Hem lezzet hem vitamin katın

Armut, doğal tatlılığı ve sulu dokusuyla sıradan yemekleri bile olağanüstü mutfak deneyimlerine dönüştürebilen bir meyve... Onun çok yönlülüğünü benimle birlikte keşfetmeye hazır mısınız?

Haberin Devamı

Hem lezzet hem vitamin katın
Mevsimi geldiği için çok sevindiğim meyvelerden armut, adeta bir besin deposu. İçerdiği lifler, vitaminler, mineraller ve antioksidanlar, sindirim sisteminden tutun da bağışıklık fonksiyonlarının iyileştirilmesine kadar birçok fayda sağlıyor. İster kahvaltıda ister kahvenin yanında ‘tatlı’ bir eşlikçi olarak tüketin. İster hazırladığınız akşam yemeğine farklı bir tat katmak için kullanın...

İlk tarifim kahvaltı için farklı bir lezzet kovalayanlara... 1 yumurta, 1 çay bardağı süt, 1 çay bardağı tam buğday unu, 1-2 çay kaşığı kabartma tozu ekleyerek yaptığım minik pankekleri karamelize armutla lezzetlendiriyorum. Armutları rendeleyip toz tarçın ve hurma özüyle tavada kısık ateşte pişiriyorum. İyice suyunu çektikten sonra pankeklerin arasına sürerek 2-3 kat kule yapıyorum. Tatlı armutlar, çıtır badem ve ekşili salata sosu kombinasyonu da benim için karşı konulamaz. Bu tarifi öğle menümde hafif bir şeyler tüketmek istediğimde hazırlıyorum. Mevsim yeşillikleriyle bazen semizotu, kale, reyhan, bazen de marul, taze nane ve dereotuyla yakıştırıyorum. Yeşillerimi doğradıktan sonra ince dilimlediğim 1 orta boy armudu ekliyorum. Üzerine iri kıyım badem içi serpiştiriyorum, hoş bir kıtırlık katıyor. Limon suyu, balsamik sirke, zeytinyağı, organik nar ekşisiyle hazırladığım sosla salatamı noktalıyorum.

Haberin Devamı

Kahve molanıza iyi bir eşlikçi

Izgara tavuğu armut sosuyla birleştirmeyi denediniz mi hiç? Armut dokunuşuyla tavuğun bambaşka bir lezzete dönüştüğünü düşünüyorum. Güzel bir davet sofrası için de ilk tercihim. Bonfile tavukları limon suyu, çok az soya sosu, zeytinyağı, karabiber, tuz ve ince kıyım sarımsakla marine edin. İster barbeküde ister tavada ızgara pişirebilirsiniz. En can alıcı noktaya geldik. 1 armudu rendeleyin. 3 kaşık limon suyu, hardal, 1 kaşık bal ve zeytinyağı ekleyin ve iyice karıştırın. Izgara tavukların üzerine sosla birlikte servis edin. Canım tatlı istediğindeyse kendimi çok sevdiğim bir tarifle şımartıyorum. Sert armutları 2’ye bölüp çekirdeklerini çıkarıyorum. İnce kıyılmış ceviz ve toz tarçın karışımını armutların üzerine serpiştiriyorum. Çok az tereyağı ekledikten sonra airfryer’da, 200 derecede 5-10 dakika pişmeye bırakıyorum. 4 kaşık labne ve 2 yemek kaşığı balı karıştırıp pişen armutların üzerine döküyorum. Dilerseniz sade dondurmayla da tüketebilirsiniz. Suçluluk duymadan tatlı isteğini bastırmanın bir başka yolu da armutlu fit kek. Malzemeleri 3 yumurta, 1 su bardağı yulaf ezmesi, 2 rendelenmiş armut, 1 bardak süt, 1 bardak kuru üzüm, 1’er paket kabartma tozu ve vanilya... Hepsini karıştırın, baton kek kalıbında, 200 derece fırında 20 dakika pişirin. Kahve molanıza eşlik etsin.

Haberin Devamı

Armutlu smoothie tarifiyse ödemlere elveda demek isteyenler için biçilmiş kaftan. 1 bardak kefir içine 1 armut, birkaç yaprak ıspanak, 1 tatlı kaşığı keten tohumu ekleyip blender’dan geçirin. Son zamanlarda suya vitamin katmak için kullandığım bir yöntemi de sizinle paylaşmak istiyorum. 1 litre suyun içine 2 kabuk tarçın, 3-4 tatlı armut dilimi, küçük bir parça taze zencefil ve 2 yıldız anason ekleyin. 15 dakika bekletince hazır. Afiyet olsun.

Yazarın Tüm Yazıları