Aşırı sıcak ve korunma

BÜTÜN dünya ile birlikte ülkemiz de aşırı sıcakların etkisi altına girdi. İklim değişikliği sadece sıcaklık artışı değil. Kuraklık, seller, şiddetli kasırgalar gibi aşırı hava olaylarının sıklığı ve etkisindeki artış yanında, okyanus ve deniz suyu seviyelerinde yükselme, buzulların erimesi gibi etkenler sonucunda bitkiler, hayvanlar ve ekosistemlerin yanı sıra insan toplulukları da ciddi risk altına girmektedir. Acil Afet Ambulans Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Turhan Sofuoğlu, aşırı sıcaklardan korunma önlemlerini anlattı:

Haberin Devamı


“Ülkemizin de içinde bulunduğu Akdeniz Havzası’nda gerçekleşecek 2°C’lik bir artış, önümüzdeki yıllarda beklenmeyen hava olayları, sıcak hava dalgaları, orman yangınlarının sayısında ve etkisinde artış, kuraklık ve bunlar dolayısıyla insan ve her türlü canlıların yaşamının tehlikeye girmesi, turizm gelirlerinde azalma, tarımsal verim kaybı ve en önemlisi kuraklık olarak etkilerini hissettirecektir.
İzmir Avrupa’nın güneydoğu bölgesinde Akdeniz kıyısında Türkiye’nin nüfus bakımından 3. büyük ilidir. Deniz ticareti ve turistik bölgeleri ile özellikle yaz aylarında yurtiçi ve yurt dışından önemli oranda göç alıyor. Daha önceki senelerde 1-2 gün kısa süren bu sıcak dalgaları bir haftaya uzamış ve insan yaşamı ve çevre üzerinde olumsuz etkileri olmaya başlamıştır.

Haberin Devamı

YAŞLI VE ÇOCUKLARA DİKKAT
Sıcak dalgasının olduğu bu günlerde özellikle şehir merkezinde yaşayan 65 yaş üzerindeki yaşlılar, küçük çocuklar, bakıma ihtiyacı olanlar, engelliler, hamileler daha çok etkilenmekte, şeker, kalp ve damar hastalıkları, yüksek tansiyon, solunum sistemi, psikolojik sorunlar gibi kronik hastalıkları olanlar hayati sorunlar yaşamaktadır. Yine aşırı kilolular, açık alanda çalışanlar aşırı sıcaklardan daha fazla etkilenmektedir. Sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak vücut ısısı artmakta ve metabolizma terleme ile vücut ısısı dengede tutulmaya çalışmaktadır. Ancak aşırı sıcaklarda sadece terleyerek vücut ısısı dengede tutulamaz. Yaşlılar, bebekler ve kronik hastalığı olanlarda terleme mekanizması ile vücut ısısının dengede tutulması her zaman mümkün olmayabilir. Yine ortamdaki nem oranı yüksekse terleme suretiyle vücut ısısı yeterli düzeyde düşmeyebilir. Bu gibi durumlarda yükselen vücut ısısı beyin ve diğer hayati organlarda hasara yol açabilir.

DIŞARI ÇIKMAMAYA ÖZEN GÖSTERİN
* Aşırıcı sıcaklardan daha az etkilenmek için, günün en sıcak saatlerinde (10.00-16.00) mecbur kalınmadıkça dışarı çıkılmamalıdır.
* Tarım ve inşaat işçileri gibi açık alanda çalışması gerekenler mümkün oldukça güneş altında korunmasız kalmamaya, aşırı hareketlerden kaçınmaya, sık sık tuz içeren sulu gıdalar (mineralli sular, ayran) almaya dikkat etmelidirler.
* Dışarı çıkıldığında açık renkli, hafif, bol ve pamuklu kumaşlardan yapılan giysiler tercih edilmeli, şemsiye veya geniş kenarlı şapka ve güneşin zararlı ışınlarından koruyan güneş gözlüğü kullanılmalıdır.
* Bu saatlerde denize girilmemeli ve güneşlenmek için açıkta yatılmamalıdır. Bu saatlerin dışında denize girmek isteyenler güneşten koruyucu kremler (en az 15 koruma faktörlü) kullanmalı, uzun süre kesintisiz güneşlenmemelidir.
* Bebek, çocuk, engelliler ve hayvanlar kapalı ve park etmiş araçlarda kesinlikle bırakılmamalıdır.

Haberin Devamı

KAPALI YERLER HAVALANDIRILMALI
* Kapalı alanlar iyi havalandırılmalıdır. Güneş gören pencereler perde, güneşlik ve kepenklerle kapatılmalıdır.
* Vücut ısısının yükselmemesi için sık sık duş alınmalı ya da ayaklar, eller, yüz soğuk suyla ıslatılmalı veya silinmelidir.
* Susuzluk hissi olmasa bile her gün en az 2-2,5 litre (12-14 su bardağı) sıvı tüketilmelidir. Suyun yanında süt, ayran ve meyve suyu gibi içecekler tercih edilmelidir. Kahve, çay ve gazlı içeceklerden kaçınılmalıdır.
* Yağlı besinlerin ve yağda kızartmaların tüketiminden kaçınılmalıdır. Vücudun yeterli miktarda vitamin ve mineral almasını sağlamak için bol miktarda sebze ve meyve tüketilmelidir. Dışarıda ve açıkta satılan yiyeceklerin, tüketiminden kaçınılmalıdır.
Aşırı sıcaklar, insan hayatını tehlikeye sokan olumsuz hava koşullarıdır ve sıcak çarpması diye adlandırılan vücut ısısı 40°C’nin üzerine çıktığı, bitkinlik, yorgunluk, aşırı terleme, adale krampları, sıcak ve kuru cilt, baş dönmesi, davranış bozukluğu, sinirlilik, mide bulantısı, kusma, mide krampları, bilinç kaybı, hızlı ve zayıf nabız durumlarında gecikmeden sağlık kurumlarına başvurulmalıdır. İlkyardım olarak, sağlık ekiplerine ulaşana kadar, kişiyi gölge daha soğuk bir alana taşıyarak, giysilerini çıkarıp cildini sürekli olarak ıslatarak olay yerinde tedaviye başlanmalıdır. Ayakları hafif yüksek olacak şekilde yatırılmalı, bol su içirilmeli, vücut ısısının düşürülmesi için esinti yaratacak yelpaze ve vantilatör kullanılmalıdır.”

Yazarın Tüm Yazıları