İletişime açık olabilirsek çok daha mutlu olabiliriz

İletişim denildiğinden Türkiye’de önemli birkaç isimden biridir sevgili İpek Özgüden... O bir halkla ilişkiler koçu, iletişimci, sporcu ve Ankaralı... Hayatında çok sayıda başarılı projelere imza atan, sporcu kimliğinin dinamizmini çalışma stiline yansıtan İpek Özgüden, iletişimin birleştirici güç ve yaşam biçimi olduğunu söylüyor. İpek Özgüden, “İletişime açık olabilirsek, egolarımızı bir kenara bırakabilirsek çok daha mutlu olabiliriz” diyor.

Haberin Devamı

İPEK ÖZGÜDEN İLE 5 SORU 5 CEVAP

İletişime açık olabilirsek çok daha mutlu olabiliriz

1-İpek Özgüden neler yapıyor?

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik ve Halkla İlişkiler bölümü mezunuyum. Yaklaşık 30 yıldır halkla ilişkiler sektöründe çalışıyorum. RAM Dış Ticaret, adidas Türkiye, Beşiktaş Jimnastik Kulübü gibi kurumsal deneyimlerden sonra 2001’de kurduğumuz ajansımız ON İletişim ile markaların, kurumların iletişim süreçlerine değer katmak, iyi ve güzel işler yapmak için ekibimle birlikte çalışmaya devam ediyorum. Türkiye Halkla İlişkiler Derneği Yönetim Kurulu üyeliğimin yanı sıra Türkiye Atletizm Vakfı’nın Başkanı’yım. Eski bir voleybolcuyum. Güzel İstanbul’da yaşasam da aslen Ankaralıyım. Çocukluğum Ankara’da harika anılarla dolu. Mithat Fenmen Bale Okulu, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası konserleri, Devlet Bale ve Opera Sahnesi’nde sahnelenen harika eserler, Atatürk Orman Çiftliği’nin doğal atmosferi çok güzel izler bıraktı. Birbirini çok seven, kaliteli zaman geçirmeyi önemseyen bir aile olarak hafta sonlarında yaptığımız yolculuklarda gezdiğimiz şehirler, deneyimlediğimiz lezzetler, antik kentlerde tarihi yaşamamız hayal dünyamızı zenginleştirdi.
Hayatı aktif ve dolu dolu yaşamayı seviyorum. Güne erken başlamayı, gündemi takip etmeyi, müdavim olmayı, pozitif olmayı, arkadaşlarımla, ailemle vakit geçirmeyi, keşfetmeyi, öğrenmeyi, üretmeyi, bildiklerimi paylaşmayı, öncü olmayı ve çalışmayı seviyorum.

İletişime açık olabilirsek çok daha mutlu olabiliriz

2-İletişim sizin için ne ifade ediyor? İlişkilerde, iş hayatında iletişimin önemi nedir?

İletişim benim için bir yaşam biçimi, bir tutku ve yolculuk. Buluşturucu, birleştirici bir güç. Geleceğe yapılan bir yatırım. Bazen bir denge, bazen bir çözüm. İlmek ilmek, emek yoğun bir süreç. Nezaket, zarafet, estetik ve yaratıcılık dolu bir sanat. İnsan, toplum, çevre ve dünya odaklı bir sorumluluk. Sürekli gelişmek, her gün yeni bir şey öğrenmek iletişim. Bir şeyleri anlatmak çabası olduğu kadar anlamanın ve dinlemenin de çok önemli olduğu bir terazi, bir paylaşım iletişim. Eşitlik, empati, görmek, hissetmek, ön görmek, dokunmak, duymak. İlişkiler açısından bir bakış açısı. Saygı ile eşdeğer bir değer. Anlaşabilmenin temeli. Monolog değil diyalog. Empati. İletişime açık olabilirsek, egolarımızı bir kenara bırakabilirsek çok daha mutlu olabiliriz. Karşılıklı saygı ve sınırlarımızı da bilebilmek de çok önemli. İnsana, topluma, doğaya, hayvanlara, dünyaya, büyüklere, gençlere, küçüklere her şeye saygı, sevgi ve hoşgörü. Tüm dünya ve iş hayatı için pandemi sürecinde iletişimin ne kadar önemli olduğu çok daha iyi anlaşıldı. İletişimin sürekliliği, iletişim dilinin önemi, sağlık iletişimi, iç iletişim, lider iletişimi, paydaş iletişimi, kriz iletişimi, dayanışma kampanyaları gibi pek çok uygulama ve çalışma, iletişimin ne kadar önemli olduğunu gösterdi.

3- Modayı takip eder misiniz? Nasıl bir tarzınız var? Nelere yatırım yaparsınız?

Mesleğim nedeni ile modayı ve trendleri çok yakından takip ediyorum. Moda iletişimi de yaptığımız için moda işinin içindeyim. Ancak bir moda tutkunu değilim. Zamansız parçalar giymeyi seviyorum. Bir sezonun sonunda eskiyen ve dolaba kalkan bir parça bana göre değil. Dünya da şu anda bunu sorguluyor. Her şey sadeleşiyor. Üzerimdeki kıyafeti soranlara koleksiyonumdan demeyi çok seviyorum. Gördüğümde aşık olduğum, pek kimsede olmayan parçaları biriktirmeyi seviyorum. Ceket vazgeçilmezim. Militer ceketlere dayanamıyorum. Dik yakalı gömleklerimi, elbiselerimi, eteklerimi diktiriyorum. Bu zamanda kumaş alıp terziye gitmeyi çok seviyorum. Büyük takılar, bileklikler eşittir ben. Yaka iğnesi koleksiyonum var diyebilirim. Çok değerli, çok yetenekli tasarımcı arkadaşlarım var. Onlardan zamansız, yaşsız, eşsiz parçalar biriktiriyorum. Ancak akıllı ve doğru alışveriş yapmayı önemsiyorum. ‘Başkaları görsün, benim de var!’ diye giyinmeyi doğru bulmuyorum. Kendim için giyiniyorum.

4- İletişimde dış görünümün önemi ve etkisi nedir?

IPSOS tarafından 2019’da yapılan ‘İyi Bir Dış Görünüm Günlük Hayatta Başarı ve Özgüven Sağlar mı?’ araştırmasına göre araştırmaya katılanların ortalama yüzde 91’i en iyi şekilde dış görünüşe sahip olmanın, kariyer, okul gibi günlük aktiviteler için önemli olduğunu düşünüyor. Her 10 kişiden hemen hemen 9’u fit ve sağlıklı gözükmenin ve moda ve güzellik trendlerini yakalamanın özgüvenlerine katkıda bulunduğunu belirtiyor. Özellikle genç yetişkinler, dış görünüşün günlük hayattaki başarıya katkıda bulunduğu konusunda hem fikirler. Benim için de iyi bir enerji, güçlü bir duruş, bilgi, beceri ve bakış açısı, nezaket gibi özellikler de fark yaratan, iz bırakan unsurlar. Her şeyin geçer ama nezaketin modası geçmez.

5- Mottonuz?

Çok mottom, felsefem var... Anı, hayatı yaşa, sevgi, saygı ve samimiyetle kucakla. Sevgiyi, iyiliği, nezaketi bulaştırmak ve çoğaltmak. Hem bakmak, hem görmek, bütünü görmek. Fotoğrafı çekmeden görebilmek, hayal etmek. Ahkâm kesmemek, hem bilen hem de yapabilen olmak. Geçmişin mirası ile geleceğe bakmak. İyi izler bırakmak, iyi anılmak ve ilham verebilmek.

Yazarın Tüm Yazıları