Geleceğin ar-ge merkezi personeli yetişiyor

Türkiye’nin geleceği ar-ge, inovasyon,tasarım, dijitalleşme ve katma değerli üründün geçiyor.O yüzden de ağırlık verilmesi gereken alanları buna göre belirlemek olmazsa olmaz.

Haberin Devamı

Türkiye son yıllarda özellikle Ar-ge merkezi konusunda önemli adımlar atıyor.
Ar-ge merkezi sayısı Türkiye’de 895’e ulaştı.
Bursa’da ise 90.
Bursa Türkiye’de en çok ar-ge merkezine sahip illerden.
Tabi bu kadar hızla ar-ge merkezlerinin artması, personel konusunu da gündeme taşıyor.
Ar-Ge merkezlerinde en az 15 ya da Bakanlar Kurulu tarafından belirlenen sayıda tam zaman eşdeğer Ar-Ge personeli istihdam edilmesi gerekiyor.
Bu rakam 2016 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile, Ar-Ge Merkezlerinde 15, Tasarım Merkezlerinde ise 10 kişi olarak belirlendi.
Ar-Ge Reform Paketi’yle, otomotiv yan sanayi Ar-Ge merkezlerinde çalışması gereken personel sayısını 30’dan 15’e indirdi.
Bu durumu çözüme çeviren Uludağ Üniversitesi, hem mezun olacak öğrencilere iş bulma konusunda avantaj sağlayacak, hem de merkezlere personel konusunda destek olacak Ar-Ge Personeli Yetiştirme Programı’nı başlattı.
Uludağ Üniversitesi Rektör Yardımcısı, Tekstil Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Aslı Hockenberger başkanlığında yürütülen Program, ikinci dönem mezunlarını verdi.
Toplam 7 ay süren programda bugüne kadar iki dönemde 120 öğrenci mezun edildi.
Programa katılmak için, son sınıf öğrencisi olmak, iyi derecede İngilizce bilmek, en 2.5 ortalamaya sahip olmak ve yüksek lisans öğrencileri için tezini almamış olmak gerekiyor.
İlk başladığında Savunma Sanayi için yapılmıştı.
İkinci dönem, Tekstil, Gıda, Makine, Otomotiv eklendi.
Prof. Dr. Aslı Hockenberger ise 2015 yılından itibaren üniversite olarak kendilerine 3. Nesil Üniversite hedefini belirlediklerini kaydetti.
2016 yılında önce savunma sanayi için ve daha sonra farklı sektörleri kapsayan bir eğitim programı oluşturduklarını söyleyen Prof. Dr. Hockenberger; “Ders programlarımızı geçtiğimiz yaz tüm sektör temsilcileri ile yaptığımız toplantılarda belirledik. İçerik olarak da üç tane temel bölümü tespit ettik. Mesleki gelişimi destekleyecek dersler, kişisel gelişimi destekleyecek dersler ve Ar-Ge faaliyetleri için tasalanmış olan özel eğitimler. Öğrencilerimize her programın başlangıcında o sektöre ait özel bir tanıtım yapıldı” dedi.
Programa katılan öğrenciler hem kendilerini geliştiriyor, hem de sektörde kendilerinden istenilen donanımları ediniyor.
Böylece Ar-Ge çalışmaları yapan sektörlere de katkı sağlanıyor.
Bursa’nın tekstil ve otomotiv şehri olduğunu düşündüğümüz zaman da bölümler çok yerinde.
Uludağ Üniversitesi YÖK tarafından belirlenen 15 Araştırma Üniversitesi arasında yer alıyor ve yaptığı çalışmalar ile de yerini sağlamlaştırıyor.

Yazarın Tüm Yazıları