Daha bizler tam anlamadan sanal arsalar alınmış bile

ANKARA Temsilcimiz Hande Fırat yazdı:

Haberin Devamı


“Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla metaverse forumu düzenlenecek. Metaverse, kripto para ve sosyal medyada alım satımlarının nasıl yapıldığı incelenecek. Son MYK toplantısında AK Parti kurmayları, ‘Şu anda insanlar yurtdışından Meryem Ana Tapınağı’nı, müzeleri satın alıyorlar’ demişlerdi. AK Partililere benden söylemesi... Sanal evrenlerde Cumhurbaşkanlığı Külliyesi de çoktan birileri tarafından satın alınmış. Kim ya da kimler aldı bilinmiyor. Ancak onlardan satın almak için yüklü miktarda para ödemek gerekiyor. Diğer yandan sadece Cumhurbaşkanlığı Külliyesi değil, aynı sorunla parti genel merkezleri de karşı karşıya... Öğrenebildiğim kadarıyla DEVA Partisi sanal evrenlerde parti binalarını satın alan tek parti.”
Metevarse dünyasını, daha doğrusu bu eko sistemi ilgiyle takip ediyorum.
Doğrusunu söylemek gerekirse teknolojiye ne kadar meraklı olsam da anlamadığım, anlamakta zorlandığım çok fazla detay var.
Eminim sizler de öylesiniz.
Ama her şeyi öğreninceye kadar birilerinin daha hızlı hareket ettiğini de Hande’nin yazısından anlıyoruz.
Biz daha çalıştaylar, bilgilendirme toplantıları yaparken çoktan Meryem Ana gibi bizim için önemli yerler sanal alemde alınmış oluyor.
Uyarıyorum.
Markalarınız, kurumlarınız, size ait olan her şey birilerinin ilgisini çekerse tehdit altındasınız.
Ve “Ne olacak”? diyemiyeceğiniz bir döneme giriliyor.

Haberin Devamı


Okumaya, yorumlamaya, anlamaya vakit ayırın

BAKIN bu dijital dünyada ve eko sistemde ilginç gelişmeler de oluyor. Facebook hepimizin kullandığı, belki de ilk sosyal medyaydı. Çok popülerdi ve hayatın Facebook’un içinde döndüğünü zanneden birçok insan vardı belki de...
Sonra yeni sosyal medya platformları çıkmaya başladı. Facebook’un kurucusu Zuckerberg bunu erken fark etti, Instagram hamlesi yaptı. Şimdi de Metaverse hamlesi yapıyor. Adını ‘Meta’ koyarak bu dünyaya yatırım yapmaya başladı.
Facebook beklenenden daha zayıf bir bilanço açıklayınca Meta’nın hisselerinde çarşamba günü yüzde 22’lik değer kaybı oldu. Değer kaybının Yunan ekonomisinin büyüklüğünden daha büyük bir rakam olduğu ifade ediliyor.
Meta bunu reklamverenlerin bütçelerini azaltmasına, pandemiden kaynaklanan enflasyon ve tedarik zinciri aksaklıklarına bağladı.
Aslında dün yazdığım Spotify örneğinde olduğu gibi bazı süreçler iyi yönetilmezse erime çok hızlı olabiliyor.
Ama Meta bunu tersine çevirecek yatırımlar yapmaya devam ediyor.
Meta CEO’su Mark Zuckerberg, Metaverse’ü bir ekrana bakmak yerine kendinizi içine çekebileceğiniz “sanal bir ortam” olarak tanımlıyor.
Teorik olarak Metaverse, insanların sanal gerçeklik kulaklıkları, artırılmış gerçeklik gözlükleri, akıllı telefon uygulamaları veya diğer cihazları kullanarak buluşabileceği, çalışabileceği ve oynayabileceği bir yer olacak.
Ve Meta veri deposunu kurgulamak düşünüldüğünden de pahalı olacak.
O yüzden okumaya, anlamaya, yorumlamaya vakit ayırın derim.

Haberin Devamı


Avusturya katı bir adım attı

AVUSTURYA parlamentosunda önemli bir karar alındı. Karar imzalanırsa 18 yaş ve üstü tüm yetişkinlerin koronavirüse karşı tam aşı olmaları gerekecek.
Sağlık Bakanı Wolfgang Mueckstein bu adımı, “Sadece tepki vermiyor, ileriye dönük ve aktif bir adım atıyoruz” diye yorumladı.
Martın ortasından itibaren polis rutin kontroller sırasında insanların aşı durumlarını kontrol etmeye başlayacak. Aşı kartını göstermeyenlerden yazılı taahhüt alınacak, aksi halde de para cezası yazılacak.
Bu arada Avrupa’nın birçok ülkesinde olduğu gibi Avusturya’da da aşı kartsız kapalı alanlara giremiyorsunuz.
Tabii aşı karşıtlarının protestoları devam ediyor.
Ben bu kadar katı olunmasından yana değilim.
Ama aşı olmayanların kapalı alanlara girmesine de bir süre daha karşıyım. Yeni bir varyant çıkmazsa pandeminin biteceğini söylüyor uzmanlar... Kısmen ben de katılıyorum.
Ama aşı olmayanların aşılılara da haksızlık yaptığını da yazmalıyım.

Haberin Devamı


Kış olimpiyatları tarih mi olacak?

BEN kayağa meraklı değilim. Ama bu sporu yapan çok arkadaşım var. Ve her yıl kar yağışındaki azalmayı onlarla konuşuyoruz. Küresel ısınmayı onlar daha yakından hissediyor.
Pekin’deki bu yılki kış olimpiyatları, çoğunluğu yapay olacak kar ve buz üzerinde yapılacak. Çin’de en sıcak yıl geçtiği söyleniyor.
Uzmanlar 2050 yılına kadar son 19 kış olimpiyatı yapılan merkezlerden sadece 10’unda kar sporları yapılabileceğini söylüyor.
Şimdi düşünün; yıllardır kar sporundan para kazanan şehirler, bölgeler, ülkeler var.
Ve bu işi yapmayı biliyorlar ve seviyorlar.
Bu oyunlar yapılamazsa, bu spora ilgi duyan milyonlar başka yerlere giderlerse buralarda yaşayanlar ne yapacak?
O yüzden iklim krizleri bundan sonra daha fazla konuşmamız gereken konular...
Problemin düşündüğümüzden daha büyük olduğunu artık anlayalım.

Haberin Devamı


Çok doğru bir adım

İZMİR Büyükşehir Belediyesi sayıları artan elektrikli otomobiller için şarj istasyonları kurmaya başladı. Çok doğru bir adım. 14 otoparka toplam 24 istasyon kurulmuş. Elektrikli araç sahiplerine de otoparklardan yüzde 50 indirim uygulanıyor. Şimdiden buna hazırlık yapmalıyız. Çok değil, 15 yıl içinde araçların büyük kısmı elektrikli olacak. Ve değil 24, 2 bin 400 araç istasyonu bile yetmeyecek.

Yazarın Tüm Yazıları