Mevzu, dengeyi yakalayabilmekte...

Glütensiz beslenmeyi karbonhidrat azaltmak sanan da var, sıvı ağırlıklı beslenerek zayıflamaya çalışan da... Uzun süre aç kalıp yemek yeme sürecinde yüksek kalorili yiyeceklere yönelenler de cabası... Bu hafta beslenme hatalarından bahsedeceğim ve çözüm önerilerimi anlatacağım.

Haberin Devamı

Kilo konusunda kendine büyük hedefler koyanlardan mısınız? Bunda bir sorun yok. Ama bu hedeflere hızla ulaşma arzusu içindeyseniz yanlış yoldasınız demektir. Vücudun tüm makrobesin öğelerine yeterli ve dengeli miktarda ihtiyacı var. Kalori kısıtlamasının kişiye ve yaşantısına özgü ihtiyaçları doğrultusunda belirlenmesi, en doğrusu. Pek çok besin grubunu yasaklayan diyet modelleri hem metabolizma hızınızı hem de metabolik faaliyetinizi olumsuz etkileyebilir. Bu hafta size bunun gibi beslenme hatalarından bahsedeceğim.

Kinoa, badem ve reyhanlı salata

Glütensiz beslenmeyi karbonhidrat azaltmak sananlar var mesela. Oysa bu, glüten intoleransı olan çölyak hastalarının hayat boyu uygulaması gereken bir beslenme şeklidir. Pek çok karbonhidrat kaynağında bulunan glütenin kısıtlanmasıyla birlikte kilo kaybı yaşayanlar, esas sebebin glüten olduğunu sanabiliyor. Kısıtlanan glütenle birlikte B grubu vitaminler ve posa alımı da düşebiliyor. Buna rağmen, yine de glütensiz beslenmeyi tercih ediyorsanız besin içeriği açısından zengin karabuğday, teff, amarant, kinoa gibi tahıllar, maydanoz, dereotu ve reyhan gibi yeşillikler, ceviz ve badem beslenme listenizde olsun. Bu üç besin grubunu buluşturan leziz salatalar hazırlayabilirsiniz. Çölyak hastalarına önerdiğim bir diğer tarifse adeta fırın makarna tadında... 1 kabağı küçük küçük doğrayıp tavada az yağla kısa süre soteleyin. Kabakları, haşlanmış yeşil mercimek (nohut da olur) ve domates sosuyla bir fırın kabında karıştırın. Kaşar peyniri rendesi serpiştirip fırında peynirler eriyene kadar pişirin. Doğranmış taze fesleğen veya taze nane serperek servis edin.

Haberin Devamı

Mevzu, dengeyi yakalayabilmekte...

Ne yerseniz yiyin, uzun süreli açlıktan kaçınmanızı öneririm. Uzun süre aç kalıp yemek yeme sürecinde yüksek kalorili, besin kalitesi düşük ve glisemik indeksi yüksek besinlere başvurmayın. Günlük aldığınız enerji miktarıyla harcadığınız enerji miktarı arasında fark oluşmadığı sürece kilo veremezsiniz. Üstelik “Her şeyi denedim, yine de başaramadım” düşüncesi ideal ağırlığa ulaşma fikrini imkânsızlaştıracaktır. Bir beslenme günlüğü tutmak ve besin seçimlerini gözden geçirmek faydalı olabilir.

Haberin Devamı

Besin değeri yüksek yiyecekleri kontrolsüzce yemek de sık yapılan bir hata. Besin kalitesi yüksek olsa dahi fazlası vücudumuzda yağ olarak depolanır. Gözlemlediğim bir diğer beslenme yanlışıysa su tüketimiyle sıvı tüketimini birbirine karıştırmak. Gün içinde, susama hissini beklemeden 2-2.5 litre su için. Hiçbir içeceğin su yerine geçemeyeceğini de aklınızdan çıkarmayın.

Detoks içecekleriyle aranız nasıl? Bu içeceklerle kilo vermeye çalışmak son zamanlarda çok yaygın. Pek çok kişi ferah, ödem attıran yiyecek-içecek peşinde. Smoothie’ler, sular, salatalar... Sürekli sıvı ağırlıklı beslenmek tartıda mutluluk verebilir ama bu mutluluk uzun sürmez. Klasik beslenme rutininize eklediğiniz 1 bardak yeşil smoothie, sebze ve sıvı alımına katkı sağlayabilir.

Haberin Devamı

Mevzu, dengeyi yakalayabilmekte...

Haşlanmış karabuğday da katılabilir

Mevzu her zaman dengeyi yakalayabilmekte. Ayıklanmış semizotu üzerine 3 kaşık süzme yoğurt ve çilek dilimleri koyup biraz kuru nane, biraz chia tohumu serpiştirdiğiniz bir yaz salatası iyi bir seçenektir. Salatalık, taze otlar ve maden suyunu blender’dan geçirip yapacağınız bir smoothie’yi de öneririm. Veya kendinize ödem atıcı bir çay hazırlayabilirsiniz. 300 ml demlenmiş yeşil çayı blender’a alın.

2 dilim ananas, yarım bardak karadut, 1 çay kaşığı toz zencefil ve birkaç küp buz ekleyip homojen bir kıvam almasını sağlayın. Rendelenmiş salatalık, ince ince kıyılmış ceviz ve yine ince ince kıyılmış dereotunu 300 ml kadar kefirle buluşturduğunuz bir soğuk çorba da ideal olur. Bu çorbaya açlık durumunuza göre 2 yemek kaşığı haşlanmış karabuğday ve 3 yemek kaşığı haşlanmış nohut ekleyebilirsiniz.

Haberin Devamı

Tariflerden devam edelim... Rendelenmiş kırmızı pancar ve havuç, 2 kaşık haşlanmış ince bulgur, bir parça ızgara tavuk bonfileyi bir kâsede buluşturun. Üzerine ufalanmış ceviz, ince ince doğranmış yeşil soğan ve taze reyhan gezdirin. Nar ekşisi, limon suyu ve zeytinyağıyla yaptığınız sosu da döktünüz mü, işte şahane bir öğün. Bütün bu tarifler, hafif, doyurucu ve besleyicidir.

Kilo yönetiminin dengeyle sağlanabileceğini unutmayın. Tüm besin öğelerini uygun miktarlarda almaya özen gösterin. Sağlıklı beslenmede altın kural, hataları tespit edip en aza indirmektir. Böylelikle emek harcadığınız bu kilo yönetiminde işiniz oldukça kolaylaşır.

Mevzu, dengeyi yakalayabilmekte...

FERAHLATICI SMOOTHİE

(1-2 kişilik)

NE LAZIM?

Haberin Devamı

* 200 ml maden suyu

* 2 salatalık * 1/2 limonun suyu

* 1 tutam taze fesleğen

* 1 tutam taze nane

NASIL YAPARIM?

* Tüm malzemeleri blender’da karıştırın, içeceğiniz hazır.

 

Yazarın Tüm Yazıları