İl başkanı seçmek bu kadar zor olursa

Haberin Devamı

SEÇİMLERE gidiyoruz artık, her partinin kendi takvimi de aşağı yukarı belli... Kamuda istifalar bu ayın sonuna doğru hızlanır, Ege’den de sürpriz isimler olduğu söyleniyor.
Tabii, bunlar kulis bilgileri ama çoğunlukla da doğru çıkar. Bu yazımda isimlerini vermeyeceğim, ama şaşıracağınız isimler de var.
Bu arada partiler arasındaki en büyük hareketlilik de CHP’de yaşanıyor.
Örneğin, CHP İzmir İl Başkanı Ali Engin aday olabilmek için istifa etti. Engin, belediye başkanı olmak için daha önce nabız yoklamış ancak kendisine “Haziran 2015’i bekle” denmişti. O da tercihini bu şekilde kullandı.
Şimdi İzmir CHP’nin başına il başkanı aranıyor.
İki yol vardı...
Ya Genel Merkez bir ismi öne çıkaracak; il yönetim kurulu kendi içinde yapacağı toplantıda bu ismi başkan seçecekti. Ya da il yönetimi istifa edip parti İzmir’de kongreye gidecekti.
İlki oldu, Bedri Serter ismi tavsiye edildi, iş il yönetim kuruluna kaldı.
Sonuç; toplanan 22 kişiden 10’u Serter’in lehine, 12’si aleyhine oy kullandı. Yani ilk toplantıda Serter başkanlığa getirilmedi. Sonra Genel Merkez’den bir resmi yazı daha gönderildi, “Adayımız Serter’dir” dendi. Bir sonraki toplantıda Serter’in onaylanması bekleniyor. Aksi halde il yönetiminin tamanın istifa etmesi gerekiyor. Öyle bile olsa; Genel Merkez ismi açıklar, Serter de kendi yönetimini belirler ve ilan eder.
Bu ayrıntıları biliyorsunuz, ama yeniden yazmak istedim.
Çünkü, CHP’nin en güçlü olduğu bir yerden bahsediyoruz.
1999’dan bu yana önce DSP’nin iktidarıyla başlayan sonrasında da CHP’yle devam eden bir süreci yaşıyor sosyal demokratlar...
Ve AK Parti’nin en güçlü olduğu dönemde bile CHP’nin birinci parti olduğu İzmir’de il başkanlığı seçimi bile bir problem oluyor.
İsim önemli değil, ama süreç konusunda bence CHP’liler oturup düşünmeliler.
Kaldı ki, Bedri Serter belediye başkanlığına adaylığını koymuş, İzmir’in tanıdığı isimlerden biri...
Türkiye’de siyasetin yapılış biçimini herkes biliyor.
Genel Merkezler karar veriyor, isimler belirleniyor ve atanıyor.
Ama bir bakın; bu kadar patırtı CHP dışında hangi partide yaşanıyor.
Siyasetçi olmadığım için, bir gazeteci olarak da her partiye eşit mesafede olduğum için rahatım.
Ama seçimlere giderken CHP’nin verdiği bu görüntünün partiye gönül vermiş kişileri de olumsuz etkilediğini görüyorum.

Haberin Devamı

Sanayicinin önündeki notlarda ne yazıyordu?

Haberin Devamı

İZMİR Atatürk Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Hilmi Uğurtaş ile konuşurken, önündeki 2015 notlarına baktım. Sizlerle de paylaşayım istedim.
* Temel senaryo altında 2015’in 2014’e oranla daha zor bir yıl olacağı gerçeği ile yüz yüze gelmek kaçınılmaz. 2014, 2013’e göre daha az iç açıcı bir yıldı. 2015 için ise şu öngörüler yapılabilir.
* Büyüme yüzde 2.5’a ancak çıkacak gibi. Daha düşüğü mümkün, ama daha fazlası sürpriz olur.
* Özel yatırımlarda artış zor. 2014’e kıyasla daha az özel yatırım yapılması muhtemel. Hem kur, hem faizdeki yukarı yönlü eğilimler yatırımcının iştahını iyice kesecek.
* Yıllık ortalama işsizlik oranı en az 1 puan çıkar ve yüzde 11’i rahat bulur. Altın dışı ihracat artışı yüzde 5’i ancak bulur. Cari açığın milli gelire oranı ise düşen büyüme sayesinde yüzde 5’in altına bile düşebilir.
* 2015 enflasyonu durgunluğun etkisiyle yüzde 8-9 ile yatay seyreder, gıda enflasyonu yine baş ağrıtabilir. Hem daha iyi, hem de daha karamsar senaryolar da mümkün. Ama herkesin 2015’in zor bir yıl olacağını bilerek adımlarını atması gerekiyor.
Hilmi Uğurtaş’ın önündeki notlar böyleydi.

Yazarın Tüm Yazıları