Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç YelçeYazarın Tüm Yazıları

“Umut Notaları”

Merhabalar sevgili okurlar.

Haberin Devamı

6 Şubat tarihinde Türkiye’ de meydana gelen deprem, hepimizin bildiği gibi, benzeri görülmemiş insan kayıplarına ve maddi hasara yol açtı. Yüz binlerce insan evsiz kaldı, pek çok insan yerinden edildi. 

Sanatçıların yardım çağrılarına yanıt vermek amacıyla, elli yılı aşkın bir süredir İstanbul Film, Klasik Müzik, Caz ve Tiyatro Festivalleri ile İstanbul Sanat Bienali gibi Türkiye’ nin en önemli uluslararası etkinliklerini düzenleyen İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) ile Institut Français Türkiye (IFT); depremden etkilenen illerimizdeki üniversitelerin müzik bölümleri ve müzik okulları öğrencileri için ortak bir dayanışma projesine imza attılar. “Umut Notaları” başlıklı proje kapsamında gerçekleştirilecek etkinliklerin geliri, depremde enstrümanı hasar gören veya kaybolan güzel sanat liseleri ve konservatuar öğrencileri ile eğitmenleri için oluşturulan Enstrüman Destek Fonu’ na aktarılacak. 

Haberin Devamı

İnstitut Francais’ in başlattığı ve Metz* Grand Est Ulusal Orkestrası ile birlikte Radio France, Festival d’Aix-en- Provence, Philharmonie de Paris gibi Fransa’ nın önde gelen kültür kurumlarının destek verdiği “Umut Notaları” Projesi kapsamında; Fransa’ dan enstrüman bağışının yanı sıra, deprem bölgesindeki müzik öğrencileri ve öğretmenlerinin Fransa’ nın çeşitli müzik kurumlarında pedagojik formasyon ve müzik eğitimi almaları için olanaklar yaratılacak. Ayrıca, bölge orkestralarının yeniden yapılanmalarına destek verilecek ve düzenlenecek ustalık sınıfları ve atölyelerle uzun vadeli bir iş birliği ve destek köprüsü kurulacak.

Institut Francais Türkiye ve İstanbul Kültür Sanat Vakfı iş birliği ile gerçekleştirilecek olan “Umut Notaları” Projesi; Fransız Kültür Bakanlığı, Institut Français Paris, Fransa' da Cité Musicale-Metz, Cemal Reşit Rey Konser Salonu, Fransız-Türk Ticaret Odası ve birçok Fransız ve Türk şirket tarafından da destekleniyor.

Fransız Metz Grand Est Ulusal Orkestrası, Temmuz’ da, “Umut Notaları” projesi kapsamında bir konser vermek üzere İstanbul’ a geliyor. Bu olağanüstü performans, 6 Temmuz 2023 Perşembe akşamı saat 20.00’ de, İstanbul Büyükşehir Belediyesi iş birliği ile CRR Konser Salonu’ nda gerçekleştirilecek. Türk solist ve şeflerle sahne alacak olan Orkestra’ nın konser gelirinin tümü “Umut Notları” projesine bağışlanacak. Bu konser; Gautier Capuçon, Ibrahim Maalouf ve Ophélie Gaillard gibi ünlü Fransız sanatçıları harekete geçirecek olan ve halen yapım aşamasında bulunan daha büyük bir sanatsal programın ilk aşaması olacak.

Haberin Devamı

1976’da kurulan Metz* Grand Est Ulusal Orkestrası; David Reiland’ ın sanat ve müzik yönetmenliğinde, 72 müzisyeniyle kendi bölgesi olan Grand Est’ in yanı sıra Fransa’ nın genelinde ve dünyanın farklı ülkelerinde her yıl yaklaşık 85 konser veriyor. “Bölgenin Ulusal

Orkestrası” unvanını taşıyan Topluluk, geniş bir izleyici kitlesine hitap ediyor. Kültür-sanat eğitimi, kültürel demokratikleşme ve toplumsal kapsayıcılık ilkelerini öncelikleri arasına alan Orkestra; her yıl, faaliyet gösterdiği Grand Est Bölgesi’nde çocuklar ve müziğe erişimi kısıtlı olan izleyiciler için birçok etkinlik düzenliyor. 

Metz Grand Est Ulusal Orkestrası’ nın İstanbul’ da gerçekleştireceği, “Umut Notaları” Projesi kapsamındaki bu ilk konserin programı ise şöyle: 

Haberin Devamı

Orkestra Daimi Şefi David Reiland

Konuk Şef Murat Cem Orhan

Piyano Can Çakmur

Claude Debussy Prélude A l'après-midi d’un faune

Camille . Saint-Saens Piyano Konçertosu No.5

Ahmet Adnan Saygun Orkestra için Süit

Ludwig van Beethoven Senfoni No.5 Do Minör Opus 67 

Konserin biletleri bugün saat 10.30’da Lale Kart üyeleri için yapılacak indirimli ön satışın ardından; 25 Mayıs Perşembe günü saat 10.30’dan itibaren passo.com.tr adresli Passo Mobil Uygulaması, Passo Perakende Noktaları ve pazar hariç her gün 10.00-13.00 ve 14.00-18.00 arası İKSV ana gişeden satın alınabilecek. 

Bu anlamlı etkinlik, tüm sanat severler için hem Şubat 2023 depremlerinden etkilenen müzisyenlere destek olmak hem de müzikle dolu güzel bir gece geçirmek adına büyük bir fırsat. Kaçırılmamasını öneririm… 

Haberin Devamı

Engellerimizi hissettirmeyecek engelsiz günler dileğiyle… 

*Metz, aynı zamanda, UNESCO tarafından verilen “Müzik İçin Yaratıcı Şehir” unvanını taşıyor.

Not: Deprem bölgesindeki çocukların yeniden müzik yapmalarına yardımcı olmak isterseniz, bağışınızı “Umut notaları” projesi için açılan aşağıda belirtilen hesaba gönderebilirsiniz!

TL Hesap Bilgileri Hesap Adı: İstanbul Kültür Sanat Vakfı Banka Adı: Garanti Bankası Banka Şubesi: İstanbul Kurumsal IBAN TL: TR98 0006 2000 3810 0006 2492 84 Açıklama : Umut notaları

Yazarın Tüm Yazıları