Bu lenslerle yaşam kolay

KATARAKT cerrahisinde multifokal göz içi lenslerinin gelişmesi ve çok kullanılmaya başlamasıyla, ara mesafedeki görmeyi daha iyi hale getirebilecek lenslere ihtiyaç duyuldu. Klasik multifokal lensler, uzağı ve yakını gözlük kullanmadan görmeyi sağlıyor. Yani araba kullanmak ve gazete-kitap okuma gibi aktiviteler de yeterli.

Haberin Devamı

GÜNEY AFRİKA’DA ANLATTI
3 hafta önce Güney Afrika Cape Town’da meslektaşlarına katarakt cerrahisinde multifokal göz içi lenslerindeki gelişmeleri, trifokal mercekler ve bunlar için hasta seçimi konusunda bir konuşma yapan Kaşkaloğlu Göz Hastanesi’nden Dr. Bilgehan Sezgin Asena, bugün hemen her yaş grubunda olduğu gibi katarakt çağındaki kişilerde de bilgisayar kullanımının arttığına dikkat çekti,“Bu kişiler için bilgisayar mesafesi olarak tarif edebileceğimiz, yaklaşık 60-70 santimi de iyi gösteren göz içi lenslerinin geliştirilmesine ihtiyaç duyulmuştur. Trifokal göz içi lensleri bu ihtiyaç doğrultusunda, uzağı ve yakını iyi görmeyi sağlıyor. Uygun hastalarda çok başarılı olan bu göz içi lensleri ile her mesafede gözlüksüz bir yaşama kavuşulabiliyor” dedi.
Multifokal lens ile trifokal lens arasındaki farklılığa vurgu yapan Dr. Asena, “Her ikisi de, kişiyi uzak ve yakın gözlüğünden kurtarmak amacıyla tasarlanmış göz içi lensleridir. Multifokal lenslerde uzak ve yakın olmak üzere 2 odak var, trifokalde ise uzak-yakın-orta için 3 ayrı odak bulunuyor” diye konuştu. Özellikle bilgisayar kullanımı gibi orta mesafe aktiviteleri yoğun olan kişilerde trifokal lenslerin daha büyük kolaylık sağladığını kaydeden Dr. Sezgin şunları söyledi:

Haberin Devamı

İKİSİ BİRBİRİNDEN FARKLI
“Bu lenslerin seçimi ve kullanımında kişinin yaşam şekli, aktiviteleri, beklentileri önemlidir. Bunların muayene sırasında paylaşılması ve planlamanın bu durumlar göz önünde tutularak yapılması gerekir. Uzak görüş baskın yaşam şekline sahip dediğimiz kişiler, sık araba kullanan, işleri ve sosyal aktiviteleri nedeniyle açık alanlarda daha çok vakit geçiren kişilerdir. Yakın görüş baskın yaşam şeklinde ise, pek araba kullanmayan, daha ileri yaşta, genellikle kapalı mekanlarda daha çok bulunan, günün büyük bölümünü okuyarak geçiren kişiler söz konusudur. Bu iki grupta, klasik multifokal göz içi lensleri yeterli olabilmekteydi. Ancak günümüzde artan bilgisayar kullanımı ile orta mesafe artık herkes için önemli. Yine ofis çalışma koşulları gibi şartlarda yaşamak zorunda kalan kişilerde trifokal göz içi lensleri daha doğru tercihtir.”

Yazarın Tüm Yazıları