Dizi, sinema lokasyonları ve turizm

Dizi ve film endüstrisinin turizme etkileri üzerine akademik yayınlar okumadım, lakin film lokasyonlarının bölgeleri, şehirleri nasıl popüler yaptığını ve ziyaretçi sayısını nasıl etkilediğini yaptığım röportajlarda birebir dinledim.

Haberin Devamı

“İskoçya’ya gelen turist sayısı, ‘Outlander’dan sonra katlanarak arttı. İlk sezonu çektiğimiz Doune Castle’a ziyaretçi sayısı yüzde 800 artmış. Yüzde 800! Artık birçok tarihi yer ziyarete açılıyor.
Hepsinin sebebi ‘Outlander’.İskoç hükümeti başlarda bu durumu kavrayamadı ama şimdi olup bitenin farkındalar. Bu farkındalıkla İskoçya’nın turizm potansiyelini anladılar” demişti ocak ayında “Outlander”ın başarılı başrol oyuncusu Sam Heughan...
Sadece “Outlander” mı?
“Mamma Mia” filminin Yunanistan’ın Skopelos Adası’na getirisi... “Yüzüklerin Efendisi”nin çekimlerine tanık olabilmek için Yeni Zelanda’ya akın eden fanlar ve filmle birlikte ‘Hobbiton’un ülkenin en popüler ziyaretçi lokasyonu haline gelmesi...
Peki ya “Game of Thrones”un çekildiği yerlerin turist merkezi haline gelmesi...
Dizinin kurgu şehri Kings Landing’in yer aldığı Dubrovnik’e (Hırvatistan) gelen turist sayısının katlanarak artması...
Dünyaca ünlü şarkıcı Cardi B, Hürrem ve Kösem’i izledikten sonra Twitter’da 14 milyon takipçisine neredeyse
her gün Türkiye’ye gelmek istediğini söylüyor.
Yani dizi ve filmlerin turizme ve şehirlerin markalaşmasına etkileri göz ardı edilemeyecek boyutta artık.

Haberin Devamı

Dizi, sinema lokasyonları ve turizm

Aksaray

Kapadokya denilince çoğumuzun aklına Nevşehir gelir.
Aksaray da eşsiz bir tarihe, kültürel zenginliğe ve muazzam lokasyonlara sahip, fakat Nevşehir’e göre maalesef markalaşmada geri kalmış.
Oysa yeraltı şehirleri, manastırlar ve kiliseler ile Kapadokya’nın tüm güzelliklerine sahip bir şehir.
Hatta İstanbul’daki Aksaray semti bile ismini bu şehirden almış.
Geçen cuma Aksaray’daydım. Aksaray Belediye Başkanı Enver Dinçer, yardımcısı Tayfun Çelik ve İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Doğan, şehrin turizm merkezi haline gelmesi için kolları sıvamış.
Tabiat ananın tarihle bir araya gelip yarattığı eşsiz manzaralar eşliğinde, dinlerin ve medeniyetlerin oluşmasına ev sahipliği yapan şehrin önemli yerlerini Tayfun Bey ve Mustafa Bey’in rehberliğinde gezdik.

Haberin Devamı

Dizi, sinema lokasyonları ve turizm

Aksaray’ın sinematik yapısı

Filmlerin, dizilerin, kültürel organizasyonların şehirlerin imajına, markalaşmalarına ve turistlerin karar alma sürecine etkisi yadsınamaz...
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy’un kanunlaştırdığı hibe yasası ile yabancı prodüksiyonların ülkemizdeki lokasyonları yapımlarında kullanmaları daha kolay.
Aksaray’ın sahip olduğu değerler hem görsel hem kültürel bir şölen.
Şehir, önümüzdeki yıllarda doğru tanıtım çalışmaları ile dünyanın popüler prodüksiyon lokasyonlarından biri olmaya aday...

Dizi, sinema lokasyonları ve turizm

Aksaray’ın görülmesi gereken hazineleri

◊ Ihlara Vadisi, dünyanın en uzun ikinci kanyonu, 18 km uzunluğunda. Ihlara Vadisi, 100’den fazla mağara kiliseye de ev sahipliği yapıyor. Zamanında putperestlerden kaçan Hıristiyanlar, Kapadokya bölgesinde saklanarak hayatta kalmış. Vadide tarih ve doğa ile iç içe uzun bir yürüyüşün sonunda buz gibi nehir üzerinde çay yudumlamak şahaneydi...
◊ Aziz Grogerius, Ortodoks mezhebini Kilise Cami’de kurmuş ve mezhep buradan dünyaya yayılmış.
◊ Dünyada ilk Ortodoksluk ayinin yapıldığı katedral, Selime Katedrali.
Peri Bacaları’nın en üstünde bulunan katedral, inanılmaz bir güzelliğe ve manzaraya sahip.
◊ Selçuklu dönemi eseri olan Ulu Cami, 800 yılı aşkın süredir ayakta duruyor.
◊ Aksaray valilik binası, Cumhuriyet döneminin ilk eserlerinden.
◊ Azmi Milli Müzesi, Türkiye’nin ilk un fabrikalarından. “Milletin azmi” anlamına gelen fabrikanın bir başka özelliği de kendi enerjisini üretebilmesi.
◊ Eğri Minareli Cami, “Türkiye’nin Pisa Kulesi” olarak geçiyor. 800 yılı aşkın süredir ayakta. Şu anda belediye ve valilik tarafından restore ediliyor.
◊ Yüksek Kilise (Analipsis Church), 1600 yıllık Güzelyurt girişinde adı gibi yüksekte bulunuyor. Kilise, Hasandağı eteklerinin tüm kısmını, Ihlara Vadisi’ni görüyor. Güzelyurt’tan mübadele zamanında ayrılan Rumlar, hâlâ belirli yıllarda gelip festival düzenliyor. Burada geleneksel oyunlarını, halaylarını sergiliyorlar.

Yazarın Tüm Yazıları