Değer Katanlar

Amerika’ya geldiğim günden beri ülkemiz, kültürümüz ve geleneklerimizin tanıtımı için çaba sarf ediyorum. Türk-Amerikan ilişkilerine katkılarımdan dolayı Anadolu Aslanları İş İnsanları (Askon USA) Amerika temsilcisi Ayhan Özmemik bana “Değer Katanlar” ödülünü takdim etmek istediklerini iletince geçtiğimiz günlerde New York’a gittim.

Haberin Devamı

Değer Katanlar

New York’taki Türk Evi’nde 12 Ocak’ta gerçekleşen törenin konukları arasında Ticaret ve Sanayi Bakan Yardımcısı Mustafa Tuzcu, Askon Genel Başkanı Orhan Aydın ve New York Başkonsolosu Reyhan Özgür, New York Ticaret Odası Başkanı Mark Jaffe, Paterson Belediye Başkanı Andre Sayegh vardı.
Paterson Belediye Başkanı Andre Sayegh yaptığı konuşmada “Amerika’daki en iyi döner kebap, tantuni ya da kazandibi için Paterson’a gelin. Şehrimdeki Türk nüfusuyla gurur duyuyorum. Paterson’da Türk bayrağı dalgalanıyor, Türk yürüyüşü var ve yakında ‘Türkiye Way’ adını verdiğimiz caddemiz olacak” dedi.

Dünyaca ünlü şef Jose Andres’ten imambayıldı

Haberin Devamı

Değer Katanlar
Jose Andres, kurucusu olduğu “World Central Kitchen” isimli yardım kuruluşunun çatısı altında 6 Şubat depremlerinde ülkemize gelip 10 milyon öğünden fazla yemek dağıttı...

Amerika’da yemeğin Oscar’ları olarak anılan James Beard ödülünü defalarca kazanan, doğal afetlerin ardından felaketten etkilenen bölge halkına sıcak yemek dağıtan World Central Kitchen’ın (WCK) kurucusu, küçük tabaklarda yemek konseptini Amerika’ya getiren, George Washington Üniversitesi’nde profesör ve Küresel Gıda Enstitüsü’nün kurucusu İspanyol şef Jose Andres gastronomi dünyasında çok önemli bir figür.

Değer Katanlar

30’un üzerinde restoranı bulunan Michelin yıldızlı ünlü şef Jose Andres’in geleneksel Türk mutfağının lezzetlerini kendi dokunuşuyla New York’un kalbinde Zaytinya isimli restoranında sunduğunu Beşiktaş Amerika Derneği’nin başkanı Ferruh Zor söyledi.
Hatta söylemekle kalmadı, akşamına rezervasyon yapıp davet etti. Atmosferi ve estetiği modern restorana gittiğimizde mekân tıka basa Amerikalılarla doluydu.

Değer Katanlar

Ferruh “Rezervasyon olmadan oturmak mümkün değil” dedi.
Jose Andres lezzet ve sunumun sınırlarını zorlamaya yabancı değil. Türkiye’nin mutfak mirasını ve geleneksel Türk unsurlarını Michelin yıldızlı dokunuşla harmanlanmış. Çay çaydanlıkla geliyor. Kebaplar bakır tabaklarda sunuluyor. Lakin beni en çok etkileyen menüde yemeklerin isimlerini değiştirmeden kullanması oldu.
Kahve menüde Türkçe yazıyor. Kuru Kahveci Mehmet Efendi olduğu belirtilmiş; sade, orta şekerli ve tatlı olarak yazılmış.
Çay da Çaykur Tiryaki çay. Menüde aynen böyle yazıyor.
Menemen ve çılbır, imambayıldı, köfte kebap, Adana kebap, ıslak kek ve ekmek kadayıfı bu şekilde orijinal isimleriyle menüde.
Her tabakta bir gelenek ve Türk mutfağının öyküsünü öyle enfes sunuyorlar ki ödül almak için geldiğim New York seyahatimin en güzel yanı Jose Andres’in Türk yemeklerini yemek ve dostum Ferruh’la Beşiktaş muhabbeti yapmak oldu.

 

Yazarın Tüm Yazıları