Kişisel deprem planınız var mı?

Ülkemizin yüzde 95’i deprem kuşağında. Bu gerçekten yola çıkarak depremin bir doğa olayı olduğunu kabul etmeli ve hazırlıklı olmalıyız.

Haberin Devamı


Devletin farklı kurumlarının yaptıkları var. Bunun yanında biz vatandaşların da alması gereken önlemler var. Bu önlemlere ‘kişisel eylem planı’ deniyor.
Herkes İçin Acil Sağlık Derneği Başkanı Dr. Ülkümen Rodoplu, ‘kişisel eylem planı’nı şöyle anlattı:

”HERKES YAPMALI”

İster evde, işyerinde, okulda olun, ister yolda ya da aracınızın içinde, yaşadığınız ve bulunduğunuz ortamlarda deprem ya da başka bir afet anında ne yapacağınızı, nereye saklanıp nereye kaçacağınızı önceden düşünün. Eviniz ve evinizin bulunduğu zemin sağlamsa, o zaman evde kalabilirsiniz; ancak başınızı, yüzünüzü korumalısınız. Eviniz ve zemin sağlam değilse, binanın kuvvetli bir depremde yıkılma olasılığı varsa, ya binayı terk etmek ya da bina içinde çamaşır makinesi, çelik kasa, bulaşık makinesi, sağlam koltuk takımı, mutfak tezgahı gibi dayanıklı eşyaların önüne sığınmak, yan yatıp cenin pozisyonunda kalmak, sarsıntının geçmesini beklemek sizi kurtarabilr. Marmara, Düzce, Dinar, Van Erciş depremlerinde tamamen yıkılan binalardan sağlam çıkarılan kişilerin bu tür eşyaların yanına sığındığına tanık olduk. Pencereden atlamak hem riskli hem de binanın üst katlarından düşebilecek eşyalar, malzemelerin yaratacağı tehlike nedeniyle önerilmiyor. Apartman boşlukları, merdiven boşlukları, asansörler, balkonlar, deprem sırasında en tehlikeli alanlar.
Evlerimizde bulunan eşyalar da bizleri yaralayabilir. Cam vitrinler, dolaplar, mutfaklarımızda bulunan, tezgah üstü dolaplar devrilip bizleri yaralayabilir. Bunların duvara sabitlenmesi, olası birçok yaralanmayı önlemeye yeter.”

 

İlkyardımın önemi

Haberin Devamı

Deprem sonrası profesyonel yardım gelene kadar geçen zaman, insan yaşamı için çok değerli. “Altın saatler” denilen bu zaman diliminde temel ilkyardım uygulamaları hayat kurtarır. İlkyardım bilenler, yakınlarına yardımcı olabilir. Deprem sonrasında iki temel konu önem kazanıyor: Kanamalar ile kırık, çıkık, ezilmeler. Toplumda her bireyin bu yaralanmalarda uygulanması gereken ilkyardım yöntemlerini öğrenmesi önemli. Elimizin altında bulunan sert mukavvalar, güneşlikler, kapılar, temiz bir bez parçası, bir kravat ya da bir eşarp, ilkyardımda kullanılabilecek malzemeler. Deprem sonrası ilkyardımın amacı, yaralı ve hastaların, profesyoneller olay yerine gelinceye kadar genel durumunun olağan halde tutulmasıdır.

 

Haberin Devamı

MUTLAKA DEPREM
ÇANTANIZ OLSUN

İçinde fener, düdük, radyo, yedek piller, yedek ayakkabı, kazak, eldiven, çok amaçlı çakı, tuvalet kağıdı, sabun, diş fırçası ve macunu, lens solüsyonu, kitap, okuma gözlüğü, yedek ilaçlar, ev tapusu ve nüfus cüzdanı fotokopisi, kredi kartı, kalem-kağıt, birkaç gün yetecek para ve boyunluk ilaveli ilkyardım seti bulunan bir deprem çantası hazırlayıp yanınızda taşıyın.

Yazarın Tüm Yazıları