Daha hafif bir sen için...

Bazen süt, yulaf, muz ve ıspanakla... Bazen su, kereviz sapı, ıspanak, pancar ve yeşil elmayla... Fazlalıklarımızdan kurtulmak, yaza daha fit ve enerjik girmek için çeşit çeşit smoothie’ler hazırlayabiliriz ama dikkat! Gün içinde sadece tek bir öğünde smoothie için. Bütün gün sıvılarla beslenmenizi önermiyorum.

Haberin Devamı

Nisanı da bitirdik, yaz kapıda... Ufaktan telaşa kapılmış olabilirsiniz. Öncelikle sakin olun, yalnız değilsiniz. Yaza daha fit ve enerjik girmek için minik tüyolarım ve her güne özel smoothie tariflerimle bedeninize küçük ama etkili dokunuşlar yapabilirsiniz.

İşe buzdolabından başlayın. Sağlıklı bir diyetin ilk adımları mutfakta atılır. Evdeki yiyecekleri gözden geçirin. Kendinize bir alışveriş listesi yapın. Listede çeşit çeşit sebze-meyve, taze ve işlenmemiş besinler olsun. Sepetinize bitki çayları da ekleyin.

Su ve bitki çayları baştacınız olmalı. Her zaman söylerim; “Su olmadan olmaz”. Metabolizmayı harekete geçirecek en güzel içecek su, destekleyicisiyse bitki çayları... Taze nane, biberiye, taze zencefil, zerdeçal, elma, limon ve salatalık dilimleri ekleyerek kendi ‘fonksiyonel su’yunuzu oluşturmanızı istiyorum sizden. Günlük 2,5-3 litre su hedefinin yarısını fonksiyonel sudan, yarısını saf sudan karşılayabilirsiniz. Bitki çaylarıysa ödem atımına ve yağ yakımına destek olacak. Yeşil çay, beyaz çay, mate, kiraz sapı, rooibos çayı, mısır püskülü, funda yaprağı gibi çaylardan faydalanabilirsiniz. Günde 2-3 kupa bitki çayını tamamlamalısınız.

Haberin Devamı

Süper besinlerin gücünden faydalanmayı da ihmal etmeyin. Her besin çok özel ama bazılarının yeri başka. Meyvelerden çilek, böğürtlengiller, ananas, yeşil elma, kivi... Sebzelerden semizotu, enginar, kuşkonmaz, nane, dereotu, limon... Baharat çeşitlerinden zencefil, zerdeçal, kimyon, pul biber, kuru nane, karabiber, hepsini karıştırın. Yemeklere, yoğurtlara ve çorbalara katın. Hem lezzet verecek hem de metabolizmanızı hızlandıracak. Tohumları da es geçmemek gerek tabii. Çörekotu, keten tohumu, chia tohumunu günde 1’er tatlı kaşığı tüketebilirsiniz.

Daha hafif bir sen için...
Smoothie yaparken süper besinlerden faydalanın.

GÜNE DAHA ZİNDE BAŞLAYALIM

Biraz da tariflerimi anlatayım. Güne daha hafif başlamak isteyenlere kahvaltılık smoothie öneririm. 1 bardak bitkisel süte (badem veya Hindistan cevizi) 3 yemek kaşığı yulaf ezmesi, 1 küçük boy muz, 2 ceviz içi, 1 avuç ıspanak, 1 çay kaşığı chia tohumu ekleyip, blender’dan geçirip içebilirsiniz. Uyanır uyanmaz ellerinizde, göz kapaklarınızda şişlik görüyorsanız ödem atıcı yeşil smoothie’m çok işinize yarayacaktır. 1 dal kereviz sapı, yarım limonun suyu, 1 avuç maydanoz, 1 salatalık, fındık kadar taze zencefili, 300 ml su ve 200 ml sade maden suyunu yine blender’dan geçirin, sabah aç karnına ve akşamları tüketin. Detoks etkisi yaratacak bir başka içecek için ihtiyacınız olanlar, 1 adet kereviz sapı, yarım demet ıspanak, yarım pancar ve yarım yeşil elma. Hepsini bir blender’a alın, 500 ml suyla çekip bekletmeden hemen için. “Kabızlık problemi yaşıyorum” diyorsanız 1 bardak kefir, 2 kuru kayısı, 1 kivi, 2 yemek kaşığı yulaf ezmesi ve 1 tatlı kaşığı keten tohumundan oluşan karışım tam sizlik. Bunu da sabah aç karnına içmenizi öneririm.

Haberin Devamı

Güne daha zinde başlamak içinse çeyrek avokado, 4-5 dal taze nane, 2 dilim ananas, 1 limon suyu, fındık kadar taze zencefil, 200 ml soğuk su, 200 ml (1 su bardağı suda 1 poşet çayı demleyip soğutun) yeşil çayı blender’da pürüzsüz hale getirin. Yoğun geçen günlerde kurtarıcınız olabilir, ara öğün olarak tüketebilirsiniz.

Tatlı isteklerine birebir bir smoothie tarifim daha var. 1 bardak süte 6 adet çilek, yarım çay bardağı dut, çekirdeği çıkarılmış 1 hurma ekleyip toz tarçınla birlikte çekin. O kadar lezzetli oluyor ki eminim, canınız tatlı bir şey isteğinde eliniz artık hep bu içeceğe gidecek. 

Smoothie’ler hem çok pratik hem de kurtarıcı. Yaza hazırlık için vazgeçilmeziniz olabilirler ama önemli bir ayrıntı var: Gün içinde sadece tek bir öğünde smoothie için. Ben tüm gün sıvılarla beslenmenizi önermiyorum. Bu leziz smoothie’leri ancak dengeli bir beslenme programına entegre ederseniz daha sağlıklı ve kalıcı sonuçlar alırsınız çünkü...

Haberin Devamı

Metabolizmayı harekete geçirecek en güzel içecek su, destekleyicisiyse bitki çayları...

Yazarın Tüm Yazıları