Seçimin Ankara mesajı

Seçimden beş gün önce yazdığım köşeyi ‘8 Haziran’da da buradayız. Biraz sakin’ diyerek bitirmiştim.

Haberin Devamı

Sandıktan çıkan ders özetle aynıydı:
“Sakin olun. Siyaseti bu kadar gergin hale getirenler bu sürecin sorumlusu sizsiniz. Sorumlusu olduğunuz siyasette uzlaşı yolu bulun.”
Seçim sonrası senaryolar çizilmeye başlandı. Koalisyon yapılıp yapılmayacağı merak konusu. Ya da erken seçime gidilip gidilmeyeceği.
Liderler koalisyon için birbirini yokluyor. HDP, ilk tartışılması gereken AK Parti-CHP koalisyonu derken, MHP, AK Parti-CHP-HDP koalisyonu olmalı diyor. Kimileri AK Parti-MHP koalisyon yapmalı derken, bazılarına göre de CHP-MHP dışarıdan HDP desteğiyle hükümeti kurulmalı düşüncesinde.
Halkın sandıkta verdiği karar da koalisyon yönünde. Bundan sonra sistemi tıkamaya çalışan kuşkusuz kaybedecek.

* * *

Propaganda döneminde Başbakan Ahmet Davutoğlu’ndan sonra en öndeki isim Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’ti. Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç’la yaşadığı ‘paralel-parsel parsel’ temalı tartışmadan tutun da 200’e yakın kanalda AK Parti’yi savunmasına kadar seçimin ana aktörelerindendi.
AK Parti’nin tek başına iktidar şansını kaybettiği seçim sonucu ve HDP’nin zaferi kadar konuşulan bir diğer konu yine Gökçek’le ilgiliydi. Arınç’ın, “8 Haziran’ı bekleyin. Gökçek’le ilgili 100 konuyu konuşacağım” sözleri ne kadar gerçek olacaktı?
Akşamına Gökçek, ‘hodri meydan’ dedi ve ekledi: Elinde belge olup da savcılığa gitmeyen namerttir.
Arınç ise siyasi bir manevrayla, “Bugün 8 Haziran, sonrası değil” demekle yetindi.

* * *

Genelden gelip Ankara özeline niye indiğime gelecek olursak...
Amacım “Haydi Arınç. Gökçek’e söyleyeceklerini söyle, ortalık iyice karışsın” değil, onu yapanlar var zaten...
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan, Başbakan Davutoğlu’na; CHP Lideri Kılıçdaroğlu’ndan MHP Lideri Bahçeli ve HDP Eş Başkanı Demirtaş’a kadar Gökçek’e de aynı mesajı verdi seçmen.
Türkiye’de olduğu gibi Ankara’da da artık uzlaşı zamanı. Daha sakin, ortak akılla, ılımlı bir iklimde, kavgasız tartışmasız yönetilmeli Ankara.

Haberin Devamı

İLÇELERDE SÜRPRİZ SONUÇLAR

AkParti’nin, 2011 genel seçimlerinde yüzde 49.2 olan oyu 2014 yerel seçiminde 44.9 geriledi. Genel seçimde ise yüzde 41.21’de kaldı.
Oy düşüşüne rağmen Çankaya dışındaki 24 ilçede ilk parti oldu. 32 milletvekilinin 15’ini kazandı.
CHP 2011 seçimlerine göre oylarını düşürse de milletvekili sayısını 10’dan 11’e çıkardı.
MHP ‘En az 6 milletvekili’ hedefini son anda tutturamadı ve milletvekili sayısını 1 artırarak 5’e çıkardı.
HDP partinin önde gelen isimlerinden Sırrı Süreyya Önder’i TBMM’ye göndermeyi başardı.
Bu tabloya göre 4 parti de ‘başarılıyız’ değerlendirmesi yapabilir. Ama ilçelerdeki oranları geçtiğimiz yıl büyük çekişmeye sahne olan yerel seçim sonuçlarıyla karşılaştırdığımızda ‘gerçekler’ ortaya çıkıyor.
Detaylı değerlendirmeyi yarına bırakalım...

Yazarın Tüm Yazıları