Ödem vücuttan nasıl atılır ve nasıl geçer?

Günümüzde hareketsiz yaşam tarzı ve sağlıksız beslenme ile birlikte görülme sıklığı artan ödem, artık yaşam kalitesini düşüren sağlık sorunlarının da başında geliyor.

Haberin Devamı

Ödem vücuttan nasıl atılır ve nasıl geçer

Kişileri hem fiziksel hem de psikolojik anlamda olumsuz etkileyen ödemden kurtulmak içinse öncelikle yaşam tarzınızda bazı önemli değişiklikler yapmanız şart. Peki, ödemden kurtulmak için hangi adımları atmamız gerekiyor, hangi besinler ödem atmaya yardımcı olur, ödeme iyi gelen doğal tarifler nelerdir? Gelin, bugün sizlerle ödemi hayatınızdan çıkarmanın basit ama etkili yollarını birlikte mercek altına alalım.

ÖDEM, HAREKETSİZ YAŞAMI SEVER

Vücut dokularında gerçekleşen iltihaplar sebebiyle aşırı sıvı birikmesi sonucu ortaya çıkan ödem, yaşam kalitenizi düşüren önemli bir sorundur. Bazı hastalıklar sonucu oluşabileceği gibi kötü yaşam tarzı nedeniyle de ortaya çıkar. Ödem şikâyeti genellikle bacak ve ayak bölgesinde görülür ve oluştuğu alanda şişlik ve ağrıyla kendini gösterir. Ödemin en sevdiği şeylerden birinin hareketsiz yaşam olduğunu söyleyebilirim. Gün içinde ödemin biriktiği ana yerler ise öncelikle ayaklar, sonra bacaklar ve sonrasında da göbeğimizdir. Dolayısıyla hareketsiz kalmak o bölgelerde ödemin artmasına neden olur. Ancak hareketli olduğumuzda kaslar, sürekli kasıldığı için ödemi ortaya çıkaran suyu, lenf kanallarından tekrar vücuda kazandırır ve ödemin oluşmasını engeller. Bunun yanı sıra az su tüketmek de ödem artışını tetikler. Bu nedenle bol miktarda su tüketilmesi oldukça önemlidir.

Haberin Devamı

Ödem vücuttan nasıl atılır ve nasıl geçer

TUZLU GIDALAR ÖDEMİ ARTTIRIR

Vücutta ödem oluşmasına neden olan en önemli faktörlerden biri de sağlıksız beslenmedir. Özellikle kızarmış besinler tüketmek ve bunun yanı sıra tuzlu gıdalar yemek, çok ciddi şekilde ödemi arttırır. Kullanılan bazı ilaçlar da ödem artışına neden olabilir. Bazı hastaların ödem atmak için ilaç kullandığını görüyorum. Ancak ödem atmak için kesinlikle ilaç kullanmayın. Çünkü ödem ilaçla atılmaz. İlaçlar, ödemin sadece küçük bir kısmının atılmasını sağlar. Sonrasında ise şişkinlik, çok hızlı ve daha fazla bir şekilde geri döner. Ödem oluşmasının diğer bir önemli nedeni ise vücutta iltihap oluşması durumuyla gerçekleşir. Metabolizma bozuklukları da ödemi çok ciddi şekilde artıran nedenler arasında yer alır.

Haberin Devamı

Ödem vücuttan nasıl atılır ve nasıl geçer

ÖDEMDEN KURTULMAK İÇİN ATILACAK ADIMLAR

Hastalıklardan korunmak için hareketli bir yaşam tarzını benimsemek her zaman önemlidir. Ödem ile mücadelede de en önemli silahlardan biri, düzenli spor yapmaktır. Mesela düzenli yürüyüş yapmak, inanılmaz şekilde ödem atmanıza yardımcı olur. Ortalama günde 50 dakika ve saniyede 3 adım atacak şekilde yürümek, size iyi gelecektir. Ancak burada dikkat etmeniz gereken şey, düzenli ve her gün aynı saatte yürüyüşlerinizi yapmanızdır. Bu egzersizin sonucunu 1 ay sonra görebilirsiniz. Eğer akşam eve döndüğünüzde bacaklarınızda ödem çok fazla oluyorsa, o zaman damarlarınızı kontrol ettirmenizi de öneriyorum. Çünkü bir toplardamar hastalığı olan varis nedeniyle bacaklarınızda ödem oluşuyor olabilir ve varis, mutlaka tedavi edilmesi gereken hastalıklardan biridir. Ödemin geçmesi için atılacak diğer adımlardan bir diğeri ise kilo kaybı sağlamaktır.

Haberin Devamı

Ödem vücuttan nasıl atılır ve nasıl geçer
Ödem vücuttan nasıl atılır ve nasıl geçer

ÖDEM ATMAYA YARDIMCI OLAN BESİNLER

Vücutta oluşan ödemin atılmasına destek olacak önemli bir faktör de potasyum ve magnezyum içeriği zengin gıdalara günlük beslenmenizde yer vermektir. Ödem atıcı besinlerin başında ise yoğurt gelir. Yoğurt, probiyotik açıdan çok zengindir ve vücudu dezenfekte eder. Ayrıca var olan ödemin atılmasını sağlarken, yeni ödem oluşumunu da engellemeye yardımcı olur. İçeriğinin yüzde 97’si su olan salatalık da ödem atılmasında etkilidir. Maydanoz ise ödem atıcı besinlerin başında gelen bitkilerdendir. Böbrekleri temizleyerek, ödemin hızlıca atılmasına destek olur. Düzenli bir şekilde tüketilen yeşil çay ve kereviz sapı da ödem konusunda size yardımcı olacak bitkiler arasında yer alır. Ancak doğal bir detoks meyvesi olarak bilinen ananas, hem ödemin atılmasında hem de ödem oluşmasını engellemekte en etkili besinlerden biridir.

Haberin Devamı

ÖDEM SÖKTÜRÜCÜ DOĞAL TARİFLER

*Yeşil çay kürü

Malzemeler:
-4 poşet yeşil çay
-1 şişe maden suyu
-1 litre su
-2 limonun suyu

Hazırlanışı: 1 litre suyu kaynattıktan sonra, yeşil çayı suyun içine atın ve demleyin. Ardından soğumasını bekleyin. Soğuyan çayın içine limon suyunu ve maden suyunu ekleyin. Mide hassasiyetiniz yoksa gün boyu bu kürü tüketebilirsiniz. Ancak kalp, tansiyon ve kanser hastalarının yeşil çay tüketmeleri zararlı olabilir. Bu hasta gruplarının bitkisel ürünleri kullanmadan önce mutlaka doktorlarına danışmaları sağlıkları açısından çok önemlidir.

Ödem vücuttan nasıl atılır ve nasıl geçer

*Ödem Atıcı Smoothie

Malzemeler:
-1 adet salatalık
-1 çay kaşığı kadar taze zencefil
-2 ince dilim ananas
-5 damla limon suyu
-5 dal maydanoz
-5 dal ıspanak
-½ adet yeşil elma

Haberin Devamı

Hazırlanışı: Bütün malzemeleri blenderda çekip, aç karnına tüketiniz.

Yazarın Tüm Yazıları