Hafiflikten ödün vermeyen bir kutlama gecesi için...

Yılbaşı gecesinin planları hazır. Çeşit çeşit yemekler, atıştırmalıklar, tatlılar; alkolle birleşince beslenme düzeni baltalanmış oluyor... Yeni yıla bünyemizi zorlamadan, hafiflik hissiyle girmek için sofrada bazı akıllı seçimler yapmaya ne dersiniz? Size pratik tarif ve öneriler derledim...

Haberin Devamı

Işıl ışıl sofralar, birbirinden leziz yemekler, sevdiklerimizle birlikte yeni yıl coşkusunu yaşadığımız keyifli anlar... Benim de yılbaşı gecesi soframda mutlaka yer açtığım, ancak sağlıktan ödün vermeden hazırladığım çok lezzetli tariflerim var. Mesela avokado soslu, somon veya hindi fümeli kanepeler ve peynir dolgulu salatalık rulolarıyla hafif bir başlangıç yapabilirsiniz. Kruton ekmek veya tam tahıl krakerlerle sofranıza renk katacak nefis bir meze tarifim de var. Süzme yoğurt, kaşar peyniri rendesi ve cevizle hazırladığınız karışımı toplar haline getirip nar taneleriyle süsleyin. Size minik bir tüyo da vereyim; mezede mayonez soslu olanlar yerine yoğurtluları; çok yağlı ve kızarmış olanlar yerine fırında veya ızgarada pişenleri tercih ederseniz kalori bombardımanından sıyrılırsınız.

Haberin Devamı

Hafiflikten ödün vermeyen  bir kutlama gecesi için...

İlerleyen saatlerde kontrol mekanizmasını güçlü tutmak için yemeğe çorbayla başlamanızı öneririm. Benim bugüne özel seçtiğim çorbalar mercimekli mantar çorbası ve köz biberli domates çorbası... Çorba sonrasında tabakta salatalara öncelik vermek çoğu zaman kurtarıcıdır, unutmayın.

Hafiflikten ödün vermeyen  bir kutlama gecesi için...

Soframın favori salataları öncelikle portakal soslu ıspanak salatası... Bir kapta bebek ıspanak ve yarım doğranmış kırmızı soğanı karıştırıp üzerine yarım çay bardağı portakal suyu, bir tatlı kaşığı balsamik sirke ve zeytinyağıyla hazırladığım sosu ekliyorum. Son olarak portakal dilimleri ve ince kıyım fındıklarla süslüyorum. Narlı roka salatası bir diğer çok sevdiğim tarifim. Geniş yapraklı rokalar üzerine küp küp doğranmış beyazpeynir ve nar tanelerini ekliyorum. Üzerine zeytinyağı gezdirip kuru nane serpiştiriyorum. Çok lezzetli oluyor.

Hafiflikten ödün vermeyen  bir kutlama gecesi için...

Haberin Devamı

Mezede mayonez soslu olanlar yerine yoğurtluları; kızartmalar yerine fırında pişenleri seçin.

Yılbaşında hindili sofralar meşhurdur, bana kalırsa kırmızı ete göre daha iyi bir tercih. Hindi etinin yağ oranı daha düşük, protein oranı daha yüksek. Yanında mutlaka çıtır kabak veya ızgara kuşkonmaz gibi sebzeler eşlik etsin. Böylece sindirim problemleri de yaşanmamış olur. Tokluk sinyallerine kulak vermeyi unutmayın, tıka basa doymamaya çalışın.

Hafiflikten ödün vermeyen  bir kutlama gecesi için...

Geldik en can alıcı noktaya; tatlılar... Hep tuzak olarak görülür ama sağlıklı seçenekleri tercih ederek de keyif almak mümkün. Ben bu sene cennet hurmalı magnolia’yı seçtim. Tarifi çok pratik. 1 litre süte 4-5 yemek kaşığı yulaf unu ekleyip kısık ateşte pişiriyoruz. Kıvam alınca ocaktan alıp dinlendiriyoruz. Sonra 2-3 yemek kaşığı bal ilave edip karıştırıyoruz. Olgun cennet hurmalarının içini çıkarıp püre haline getiriyoruz. Yulaflı bisküvileri ve cevizi blender’da un haline getiriyoruz. Muhallebi, bisküvi ve muhallebiyi sırasıyla kâselere paylaştırıyoruz. Üzerine cennet hurması püresini ekleyip soğutuyoruz.

Haberin Devamı

Hafiflikten ödün vermeyen  bir kutlama gecesi için...

Yılbaşı gecesi en çok dikkat edilmesi gereken bir başka konuysa alkolü fazla kaçırmamak. Geceye limonlu maden suyuyla başlayıp içkiyi 2-3 kadehte sınırlandırmak doğru tercih olur. Şarap veya light bira tercihi de daha iyi seçimler. Buzla seyrelterek tüketmek de bir seçenek. İşin özü ne biliyor musunuz? Yemeği odak noktası yapmadan sevdiklerinizle geçirdiğiniz vaktin keyfini çıkarmak, güzel anılar biriktirmek ve ruhu doyurmak... Yeni yıl sağlık, mutluluk ve bol bereketiyle gelsin.

 

Yazarın Tüm Yazıları