Çiçek gibi bir pasta...

Ben küçükken ablam Luana bu tatlıyı hep çok severek yapardı. Adını ve şeklini mimoza çiçeğinden alan torta mimosa, ‘eğlenceli’ ve bir o kadar lezzetli bir tatlı... Kekini karadut şurubuyla ıslattığım ve Luana’nın önerisiyle pandispanyasına limon kabuğu rendesi kattığım bu pastayı çok seveceksiniz.

Haberin Devamı

Mimoza bence maceralı bir pasta. İtalyanca adı torta mimosa... İlhamını aynı adlı çiçeğin renginden ve şeklinden almış. Anlatılan hikâyelere göre bu tatlıyı ilk kez 1950’lerde Rieti eyaletindeki bir kasabada yaşayan İtalyan pasta şefi Adelmo Renzi yapmış. Renzi, pastanın tüm yüzeyini küçük sarı çiçekleri anımsatacak şekilde pandispanya parçalarıyla kaplamak istemiş. Şef bu pastayla 1962 yılında bir pasta yarışmasına katılmış ve birinci gelmiş. Haliyle pastası da epey ünlenmiş.

İlhamını mimoza çiçeğinden alan bu pasta, İtalya’da 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde mutlaka yapılır, yenir. Zira mimoza çiçeği 8 Mart’ın küresel sembolü olarak bilinir. Ben çocukken ablam Luana bu tatlıyı bizim için çok severek hazırlardı. Çok da güzel yapardı. Bana sorarsanız eğlenceli ve bir o kadar lezzetli bir tatlı bu... Bu hafta sizlere bu pastanın yapılışını anlatmak istiyorum.

Haberin Devamı

Mimoza pastasını pişirmek için önce pastanın hem tabanında hem de dekorasyonunda kullanacağımız pandispanyayı hazırlamak gerek. Katlar arasında kullanacağımız krema için internette çok farklı tarifler bulabilirsiniz. Ancak muhallebili olanı en klasiği, aklınızda olsun. Vereceğim ölçüler, 6 kişilik bir pasta için... 

Çiçek gibi bir pasta...

YUMURTA AKLARINI TEK TEK EKLEYİN

İlk olarak pandispanyayla başlayalım. 6 yumurtanın sarısı ve 250 gram şekeri geniş bir kâseye alın, mikserin yüksek devriyle çırpın. Yumurtalar kabarınca 300 gram elenmiş un ve 1 paket yani
10 gram vanilini ekleyin. Bu aşamada mikseri biraz yavaşlatın ve tek tek yumurta aklarını ekleyerek çırpmayı sürdürün. Ablam Luana’nın önerisi bu aşamada harca biraz da rendelenmiş limon kabuğu eklemeniz... Kokusu gerçekten muhteşem oluyor. 24 santimetre çapında, yüksek kenarlı bir fırın kabına  fırçayla tereyağı sürün ve biraz un serpin. Böyle bir fırın kabınız yoksa eğer kek çemberlerini de kullanabilirsiniz. Kekinizi 180 derece önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 30 dakika, kontrollü şekilde pişirin. Piştikten sonra fırından çıkarın. Soğuyunca kalıptan çıkarın. Farkındaysanız malzemeleri arasında kabartma tozu yok. Yumurtaları güzelce çırparsanız kabartma tozuna hiç ihtiyacınız yok.

Haberin Devamı

Gelelim içindeki muhallebiye... Kekiniz fırında pişerken yaparak zaman kazanabilirsiniz. Bir tencerede 4 yumurtanın sarısını 5 yemek kaşığı şekerle karıştırın. 40 gram elenmiş un, 1 limonun kabuğunun rendesi ve suyu ve bir tutam vanilin ekleyip karıştırın. Bu esnada bir başka tencerede 400 ml sütü kaynama noktasına getirin. Kaynamak üzereyken sütü diğer tenceredeki karışıma azar azar döküp çırpma teliyle sürekli karıştırın. Tencereyi ocağa koyun, karıştıra karıştıra muhallebi kıvamına getirin. Üzerine kremaya değecek şekilde streç film serip buzdolabına kaldırın. Bu esnada 250 ml çiğ kremayı katılaşana kadar çırpın. Soğuyan muhallebiyle karıştırın; iç dolgumuz hazır.

Haberin Devamı

Öte yandan 1 yemek kaşığı toz şekeri 200 ml su ve 1 yemek kaşığı karadut şurubuyla bir tencerede kaynatın. Şimdi tek yapmanız gereken, pastayı bir araya getirmek!

Pandispanyayı alın ve üst kısmını sanki bir kapakmış gibi yatay olarak kesin. Ardından tabanın içini çok dikkatli bir şekilde boşaltın ve kırıntıları bir kenara bırakın, pastayı kaplamak için ihtiyacınız olacak. Pandispanyayı karadutlu şerbetle ıslatıp tabanını muhallebiyle doldurun (ama muhallebinin bir kısmını üzeri için ayırmayı unutmayın). Pastanın kapak kısmını dilerseniz biraz likörle nemlendirebilirsiniz. Pandispanya kapağını muhallebinin üzerine yerleştirdikten sonra kalan muhallebiyle tüm pastayı kaplayın. İç kısmından kopardığınız pandispanyaları elinizle ufalayın ve pastayı bu kırıntılarla kubbe şeklinde süsleyin.

Haberin Devamı

Mimoza pastasını servis etmeden önce en az 1 saat buzdolabında dinlendirmenizi öneririm. Afiyet olsun.

Yazarın Tüm Yazıları