Püresi, çorbası ve turşusuyla kuşkonmazlı nefis tabaklar...

Körpecik kuşkonmazların pazar ve manav tezgâhlarını süslediği günler geldi. Ben satın alırken uç kısımları morumsu renkte olanları tercih ediyorum. Kimi zaman omlete katıyorum, kimi zaman arpa şehriyeli salataya... Mantar, kırmızı soğan ve parmesan peynirli garnitürünü de çok seviyor, etlerin yanında sunuyorum.

Haberin Devamı

Baharın en sevdiğim sebzelerinden kuşkonmaz nihayet tezgâhlarda... Folik asit, C vitamini ve K vitamini deposu; antioksidan içeriği açısından oldukça zengin... Yüksek lif içeriği sayesinde aynı zamanda iyi bir prebiyotik kaynağı...

Kuşkonmazları ince ince doğrayıp havuç ve bezelyeyle birlikte pişirip haşlanmış makarnayla harmanlayıp yiyorum bazen. Bazen de biberle birlikte kavurup omlete katıyorum. Fırında pişirip salatalara eklediğim da oluyor. Kimi zaman da çorbasını yapıyorum, tavuk suyu kullanarak yapabilirsiniz, çok yakışıyor. Bu yazımda sağlıklı ve bir o kadar leziz, kuşkonmazlı tariflerimi anlatacağım.

Püresi, çorbası ve turşusuyla kuşkonmazlı nefis tabaklar...
Fırında pişmiş kuşkonmazları tüm salatalara katabilirsiniz.

Haberin Devamı

Benim gibi salata düşkünüyseniz arpa şehriyeli salatamı çok seversiniz. Kuşkonmazları biraz zeytinyağı ve dilediğiniz baharat çeşitleriyle harmanlayıp fırında pişirin. Başka bir yerde arpa şehriyeyi zeytinyağında kavurun, üzerine suyunu verip pişmeye bırakın (1 bardak arpa şehriye kullanıyorsanız, 1,5 bardak su ekleyebilirsiniz). Pilav pişince demlenmeye bırakın. İyice soğuyunca ince ince kıyılmış dereotu ve maydanozu, küp küp doğranmış kapya biberi ekleyin. Varsa biraz da haşlanmış mısır ekleyebilirsiniz. Fırında pişmiş kuşkonmazı da  dilediğiniz büyüklükte doğrayıp içine katın. Hepsini güzelce karıştırın. Sosu için zeytinyağı, limon suyu ve isteğe bağlı organik nar ekşisi kullanabilirsiniz.

Pratik bir diğer tarifim, mantarlı... Kuşkonmaz ve mantarları küçük küçük doğrayın. Kırmızı soğanla birlikte zeytinyağında soteleyin. Tüm sebzeler piştikten sonra üzerine parmesan veya sevdiğiniz bir peynir çeşidini rendeleyin. Etlerin yanına nefis bir garnitür oluyor.

Püresi, çorbası ve turşusuyla kuşkonmazlı nefis tabaklar...
Kuşkonmaz çorbasını tavuk suyuyla pişirebilirsiniz.

Özel bir akşam yemeği daveti vereceğim zamansa bu mevsimde kuşkonmaz püresi yatağında somon hazırlamayı çok seviyorum. Kuşkonmazları iri iri doğrayıp 10 dakika kadar buharda pişiriyorum. Biraz Hindistan cevizi yağı, tuz ve karabiber ekleyip blender’da püre haline getiriyorum. Tabağa püre, üzerine fırınlanmış somon koyuyorum. Limon suyu, sirke ve zeytinyağını karıştırıp hazırladığım leziz sosu da üzerlerine gezdirdim mi tamamdır.

Haberin Devamı

Kuşkonmaz turşusunu  da çok seviyorum, hiç denediniz mi? Çok şifalı, hazırlaması da çok basit. Kuşkonmazları kavanoza sığacak boyutta kesin ve dik bir şekilde dizin. Tane karabiber, taze biberiye ve sarımsak ekleyin. Ayrı bir yerde sıcak suya tuz ve sirke ekleyip karıştırın. Kavanoza döküp kapağını kapatın. 1 hafta sonra yemeklerinizin yanına eşlikçi olarak tüketebilirsiniz.

Püresi, çorbası ve turşusuyla kuşkonmazlı nefis tabaklar...
Tane karabiberle tatlandırdığım kuşkonmaz turşusu 1 haftada hazır.

Tüm bu tarifleri çok seviyorum ama enginarlı ve kuşkonmazlı pilavı tek geçerim. Ben siyez bulguruyla hazırlıyorum ama basmati pirinçle de olur. Çanak enginar ve kuşkonmazları 5 dakika suda haşlayıp kenara alıyorum. Bulguru zeytinyağında hafif kavuruyorum. Doğranmış sebzeler ve üzerlerini çıkacak kadar et veya tavuk suyu ilave ediyorum.  Tuz ve çok az limon suyu ekleyip kısık ateşte pişiriyorum. Servis ederken üzerine ince ince doğranmış dereotunu çok yakıştırıyorum. Yazımı bitirirken küçük bir tüyo vereyim. Kuşkonmaz satın alırken uç kısımları morumsu renkte olanlarını seçin, daha taze olduklarını göreceksiniz.

Haberin Devamı

Kuşkonmaz, havuç ve bezelyeyi pişirip makarnaya katabilirsiniz.

Yazarın Tüm Yazıları