Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç YelçeYazarın Tüm Yazıları

II. Ulusal Suna Korad Şan Yarışması

Merhabalar sevgili okurlar.

Haberin Devamı

İstanbul Opera Derneği, İstanbul’da; ülkemizde ve uluslararası sanat platformlarında opera ve sahne sanatlarının gelişmesine ve geniş halk kitlelerine yayılmasına katkıda bulunmak amacıyla, Eylül 2022’ de kurulmuş bulunuyor.  Derneğin kurucusu ve fikir annesi; Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi İstanbul Devlet Konservatuvarı Opera Ana Sanat Dalı Başkanı Soprano, Doç. Dr. Tülay Uyar Hatip. Kurucu üyeleri arasında ise kendisiyle birlikte; AKM Sanat Yönetmeni Remzi Buharalı, Opera Rejisörü Aytaç Manizade, Orkestra Şefi Paolo Villa, Besteci Prof. Dr. Hasan Uçarsu, Ses Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. İsmail Koçak, İstanbul Devlet Opera ve Balesi (İDOB) Baş Dekoratörü Efter Tunç, Opera Sanatçısı Otilia İpekKevork TavityanNejat Işık Belen ve Prof. Dr. Murat Volkan Dülger yer alıyor. 

Haberin Devamı

İstanbul Opera Derneği, Türkiye’ nin devlet desteksiz kurulan ilk operası.

Dernek; opera sanatının en üst düzeyde icra edilmesi ve bu sanatın yaygınlaştırılması için opera yarışmaları ve sempozyumlar düzenliyor, ustalık sınıfı opera stüdyosu eğitimleri ve onur ödülleri veriyor. 

İstanbul Opera Derneği, ayrıca; genç profesyonel opera sanatçılarının eğitimlerini ileri düzeyde devam ettirebilmeleri ve genç sanatçıların kariyerlerinde ilerleyebilmeleri için konserler düzenlemek, profesyonel opera prodüksiyonlarında başrol söyleyebilmeleri için gerekli altyapıyı onlara kazandırmak amacıyla İstanbul Opera Stüdyosu’ nu kurmuş bulunuyor. 

Opera Derneği tarafından her yıl genç opera sanatçılarının motivasyonlarını ve performanslarını yükseltmeleri için fırsat yaratmak, kariyerlerinin başlangıç aşamasında onlara destek olmak amacıyla Ulusal Suna Korad Şan Yarışması’ nı düzenleniyor. Yarışmaya 33 yaşını aşmamış genç opera sanatçıları ile Türkiye’de üniversitelerin opera bölümlerini okuyan öğrenciler katılabiliyor. Yarışma sonucunda birincilik, ikincilik ve üçüncülük dışında mansiyon ödülü, jüri özel ödülü, üniversite kategorisinde de en genç opera sanatçısı özel ödülü veriliyor. 

Türk opera tarihini ismini altın harflerle yazdıran Koloratür Soprano Suna Korad emsalsiz sesi, tekniği ve ifadesiyle dünyanın her yerinde hayranlık uyandırmış bir sanatçımız. Maria Callas, Renate Scotto, Tito Gobbi, Yehudi Menuhin, Mario der Monaco, Renate Tebaidi ve Rudolf Nuriyev gibi dünyaca ünlü sanatçılarla beraber dünyanın en önemli opera sahnelerinde konserler ve temsiller yapan Suna Korad’ a 1981 yılında Türk Hükümeti’ nin sanatçılara verdiği en yüksek unvan olan “Devlet Sanatçısı” unvanı verilmiş bulunuyor. Korad, opera sanatçılığı kariyerinin dışında, Opera Bölüm Başkanı olduğu Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi’ nde birçok başarılı opera sanatçısı yetiştirmiş bulunuyor. 

Haberin Devamı

Değerli Sanatçımız Suna Korad adına düzenlenen Şan Yarışması, ilk kez, 29-31 Mayıs 2023 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Yarışmanın galibi İstanbul’ dan Eda Umay Akan oldu. İkincilik ödülünü Cansu Özel, üçüncülük ödülünü Duha Alkan aldı. Mansiyon ödülleri ise Zeynep Seray Özcan, Berna Yücel ve Sezgin Hamızoğlu’ na verildi. Suna Korad Gençlik Özel Ödülü’ ne de Jenişya Yaeş ile Buket Filiz lâyık görüldüler. 

II. Ulusal Suna Korad Şan Yarışması 11-14 Mart 2024 tarihleri arasında Süreyya Opera Sahnesi’nde gerçekleştirilecek. Yarışmaya katılacak adayların ön eleme aşamasına katılabilmek için başvurularını 8 Mart 2024 tarihine kadar video kaydı olarak info@istanbuloperadernegi.org adresine iletmeleri gerekiyor. Yarışmanın bir sonraki aşamaları ise şöyle: 

Haberin Devamı
  • 11 Mart 2024 tarihinde Süreyya Operasında saat 10.00’da ilk aşama gerçekleştirilecek.
  • 12 Mart 2024 tarihinde Süreyya Operasında saat 10.00’da yarı final aşaması düzenlenecek.
  • Yarışmanın finali ise 14 Mart 2024 tarihinde Süreyya Operası’ nda saat 20.00’de, seyirci önünde, gerçekleşecek. 

Yarışma Jürisinin Onursal Başkanı Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Tan Sağtürk. Diğer jüri üyeleri ise; 

  • Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Opera Anasanat Dalı Başkanı Soprano Doç. Dr. Tülay Uyar Hatip 
  • AKM Sanat Yönetmeni Remzi Buharalı
  • İDOB Baş Rejisörü Caner Akın 
  • İDOB Sanat Danışmanı Maria Otilia Radulescu İpek
  • CRR Sanat Yönetmeni Murat Cem Orhan
  • İDOB Orkestra ve Koro Şefi ve Korrepetitörü Paolo Villa
  • Besteci ve Orkestra Şefi Serdar Yalçın 

    II. Suna Korad Şan Yarışması 
  • Birincilik ödülü 15.000 TL. (Alba Prestige)
  • İkincilik ödülü 10.000 TL. (Çamlıbel Vakfı)
  • Üçüncülük ödülü 7.500 TL. (Fenerbahçe Rotary Kulübü)
  • Suna Korad Özel Ödülü ile Gençlik Teşvik Ödülü 5.000TL. (Dr. Voice Clinic)  

    II. Ulusal Suna Korad Şan Yarışması’ na katılacak olan tüm gençlere başarılar diliyor; kadro yokluğu nedeniyle mesleklerini icra edemeyen opera sanatçılarına umut ışığı olan İstanbul Opera Derneği’ ni, bu sanata verdiği katkılar için yürekten kutluyorum…

Engellerimizi hissettirmeyecek, engelsiz bir yaşam dileği ile...

Yazarın Tüm Yazıları