Yeni yılda sağlıklı sofralar

YENİ yılı karşılamaya sayılı günler kaldı. 2023 yeni bir başlangıç, yeni bir heves. Geçmişi geride bırakıp ileriye bakma zamanı. Yeni bir yıl girerken ilk aklımıza gelen, yeni dilekler ve umutlarla güzel sofralarda buluşmak. Tüm aile bir sofrada bir araya gelirken, bu özel akşam için en güzel menüler planlanır. Yeni yıla keyifle girerken, sağlığınıza dikkat etmek adına hem fit, hem de lezzetli tercihler yapmalısınız. Yeni yıla sayılı günler kalmışken 2023 için yılbaşı yemek menüleri arıyor, yeni yıl sofranızı ziyafete çevirecek tarifler mi bakıyorsunuz? Diyetisyen Berna Çoban size ‘Yeni Hayat ve Değişen Yeni Yemek’ tarzınızla ilgili kısa ve öz bir sofra hazırladı. Bakın neler anlatıyor Çoban:

Haberin Devamı

 

 

YAPILMASI GEREKENLER
* Akşam yemeğinde fazla kaçıracağım endişesiyle gündüz kendinizi aç bırakmayın. Kan şeker regülasyonu bozulunca akşam daha fazla yeme eğilimi söz konusu olur. Ayrıca uzun süreli açlıklar metabolizma hızını yavaşlatır.
* Mutlaka gün içinde yeterli su tüketmeye özen gösterin. Kilogram başına 30-35 ml su tüketin. İçine tarçın ve karanfil ekleyin. Her öğünden önce 2 bardak için.
* Sabah yumurtalı sebzeli bir omlet ve tahıllı ekmek tercih edilebilir.
* Öğlen yemeğinde sebze yemekleri ve yoğurt veya peynirli bir salata olabilir.
* Ara öğünler ile kan şekeri dengesi sağlanabilir. Karbonhidratlı ara öğünler yerine çiğ kuruyemiş, probiyotik yoğurtlar, kefir, taze meyveler tercih edilebilir.
* Besin alımını azaltmak adına aralarda bitki çayı içilebilir veya şekersiz- tatlandırıcısız sakız çiğnenebilir.
* Yılbaşı sofralarında ilk kural yavaş ve sakince yemek yemektir. Böylece hem anın tadını çıkarabilir hem sindirim sisteminizi zorlamazsınız. Sindirim güçlüklerine engel olmak adına yeme hızınıza özen gösterin.
* Başlangıç olarak çorba, renkli salatalar ve zeytinyağlı sebze yemekleri tercih etmelisiniz.
* Yılbaşı sofraları denilince ilk akla gelen hindidir ve doğru bir tercihtir. Az yağlı ve yüksek proteinli yapısıyla avantaj sağlar. Yanında pilav tercih edilecekse bulgur olmalı ancak iç pilav olacaksa diğer karbonhidrat kaynakları (patates, makarna vb) olmamalıdır.
* Yemeklerin pişirme şekline özellikle dikkat edilmelidir. Izgara, buharda ve fırında, az yağlı tercih edilmelidir.
* Mayonezli, kremalı, aşırı yağlı, kızartılmış mezelerden uzak durmalısınız.
* Porsiyon kontrolü çok önemli. Masadaki her şeyin tadına bakabilirsiniz, ancak tabağınızın yarısı sebzelerden oluşursa iştah yönetiminde daha başarılı olursunuz.
* Fazla kalorili, şerbetli tatlılar yerine sütlü ve meyveli tatlıları tercih edin. Ayva tatlısı, kabak tatlısı veya muhallebi iyi bir tercih olacaktır.
* Alkol alımı söz konusu olacaksa kan şekerini çok yükselten bir besin grubu olduğunu unutmayın. Düşük alkol oranına sahip şarap gibi seçeneklerden 2 kadehi geçmemek kaydıyla eşlik edilebilir.
* Abur cubur besinlere özellikle dikkat edin. Çiğ kuruyemiş ve yağsız mısır patlağı daha masum seçenekler olacaktır. Mutlaka porsiyonlara dikkat ederek, limitli tüketilmelidir.
* Yılbaşı ertesi proteinli bir kahvaltı ile güne başlayın. Kendinizi aç bırakmayın ama aynı zamanda geceden kalanları da yemeyin.
* Sebze ağırlıklı ve su ve egzersizi ihmal etmediğiniz güzel bir başlangıç yapın.

Yazarın Tüm Yazıları