Bilim kurulu temkinli ama çocukları da aşılamalıyız

TÜRKİYE’de ilk aşı olanlardan biriyim.

Haberin Devamı


Aşıların geldiği günlerde gönüllü olup iki doz Sinovac aşısı oldum.
Mesleğim gereği birçok yere girdim, çıktım, toplantılara katıldım.
Maske, mesafe kuralına çok dikkat ettim.
Evden çalışmadığım için riskli olmama rağmen aşılar beni korudu.
Sonrasında da sıra bana geldiğinde üçüncü doz, hatırlatma dozumu da Biontech oldum.
Yurtdışı seyahatler olabileceği için de dördüncü doz aşımı yine doktorlarımın tavsiyesiyle Biontech oldum.
Zaman ne gösterir bilemiyorum.
Bilimsel araştırmalar ve antikor düzeyim önümüzdeki yıl yeni bir doz aşı daha olmamı söylerse gidip onu da olurum.
Ben çünkü aşılara kesinlikle inanıyorum.
Aşı olmayıp hastalanan ve kaybettiğimiz yakınlarımız oldu.
Eminim onlar da olmadıklarına pişmandırlar.
Şimdi bir başka tartışma çocuklar üzerinden yürüyor.
Biliyorsunuz bazı ülkeler 5–11 yaş arası çocukları da aşılamaya başladı.
ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri Başkanı Rochelle Walensky’nin Pfizer BioNTech’in Covid-19 aşısının çocuklarda da kullanılmasını desteklemesi sonrasında bu yaş grubundaki çocuklar da aşılanmaya başladı.
Yabancı medyayı izliyorum, yoğun bir ilgi olduğunu söylüyorlar.
“Okulların çok daha güvenli olacağını düşünüyoruz” diyorlar.
Ben de aynı görüşteyim.
Bilim Kurulu şimdilik böyle düşünmüyor ama önünde sonunda çocukların da aşılanmasına onay çıkacaktır.
Bilim Kurulu daha çok uygulama ve veri toplanmasını bekliyor olabilir.
Ama ben aşılanmadan yanayım.
Kendi oğluma da aşı geldiği gün yaptıracağım.
Atlas da gelişmeleri takip ediyor ve o da aşılara inanıyor.

Haberin Devamı


Tiramisunun babası
Ado Campeol’a veda

İTALYANLARIN gastronomiye kattığı çok şey var.
Fransızlar gibi...
Son dönemde İspanyollar gibi...
Ve bu yaratıcı mutfakları takip etmekle, tatmakla kalmıyor, okuyorum da...
Çünkü gastronomi hayatın bir parçası ve belki de hayatı anlamlandıran en önemli detaylardan biri...
Geçenlerde İtalyan tatlısı tiramisunun babası olarak bilinen Ado Campeol 93 yaşında yaşamını yitirdi.
Campeol’un yaşadığı Veneto’nun bölge valisi, “Şehir, yemek ve şarap tarihindeki bir yıldızı daha kaybetti” ifadesini kullanarak bu vedayı özetledi.
Bir şehir mekanlarıyla ve o mekanlara ruh veren insanlarıyla anılır.
Belki Ado Campeol ismini çok azımız biliyorduk ama tiramisuyu bilmeyenimiz yoktur.
BBC, kahve ve mascarpon peynirinin buluştuğu ünlü tatlının ilk kez Campeol’un eşi Alba ve restoran şefi ile restoranda yapıldığını yazdı.
Tatlının restoran menüsünde 1972’de yer aldığı ancak Campeol ailesi tarafından patentinin alınmadığı ifade ediliyor.
Başka bir rivayete göre ise restoran şefi Roberto Linguanotto, vanilyalı dondurma yaparken içine yanlışlıkla mascarpon peynirinin düşmesi sonucu ortaya çıkan tiramisunun tarifini Campeol’un eşiyle paylaştı. Ama bu yanlışlık bambaşka bir lezzeti çıkardı.
Türkçe karşılığı “Beni al” olarak çevrilen tiramisuyu herkes gibi ben de çok seviyorum.

Haberin Devamı

Bilim kurulu temkinli ama çocukları da aşılamalıyız


Giderek bir basketbol
kulübüne doğru gidiş var

KARŞIYAKA futbolda transfer yasağını kaldırdı kaldırmasına ama yeni transferlerle uyum bir türlü sağlanamadı.
Takım bir türlü oturmadı.
Teknik direktör değişikliği de ne kadar fayda sağlayacak göreceğiz.
Futbolda başarıyı çok isteyen bir camianın istikrarlı bir başarısızlığı anlatmak zorlandığını biliyorum.
Bazı şeyler de zorlamayla olmuyor.
Her şey zamanında ve kendi akışında sonuçlanıyor.
Bazen içimden transfer yasağı keşke devam etseydi diye geçiyor.
Çünkü o zaman hem beklentiler aşağıya, ortalama çekiliyor; hem de altyapı bu zor şartlara göre uyum sağlıyor.
Belki de Karşıyaka giderek futboldan uzaklaşıyor.
Ve bir basketbol kulübüne doğru gidiyor.
Olmaz mı?
Olabilir tabii...
Ama bunu da oturup konuşmak gerekiyor.

Haberin Devamı


Sizin yerinizde olsam

SİZİN yerinizde olsam.
Kıyılara yakın bir yerde oturuyorsam hafta sonu deniz denemesi yapardım.
Hava 30 derece olacak, deniz suyu sıcaklığı hala 23’lerde ve güneşin de yakıcı olacağı kesin.
Sonra bugünleri çok ararız.
Hatırlatayım istedim.
Ege’de, İzmir’de kasım da sıcak geçer.
Gündüzleri öğlen 20’lerde, geceleri 10’lara yakın...
Ama aralıkla birlikte bir soğuk başlar, ocak ortası ya da sonuna kadar tüm Türkiye’den daha fazla üşütür.
O soğuk nemle birlikte içinize işler.
Ben öyle yapacağım.
Hafta sonu uzun yürüyüşler yapacağım.
Yüzümü güneşe doğru çevirip Ege’de olmanın keyfini yaşayacağım.

Yazarın Tüm Yazıları