Yaşama tutunmak

“Siz bilmiyor olabilirsiniz ama çaresizliğin öte ucunda, insanın neredeyse mutlu olduğu bembeyaz bir açıklık vardır.” (Joan Baez)

Haberin Devamı

Zor günler yaşıyoruz. Özellikle kendi yağıyla kavrulan cinsten yiyecek içecek işiyle uğraşanların yaşadığı zorlukların tarifi çok zor. Sevdiği işi yapmanın hayaliyle, belki de tüm varını yoğunu severek, isteyerek yatırdığı işini kendinden kaynaklanmayan sorunlar yüzünden kaybetme riski ile yüzleşmesinin izahını yapmaya çalışmaksa çok daha zor. Sıkı durun! Bu saydıklarımdan daha da zoru var, hatta en zoru diyebilirim. ‘Ümitsizliğe Kapılmak’ hepinizin içinden geçmiştir, muhtemelen şu anda bu duyguyu yaşıyor da olabilirsiniz. Büyük bir umutla anlaşılmak istediniz, elinizden tutulsun istediniz, yani kısacası çevrenizden medet umdunuz. Hiçbir beklentiniz karşılık bulmadı değil mi? Bulmaz da... Çünkü zayıflığımız beklentiyi doğurur, beklentiler hayal kırıklığı yaratır, hayal kırıklıkları da ümitsizliği. Sizin için kimin ne yaptığı maneviyat açısından önemli olsa da, sizin kendiniz için ne yaptığınız en önemlisi. Behçet Necatigil’in şu cümlesini unutmayın “Ya ümitsizsiniz ya da ümit sizsiniz. Ya çaresizsiniz ya da çare sizsiniz.“ Silkelenin ve yaşamı sevdiğiniz yerden sıkıca tutun.

Yaşama tutunmak

VIZVIZ KÖFTE

Haberin Devamı

Cızbız köftenin vegan olanına ‘Vızvız’ demiş, Kavaklıdere, Beykoz Sokak’ta vegan yiyecekler tasarlayan Terra Mutfak. Daha önce ekmek arası kokoreç ve sucuk’un vegan olanını tasarlamıştı, ben de yazmıştım. Bu sefer, sokak tablalarında satılan, maç ve konser aralarının vazgeçilmez atıştırmalığı cızbız ya da namıdiğer tükürük köftesini yapmış. Tadı neredeyse birebir aynı. Bana göre daha güvenli ve hijyenik. İçindeki etten şüphe duymayacağız, çünkü içinde et olmadığını bilerek yiyip aynı lezzeti alacağız. Terra Mutfak’ın dijital menüsünü inceleyin derim. Bildiğimiz, tanıdığımız dünya lezzetlerinin vegana dönüştürülmüş sağlıklı uyarlamaları var. Sevgili Nisan Kuyucu her hafta güncelledikleri ve alınması gereken protein, karbonhidrat, lif ve vitamin dengelerini gözeterek hazırladıkları ‘Terra bowl’ kaselerini de öneriyor. Pandemi sürecinin yaklaşık başlangıcına denk gelen 12 Şubat’ta ilk yılını kutlayacak olan ‘Terra’nın bütün olumsuzluklara rağmen yaşama tutunabildiğini görmek takdire şayan. Paketinizi almaya gittiğinizde kavanoza koydukları balkabağı pastasını sorun, varsa mutlaka deneyin.

Haberin Devamı

Yaşama tutunmak

KÖZDE BOŞNAK BÖREĞİ

“Eş, dost, akraba ve tabii ki irili ufaklı birçok çocuk evlerimizin avlusunda toplanırdık“ dediğinde o günlere gittiğini ses tonundan anladım Ramazan Usta’nın. Kesmedim, devam etti, “Kuzine sobamız hep avludaydı, bu kadar insanı doyurmak zor. Zeliha annem kolları sıvar biz de bir ucundan tutardık. Allah ne verdiyse, böreğin ıspanaklısı, pırasalısı, patlıcanlısı, yapılır, kuzine sobada pişirip doyururduk karnımızı“ dedi ve bitirdi sözünü. Ramazan Usta’nın etkileyici tasviri ile, avludaki o büyülü sıcak lezzete ben de kapılmıştım. Çocukları Ramazan ve Raşit ustalar, Anneleri Zeliha’nın isminden yola çıkarak Balgat, Ziya Bey Caddesi’nde kurdukları mekânda, sac altı yöntemiyle közde Boşnak böreklerini, o günlerin sıcaklığında pişiriyor. El açması yufkanın içindeki pırasa ve köy peynirinin, sade tereyağı ile közde pişmesinin lezzetini hayal etmeyin, ağzınız sulanır. Bence gidin canlı canlı kokuyu duyumsayın, hatta paketleyip evinize götürün. Közde pişirdikleri köy tavukları ve dana kaburgalar da efsaneleşmiş, kaldıysa onlardan da alın, çoluk çocuk hep beraber unuttuğunuz lezzetleri hatırlayın.

Yaşama tutunmak

ELMALI BAKLAVA

Haberin Devamı

Elmalı turta olsa bilirdiniz değil mi? çünkü popüler ve yaygın. Oysa ki Evliya Çelebi’nin seyahatnamesinde bile geçen Amasya’nın bu köklü tatlısını bilseydiniz onu da severdiniz. Mayhoş Amasya elmasının posası cevizle birlikte 22 kat döşenen el açması baklava yufkası ile pişiyor. Çok az şerbetle tatlandırılan baklava, içindeki hakiki tereyağı sayesinde daha da lezzetleniyor. Ümitköy, Mutlukent, 2432. Cadde’de bulunan ‘Amasya Çörekçisi’, geleneksel lezzetlerin, geleneksel yöntemlerle yapılış ve pişirimlerini uygulamasıyla gönlümü fethetti. Amasya’da yetişen haşhaş ve cevizin ağırlıkta olduğu çörek ve kurabiyelerin yerel ve geleneksel yönteme hakim kadın elleriyle yoğurulup pişirilmesi, sevginin de doğallığın da kokusunu yayıyor. Amasya’nın meşhur bakla dolması ve Bafra’nın meşhur ‘nokul’unu da yapıyorlar. Sipariş ettiğinizde elmalı baklavanızla kimsenin aklına gelmeyeni düşündüğünüz için misafirlerinize havanızı da atabilirsiniz. Başka yerde yok, Amasya Çörekçisi’ne mutlaka uğrayın.

Yazarın Tüm Yazıları