Bulgurun en sevdiğimiz hali

Alanya’da yetişmiş biri olarak ben yaz domatesi, salatalık ve bol yeşillikli kısırların sık sık yapıldığı ‘gün’lerde büyüdüm. Bu hafta anlattığım çilekli ve kinoalı gibi kısır çeşitlerini yazın bol bol ve soğuk soğuk yiyorum. Tercih edenler için klasik kısırın bir de glütensiz tarifini ekledim.

Haberin Devamı

Buğdayın öneminden sık sık bahsediyorum. En sevdiğim buğday ürünüyse açık ara bulgur. Ülkemizde pek çok çeşidi var. Mutfağımızda her çeşidini incelikle işlemiş, onlarca hatta yüzlerce farklı tarifle değerlendirmişiz. Aslında bulgur harika bir sürdürülebilirlik örneği çünkü kendi coğrafyamızda yetişiyor. Üstelik kaliteli bir protein kaynağı olan bulgur besin değeri açısından da yüksek lif içeriğine de sahip. 100 gram pişmiş bulgur yaklaşık 4.6 gram protein içerirken, aynı miktarda pirinç yaklaşık 2.7 gram protein içeriyor mesela. Ben de size bu hafta bulgurun en sevdiğimiz hallerinden biri olan kısırdan bahsetmek istiyorum. Bulgur, buğdayın kabuğu çıkarıldıktan sonra öğütülmesiyle elde edilen bir tahıl. Bu yüzden aslında glütensiz bir bulgur çeşidi yok. Piyasada bulabileceğiniz glütensiz bulgurların pişirimi bulgur gibi olsa da aslında mısırdan elde ediliyor. İsteyenler için ölçüyü görmeleri adına, tariflerime glütensiz bir kısır da ekledim. Alanya’da yetişmiş biri olarak domatesi, salatalığı, yeşilliği bol; baharatın az kullanıldığı kısırların yapıldığı ‘gün’lerde büyüdüm. Şimdilerde Antep salçası ve nar ekşisiyle yapılan kısır favorim. Adana’nın isotlusu ve Ege’nin çeşit çeşit otlarla zenginleşeni de diğer çok sevdiklerim. Yaz aylarında dolapta beklemiş, iyice soğumuş bir kısır yemek gibisi yok. Üstelik hazırlaması kolay, mutfakta geçirdiğimiz zamanı da kısaltıyor

Haberin Devamı

Tezgâhlardan kalkmak üzere olduğu için üzüldüğüm çilekle bol bol kısır yaptım. Denediniz mi bilmiyorum ama ben bulgur, doğranmış çilekler, nane, taze soğan, limon suyu ve zeytinyağı buluşmasına bayılıyorum. Kış aylarındaysak pancarın suyu ve püresini ekleyerek yaptığım mor kısırın rengi bence şahane! Ispanaklısını da kışın bol bol yapıyorum. Tarifim basit. 1 su bardağı ince bulguru derin bir kâseye alın ve üzerine çıkacak kadar sıcak su ekleyin. Suyunu çekip şişmesi için 20-30 dakika bekletin. İnce doğradığınız bir demet taze ıspanağı sıcak su dolu bir kapta hafifçe haşlayın (3-4 dakika ateşte de kavurabilirsiniz). Süzüp kenarda bekletin. 3 yemek kaşığı zeytinyağı, 2’şer yemek kaşığı nar ekşisi ve limon suyu, 2 yemek kaşığı domates salçası, biraz pul biber, kimyon ve tuzla bir sos yapın. Bulguru süzün ve sosla karıştırın. Doğranmış ıspanak, domates, salatalık, yeşil soğan, maydanoz ve taze nane ekleyip karıştırın. Buzdolabında en az 1 saat dinlendirin. Ispanak, kısırın besleyici değerini arttırırken tazelik ve renk de katacaktır.

 

Haberin Devamı

GLÜTENSİZ KISIR

(4-6 kişilik)

NE LAZIM?

◊ 2 su bardağı glütensiz mısır bulgur
◊ 2 su bardağı sıcak su
◊ 1/4 su bardağı zeytinyağı
◊ 1 büyük salatalık (rendelenmiş)
◊ 3-4 sap yeşil soğan (ince doğranmış)
◊ 1/2 demet maydanoz (ince doğranmış)
◊ 1/2 demet taze nane (ince doğranmış)
◊ 2 yemek kaşığı nar ekşisi
◊ 2 yemek kaşığı limon suyu
◊ 1,5 yemek kaşığı domates salçası
◊ 1 yemek kaşığı tatlı biber salçası
◊ 1 tatlı kaşığı pul biber
◊ 1 çay kaşığı kimyon
◊ 1 tatlı kaşığı tuz
◊ Taze limon dilimleri (servis için)

NASIL YAPARIM?

Bulguru derin bir kâseye alın ve üzerine sıcak suyu ekleyin. Bulgurun suyunu çekip şişmesi için yaklaşık 20-30 dakika bekletin. 

Büyük bir karıştırma kabında zeytinyağı, nar ekşisi, limon suyu, domates salçası, pul biber, kimyon ve tuzu koyarak sosu hazırlayın.

Haberin Devamı

Şişen bulguru süzün ve hazırladığınız sosla karıştırın. Bulgurun üzerine rendelenmiş salatalık, yeşil soğan, maydanoz ve taze naneyi ekleyin. Spatulayla hafifçe karıştırın. 

Dinlendirdikten sonra limon dilimleri ve yeşilliklerle süsleyerek servis edebilirsiniz.Bulgurun en sevdiğimiz hali

KİNOALI KISIR

(4 kişilik)

NE LAZIM?

◊ 1 su bardağı kinoa
◊ 2 su bardağı su
◊ 1 büyük domates (küp doğranmış)
◊ 1 salatalık (küp doğranmış )
◊ 1/2 demet maydanoz (ince doğranmış)
◊ 3-4 yeşil soğan (ince doğranmış)
◊ 1/4 su bardağı limon suyu
◊ 3 yemek kaşığı zeytinyağı
◊ 2 yemek kaşığı nar ekşisi
◊ 1 tatlı kaşığı kimyon
◊ 1 ‘er çay kaşığı pul biber, tuz, karabiber

NASIL YAPARIM?

Kinoayı süzgece alıp yıkayın ve bir tencereye koyun. Üzerine 2 su bardağı su ekleyin. Kaynadıktan sonra altını kısarak kapağı kapalı şekilde yaklaşık 15-20 dakika pişirin. Kinoa suyunu tamamen çekene kadar pişmeye devam edecek. Ardından ocaktan alın ve soğumaya bırakın.

Haberin Devamı

Soğuyan kinoayı geniş bir karıştırma kabına alın. Üzerine domates, salatalık, maydanoz ve yeşil soğanı ekleyip karıştırın.

Ayrı bir kapta limon suyu, zeytinyağı, nar ekşisi, kimyon, pul biber, tuz ve karabiberi iyice karıştırın. Hazırladığınız sosu kinoa karışımına ekleyin. 

Tüm malzemeleri iyice karıştırarak sosun kısırın her yerine yayılmasını sağlayın. Kısırı buzdolabında en az 1 saat dinlendirin ve servis edin.

Yazarın Tüm Yazıları