Stresi azaltın sedefi yenin

TÜM dünyada yaklaşık 125 milyon kişiyi, yani dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 3’ünü etkileyen bir cilt hastalığı olan sedef Türkiye’de ise en az 700 bin kişiyi etkiliyor. Deride kırmızı renkli zemin üzerinde, beyaz renkli kepeklenmelere neden olan döküntülerle kendini gösteren sedef hastalığı, özellikle diz, dirsek ve saçlı deri gibi bölgelerde, zaman zaman şiddetli kaşıntılı ve tekrarlayıcı bir hastalık.

Haberin Devamı

Hastalığı ve tedavi yöntemlerini anlatan İzmir Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi Dermatoloji Kliniği Uzmanı Dr. Sinan Doğan, stresin sedef hastalığını tetiklediğini vurguladı. Doğan’a göre sedef hastalığını tamamen iyileştiren bir tedavi olmasa da hastalık kontrol altına alınabiliyor. Çok farklı tipleri olan sedefin kesin nedeninin bilinmediğini de belirten Dr. Sinan Doğan, vücut savunma mekanizmasındaki bir bozukluk nedeniyle deri yenilenme süresinin yaklaşık 7 kat hızlanması sonucu ortaya çıktığını söyledi.

Stresi azaltın sedefi yenin


SANILDIĞI GİBİ BULAŞICI DEĞİL

Ailesel yatkınlığın da önemli bir rol oynadığı sedef hastalığının insandan insana bulaşmadığına dikkat çeken Dr. Doğan, hastalığı tetikleyen etkenleri şöyle sıraladı:
“En önemli faktör stres ve sıkıntı. Onun dışında enfeksiyonlar, hatta bazen küçük bir diş çürüğü, geçirilen ağır hastalıklar, ameliyatlar, kullanılan bazı ilaçlar, deriyi zedeleyen yanık ve travmalar sedef hastalığına uygun bünyeli kişilerde tetikleyebilir. Genelde vurdumduymaz kişilerde pek görülmez, hassas ve her şeyi kafaya takanlarda görülür. Bunun için stresten uzak durmalıyız. Çocuklarda sedef hastalığını özellikle enfeksiyonlar tetikler. Bu nedenle bademcik iltihabına ve diş çürüğüne dikkat edilmelidir.”

Haberin Devamı

Stresi azaltın sedefi yenin


“NASIL OLSA ÇARE YOK” DEMEYİN

Hastalığın kesin bir “tedavisi olmaması” sebebiyle çoğu sedef hastasının endişe ve çaresizlik hissine kapıldığını belirten Dr. Sinan Doğan, tıpkı şeker ve tansiyon gibi sedefin de ilaçlarla kontrol altına alınabildiğini, alanında uzman bir dermatoloğa başvurmak gerektiğini savundu. Doğan, “Artık sedef hastalarının umutsuzluğa kapılmasına gerek yoktur. Sedef hastalığı son yıllarda üzerine en çok araştırma yapılan hastalıklardan biri. Yeni birçok tedavi geliştirilmiş ve geliştirmeye devam ediliyor. Hap, belli iğneler, serum, ışık tedavisi gibi seçenekler doktor kararıyla uygun hastalarda uygulanabilir” dedi.

Yazarın Tüm Yazıları