Adımlarımı iyiliğe dönüştürdüm

GEÇEN hafta Küçükkuyü Adatepe’deydim. İda Blue’da gazeteci arkadaşlarımla buluşup uzunca sohbet ettim. O kadar iyi geldi ki... Sonra da hep birlikte yürüyüş yaptık, dağlara doğru... Yeşilin her tonunu izlemek, Adatepe’den Körfez’i seyretmek, sonra da kilometrelerce yürüyüp spor yapmak çok keyifliydi.Gezide Gözde ve Erkut Venedik de vardı.

Haberin Devamı


Venedik çifti bir uygulama geliştirmişler.
Help Steps 2020’de kullanılmaya başlanmış. Yaklaşık 1 yılda 900 binden fazla kullanıcıya ulaşmış. Şu an 162 ülkede kullanılıyor.
Help Steps bir sağlık ve sağduyu uygulaması. Uygulama, kullanıcıları hem yürümeye, hem de yardım etmeye teşvik ediyor. Gün içinde atılan adımlar otomatik olarak Help Steps’te sayılıyor. Kullanıcılar attıkları adımları gece 00.00’den önce bir reklam izleyerek HS Adımı’na çeviriyor ve bu HS Adımları kullanıcının cüzdan hesabında birikiyor. Biriken adımlarla Help Steps içinde bulunan STK’lara, derneklere ve spor kulüplerine bağış yapılıyor.
Geçtiğimiz yıl sistemde yaklaşık 57 milyarın üzerinde adım bağışı yapılmış. Bu adımların değeriyle yaklaşık 400 bin liralık STK bağışı gerçekleştirilmiş.
Venedik çifti uygulamanın global pazara açılması için bugünlerde çok yoğun bir uğraş içinde... Global STK’lar ve büyük spor kulüplerinin sisteme eklenmesiyle birlikte süreci hızlandırmayı hedefliyorlar.
Help Steps’i o gün ben de telefonuma indirdim ve Adatepe’deki attığım adımları gece bitmeden bir sivil toplum örgütüne bağışladım.
O günden beri de aynı şeyi her gece yapıyorum.

Haberin Devamı


İster sağduyulu bir kampanya
ister gönül verdiğin dernek

UYGULAMADA Sağduyu Kampanyaları, Spor Kulüpleri ve Gönül Verdiklerim ekranları var. Derneklerden, vakıflardan ve spor kulüplerinden biri seçilerek istenilen miktarda bağış yapılabiliyor. Help Steps “sağduyu sayfasında” hedef adımı tamamlama potansiyeline sahip STK’lar ve bir bireysel yararlanıcı yer alıyor. Kullanıcıların adım bağışıyla bu hedefe ulaşıldığında STK’lara toplam adım sayısına karşılık gelen TL miktarı aktarılıyor, bireysel yararlanıcılara da toplam adım hedefine karşılık gelen ihtiyaçlar alınıyor. Örneğin akülü sandalye, akıllı baston, engelli puseti gibi şeyler bağışlanabiliyor.
Şimdi ben bazı adımlarımı sağduyu sayfaları için, bazı adımlarımı da başarılı bulduğum STK’lar için biriktiriyorum.


Dijital yardım platformu oldu

HELP Steps’in kurucuları Erkut ve Gözde Venedik mühendis... Erkut inşaat, Gözde jeofizik mühendisi...
Başlangıçta dijital dünyaya uygun bir yardım platformu kurmayı hayal ediyorlar. Uzun yıllar enerji sektöründe uzman mühendis olarak çalışan Gözde, “Bu kadar çok derneği bir arada toplayan bir platform oluşturmak ve daha da önemlisi hiç para harcamadan insanlara yardım edebilme duygusunu herkese yaşatmak istedik. Bu konuda da dünyada bir ilk olduk” diyor.
Hacettepe Üniversitesi Teknokent’te yazılım şirketiyle işe başlamışlar ve bugün düşündüklerinin de ötesinde bir noktaya ulaşmışlar.
Uygulama şimdiden uluslararası platformlara açılmış durumda. Şu an dünyanın her yerinden kullanılabiliyor. Türkiye’den sonra en çok Almanya, İngiltere ve Azerbaycan, Avusturya, ABD, Fransa ve Hollanda’da kullanılıyor.
Elbette daha çok yurtdışında yaşayan Türkler uygulamaya ilgi gösteriyor.
Bence sadece Türkler değil, herkes kullanabilmeli.
Yakın bir gelecekte bu da olacaktır.

Haberin Devamı

Adımlarımı iyiliğe dönüştürdüm


İyiliğin unicornu olmak

DİJİTAL dünya sınırsız olanaklar sunabiliyor. Yani büyümeler geometrik olabiliyor. Türkiye’nin bence bu alanda önü de açık. Çünkü iyi bir fikir size farklı açılımlar sunabiliyor.
Gözde Venedik yakın gelecek hedeflerini şöyle özetliyor: “Projeyi globalleştirmek istiyoruz. Dünyanın her coğrafyasındaki sivil toplum örgütleriyle görüşüyoruz. Önce Avrupa’ya sonra da Amerika’ya açılmayı planladık. Fikrin patentlerini aldık. Hedefimiz iyiliğin unicornu olmak.”
Niye olmasın?
İyi fikirler iyi stratejilerle geliştirilir ve iyi yönetilirse bunların hiçbiri hayal değil.


Türkiye daha iyisini yapabilir

YILLARDIR yazıyorum.
Türkiye yazılımda, oyunda başarı hikayeleri yazabilir.
Devletin bu konuda tam desteğinin, sınırsız teşviğinin olması gerekir.
Özel sektörün iyi fikirlere sahip bu girişimcilerin yanında olmaları gerekiyor.
Gün melek yatırımcıların günü...
Belki her zaman iyi sonuçlar ortaya çıkmayabilir.
Ama başarılı olmuş bir girişim bütün dünyada ses getirebiliyor ve yatırımcıların ilgisini çekebiliyor.
Birkaç yıldır bu eko sistemdeki insanların içinde çokça vakit geçiriyorum.
Ve şunu görüyorum.
Türkiye daha iyisini yapabilir.
Yapacaktır da...

Yazarın Tüm Yazıları