Salataya, limonataya, gazpacho’ya...

Yaz mevsiminin en güzel yanlarından biri, buz gibi soğumuş karpuz yiyerek ferahlamak... Peki, neden bununla yetinelim? Bu leziz meyveyi pek çok yiyecek ve içeceğin başrolü yapabiliriz...

Haberin Devamı

Bana “Yaz mevsimiyle bütünleşen bir meyve söyle deseler” aklıma ilk karpuz gelir. Diyet yapanların çok şekerli olduğunu düşünerek karpuzdan uzaklaştığını biliyorum. Gerçek şu ki karpuz, su oranı en yüksek (yüzde 92) meyveler arasında... Üstelik vücuduzun su ihtiyacını desteklemekle kalmıyor, içerdiği antioksidan vitaminlerle cildi güzelleştirip sağlığımızı da iyileştiriyor. Tatlı kriziniz tuttuğunda 2 üçgen dilim karpuz yiyin, o isteğin ciddi anlamda azaldığını fark edeceksiniz.Salataya, limonataya, gazpacho’ya...Karpuzlu salata

Biraz da balsamik sirke katın

Yaz boyunca karpuz hep soframda... Bu hafta sizlere en sık yaptığım karpuzlu tariflerimi anlatacağım. İlki kinoalı salata... Karpuzları minik minik doğrayıp bir kâseye alıyorum. Üzerine haşlanmış kinoa ve ufalanmış peynir ekliyorum. Bu salataya doğranmış taze fesleğen serpiştirip biraz da balsamik sirke gezdirmeye bayılıyorum. Bu tabağı tek başına bir öğün yerine yediğim oluyor. Karpuzu dilerseniz marullu, peynirli ve kuru bakliyatla yaptığınız salatalara da katabilirsiniz.

Haberin Devamı

Kaşık salatasını sever misiniz? Bir de karpuzlusunu deneyin. Domates, salatalık ve yeşil biberleri çok küçük doğrayın. Yine küçük küçük doğranmış karpuzu ekleyin. Üzerine kuru nane serpiştirin, zeytinyağı gezdirin ve bu salatayı tortilla cipslerle birlikte yiyin.

Sıcaklarda karpuzlu içeceklere de bayılıyorum. Özellikle çocuklar için hazırladığım karpuzlu milkshake tarifini siz de deneyin, beğeneceğinize eminim. 1 su bardağı Hindistan cevizi sütü, 4-5 dilim dondurulmuş karpuz (dondurmadan önce tüm çekirdekleri çıkarıyorum) ve varsa 6 çileği (benim buzluğumda vardı) blender’dan geçiyorum. Servis ederken buz küpleri ilave ediyorum.Salataya, limonataya, gazpacho’ya...
Karpuzlu limonata bir diğer gözde içeceğim...

5 dilim karpuz (çekirdekleri çıkarılmış), 2 limonun suyu, 500 ml içme suyu ve 1 tatlı kaşığı balı blender’dan geçirip süzüyorum, bir sürahiye alıyorum. Üzerine taze nane yaprakları ve buz küpleri ekliyorum; çok ferahlatıcı oluyor.

Haberin Devamı

Karpuzdan soğuk çay da yapabiliyoruz. Ödem atımına destek olan bu çay tarifim hem çok basit hem çok etkili.
1 litre içme suyuna 1 su bardağı demlenmiş ve soğutulmuş yeşil çay ekleyin, 1-2 dilim küçük küçük doğranmış karpuz ve 2 çubuk tarçın ekleyip buzdolabında 15 dakika bekletin. Sonra süzüp içebilirsiniz.

Bu sıcaklarda soğuk tatlısız olmaz! Tam mevsimine uygun karpuz sorbesi, ara öğünlerin en sevileni olmaya aday... 2-3 dilim çekirdekleri çıkarılmış karpuzu dondurucuda 2 saat bekletin. 1 limonun suyu ve 1 tatlı kaşığı balla dondurulmuş karpuzları rondo’dan geçirin ve bir süre daha dondurun. Çikolata seviyorsanız üzerine benim yaptığım gibi eritilmiş bitter çikolata gezdirerek servis edebilirsiniz.Salataya, limonataya, gazpacho’ya...Lezzet avcıları karpuzlu gazpacho tarifimi kaçırmasın.

Haberin Devamı

En sevdiğimi en sona sakladım... Lezzet avcıları bu tarifimi kaçırmasın! Acı ve tatlı bir arada... Karpuz ilaveli gazpacho’ya bayılacaksınız. 1’er domates, salatalık ve yeşil biberi yarım kırmızı soğan, 2-3 dilim (çekirdekleri çıkarılmış) karpuz, 1 yemek kaşığı zeytinyağı, 1’er tutam pul biber ve kuru naneyle blender’dan geçirin. Kâseye alın, üzerini krouton’la süsleyip yiyebilirsiniz, bence çok keyifli oluyor.Salataya, limonataya, gazpacho’ya...Karpuz turşusu

Bu tarifleri yaparken karpuz kabuklarını atmıyorum, turşu yapıyorum. Böylelikle ‘sıfır atık’ ilkesine katkıda bulunmuş oluyorum. Kabuklarındaki yeşil kısımları soyup atıyorum, kalan kısmı doğrayıp bir kavanoza alıyorum. Sirke, tuz, tane karabiber ve su ekledikten sonra ağzını iyice kapatıyorum. Karanlık yerde 1 ay bekletmek, en ideali... 1 ay sonra yemeklerin yanına aperitif olarak koyabilirsiniz; benim çok hoşuma gidiyor. Son bir not: Siyah kabuklu, yuvarlak karpuzlar çekirdeksiz oluyor.

Yazarın Tüm Yazıları