Çocuklarda zihin açan muhteşem besinler

Çocuklarınıza bol bol yedirin! Bu besinler zihin açıyor...

Haberin Devamı

Yaz tatili bitti. Artık okul zamanı. Yarın milyonlarca öğrenci, ilk ders zilinin çalmasıyla birlikte yeni eğitim ve öğretim yılına başlayacak. Ancak tatilden yeni çıkan birçok öğrenci, yaz aylarının getirdiği yetersiz ve dengesiz beslenme nedeniyle derslerine konsantre olmakta zorlanacak. Bu nedenle ebeveynlerin okul çağındaki çocuklarının günlük öğünlerine mutlaka zihin açan ve zekâ geliştiren gıdalar eklemesi büyük önem taşıyor. Çünkü yapılan birçok araştırma, çocuklarda okul başarısının beslenmeyle çok alakalı olduğunu kanıtlıyor.

KONSANTRASYON ZORLAŞACAK

Okulların açılmasıyla birlikte öğrenciler de yoğun bir eğitim ve öğretim sürecine girecek. Ancak uzun yaz tatilinin ardından bir anda ders yükümlülüğünün altına giren öğrencilerin birçoğu, maalesef ki konsantrasyon eksikliği ile karşı karşıya kalacak ve bu durumda okul başarılarını olumsuz etkileyecek. Çocuklarının okulda yüksek başarı göstermesini isteyen ailelerin ise en dikkat etmesi gereken şey, çocuklarının beslenmesi. Çünkü yetersiz ve sağlıksız beslenen çocuklar, ihtiyaç duydukları enerjiyi besinlerden alamadıkları için halsizlik, yorgunluk ve performans düşüklüğü gibi sorunlar yaşıyorlar. Bu durum çocukların derslerine konsantre olmalarını engelleyerek, dikkat eksikliğini de beraberinde getiriyor.

Haberin Devamı

Çocuklarda zihin açan muhteşem besinler

BESLENME OKUL BAŞARISINI ETKİLİYOR

Yapılan birçok araştırma, okul çağındaki çocuklarda gelişme, büyüme ve okul başarısının beslenmeyle yakından alakalı olduğunu kanıtladı. Bu nedenle eğitim döneminde çocukların günlük beslenmesine mutlaka zekâ geliştiren ve zihin açan besinler eklenmesi gerekiyor. Mesela, süt ürünleri çocukların dikkat kabiliyeti ve zihinsel gelişiminde kilit rol oynarken, kuru baklagiller ve badem, ceviz gibi yağlı tohumlar hafızalarını güçlendirmeye yardımcı olabiliyor. Ancak çocukların enerji veren şekerli gıdaları fazla tüketmeleri, beslenmelerini de engelliyor. Yeteri kadar gıda alamayan çocuklar da bu sefer de yorgunluk baş gösteriyor ve esnemeye başlayan çocuklar, derslerine odaklanamıyor. Bu nedenle bir taraftan çocuğun dikkatini arttıracak bir taraftan da tatlı ihtiyacını karşılayacak besinleri tüketmeleri çok önemli.

Haberin Devamı

Çocuklarda zihin açan muhteşem besinler

DİKKAT ARTTIRAN SMOOTHİELER

Okul çağındaki çocukların beslenmelerindeki en önemli öğünlerden biri kahvaltıdır. Çocuklar, uyandıklarında düzenli bir şekilde kahvaltı yapmalıdır. Kahvaltıda mümkünse haşlanmış yoksa diğer şekilde pişirilmiş yumurta yedirilmesi önemlidir. Bunun yanı sıra çocukların derslerde dikkatini arttıracak ama tatlı ihtiyacını da karşılayacak bir smoothie planlaması da yapılmalıdır. Ancak ben smootielerde süt yerine kefir kullanılmasını öneriyorum. Çünkü süt, içerisindeki maddeler itibarıyla bağırsak hareketlerini çok artırıyor ve maalesef ki dikkati azaltıyor. Bu nedenle kefir kullanılması daha sağlıklı. Kefiri evde kendimizde yapabilir ya da marketten de alabilirsiniz. Mesela smoothienizde 1 bardak kefiri tatlandırmak için çekirdeği ayıklanmış 3 adet hurma kullanabilirsiniz. Hurma, öğrencilerde dikkati artırmak için tercih edilen en önemli besinlerden biridir. İçine ayrıca 1 yemek kaşığı kakao ekleyerek, blenderda karıştırabilirsiniz. Bu smoothienin bir bardak içilmesi hem bağırsakları destekler hem de dikkat artırmada inanılmaz işe yarar. Çocukların ders çalışırken atıştırması için de iki önemli besinimiz var. Birincisi leblebi, ikincisi de ceviz. İçerdikleri A ve B vitamini nedeniyle hem sağlıklı hem de dikkat arttırıcı olan bu iki besin, atıştırmalık anlamında oldukça iyi seçeneklerdir.

Haberin Devamı

Çocuklarda zihin açan muhteşem besinler

BESLENME LİSTESİNDE OLMASI GEREKENLER

Sağlıklı ve yeterli beslenme, çocukların her türlü gelişiminde önemli bir rol oynayınca, ebeveynlerin en çok merak ettiği konulardan biri de çocuklarda zihin açan besinlerin neler olduğu oluyor. Evet, yarın okullar açılıyor ve ben de bu yazımda sizlerle çocuklarınızın mutlaka beslenme listesine eklemeniz gereken zihin açan ve beyin gelişimine destek olan besinleri paylaşmak istedim. İşte size muhteşem bir liste...
* Yumurta: İyi bir protein kaynağı olan yumurta, sarısında bulunan kolin ile bellek gelişimine destek verir. İçeriğinde bulunan A, D ve B grubu vitaminlerin de hafızayı güçlendirme özelliği vardır.
* Balık: İçeriğinde omega-3 yağ asitlerini içeren yağlı balıklar, beyin gelişimi açısından çok önemli besin kaynağıdır.
* Yağlı Tohumlar: Badem, fındık, ceviz ve fıstık gibi yağlı tohumlar, beyin gelişiminde ve hafızanın güçlendirilmesinde önemli rol oynamaktadır.
* Kuru Baklagiller: Lif deposu olan baklagiller, bol miktarda vitamin ve mineral içerdiklerinden özellikle öğle yemeğinde tüketildiğinde çocukların öğleden sonra da konsantrasyonlarını korumalarına destek olur.

Haberin Devamı

Çocuklarda zihin açan muhteşem besinler

BEYİN GELİŞİMİ İÇİN SEBZE VE ET ŞART

* Mevsim Sebzeleri: Lahana, pazı, ıspanak, maydanoz gibi yeşil yapraklı sebzeler, folik asit açısından zengin oldukları için beynin gelişimine yardımcı olmaktadır. Ancak sebzeleri mevsiminde tüketmek en sağlıklısıdır.
* Kırmızı Et: Demir kaynağı olan et, çocukların okuldaki enerjileri ve konsantrasyonları için temel besinlerden biridir. Ette ayrıca belleğe yardımcı olan çinko ve bazı B vitaminleri de bulunur. Bu nedenle çocukların beslenme düzeninde mutlaka yer almalıdır.
* Süt Ürünleri: Süt ürünleri D vitamini ve kalsiyum içermelerinin yanı sıra, beyin gelişimimize katkı sağlamaktadır. Çocuklar için yoğurt, ayran, kefir veya sütlü tatlılar tercih edilebilir.
* Zerdeçal: İçeriğinde kurkumin bulunan zerdeçal da beyin gelişimine yardımcı olan baharatlardandır.

Yazarın Tüm Yazıları