Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç YelçeYazarın Tüm Yazıları

“Hayallerinin peşinden giden kız çocuklarının yanında olmalıyız”

Merhabalar sevgili okurlar.

Haberin Devamı

11 Ekim tarihi, Birleşmiş Milletler’ e üye ülkeler tarafından -Türkiye, Kanada ve Peru'nun önerileriyle- 2012 yılında alınan kararla, “Dünya Kız Çocukları Günü” ilan edilmiş bulunuyor. 

 

Söz konusu kararda, “Birleşmiş Milletler Binyıl Kalkınma Hedefleri” ne ulaşılması ve kız çocuklarının kendilerini etkileyecek kararların alınmasına katılımı açılarından; kız çocuklarının desteklenmesinin, güçlendirilmesinin ve onlara yatırım yapılmasının son derece önemli olduğu belirtiliyor. Ayrıca kız çocuklarının güçlendirilmesinin onlara karşı yapılan ayrımcılık ve şiddeti önleyeceği, onların da insan haklarından tam ve etkili bir şekilde yararlanmalarını sağlayacağı ifade ediliyor. 

 

Haberin Devamı

Bilindiği gibi, dünya genelinde, kız çocukları toplumsal cinsiyet eşitsizlikleri ile karşı karşıya bulunuyor. Dünya Kız Çocukları Günü’ nün amacı bu konuda farkındalık yaratmak ve bu farkındalığı yaygınlaştırmak. Bu amaca hizmet eden önemli kuruluşlardan biri de Sabancı Vakfı. Vakfın Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, 11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü ile ilgili olarak yayınladığı mesajda; kendi potansiyelinin farkına varan bir kız çocuğunun gücünü tüm dünyaya gösterme cesaretine sahip olduğunu belirterek, toplumsal gelişim yolunda atılacak en sağlam adımlardan birinin bu cesarete sahip kız çocukları yetiştirmek olduğunu söylüyor.

 

Güler Sabancı, UNESCO’ya, göre bu yıl Kovid-19 nedeniyle dünyada yaklaşık 743 milyon kız çocuğunun okula gidemediğini belirtiyor. Sabancı; okulların kapalı olduğu dönemde sosyo-ekonomik olarak dezavantajlı konumda bulunan ailelerin kız çocuklarının ev işlerine yardım etmeye, küçük kardeşlerine bakmaya, mevsimlik tarım işçisi olarak çalışmaya, hatta evlenmeye zorlandıklarının altını çiziyor.   

 

Sayın Sabancı’nın da ifade ettiği gibi, okulların fiziksel olarak tekrar açıldığı dönemde kız çocuklarının okullaşma oranında düşüş yaşanacağı öngörülüyor. Yani, yaşadığımız küresel salgın eğitimde fırsat eşitliği hedeflerini de tehdit ediyor. Bu yüzden, bu küresel salgında kız çocuklarının eğitimde geri kalmamaları için çalışılması ve onların gelişimlerini sağlayacak bilim, sanat, spor gibi alanlarda desteklenmeleri gerekiyor. Bu konuda önce ailelere sonra da toplumlara büyük rol düşüyor. Unutmayalım ki bugünün kız çocukları yarının anneleri olacaklar…

 

Haberin Devamı

Yine Sayın Sabancı’nın da söylediği gibi; toplumun önyargılarını ve daha da önemlisi kız çocuklarının zihinlerindeki kalıpları kıracak hayal kurma özelliklerini ve yeteneklerini destekleyecek her adım çok değerli. Bu yüzden, kız çocuklarının diledikleri her alanda başarılı olabilecekleri konusunda özgüven kazanmaları için hepimiz duyarlı olmalı ve daha çok çalışmalıyız.

 

Kız çocuklarının güçlendirilmesi konusunda çalışan bir diğer kuruluş ise Aydın Doğan Vakfı. Vakıf bir süredir her yıl 11 Ekim tarihinde Birleşmiş Milletler kuruluşları UNİCEF, UNFPA ve UN Women iş birliği ile “Dünya Kız Çocukları Günü Konferansı” düzenliyor. Bu konferansların altıncısı dün, bu yıl içinde bulunulan pandemi koşulları nedeniyle, çevrimiçi etkinlik olarak gerçekleştirildi. Konferansa katılan gençler, salgın ve iklim değişikliğinin gölgesinde geleceği tartıştılar; 2020’nin hızla değişen dünyasının kendilerine getirdiği yeni risk ve yeni olanakları değerlendirdiler. Konferansın odak noktası ise, kız çocuklarının yaşadıkları zorluklar karşısında değişim aktörleri olarak nasıl bir rol üstlenilebileceği idi. 

 

Haberin Devamı

Dünya Kız Çocukları Günü; kız çocuklarının karşılaştıkları zorlukları vurgulamayı, kız çocuklarının güçlenmesini ve insan haklarının gerçekleştirilmesini teşvik etmeyi amaçlıyor. UN Women Türkiye Ülke Direktörü Asya Varbanova’ nın da işaret ettiği gibi; Kovid-19 salgını, krizlerin ve çatışmaların mevcut olan toplumsal cinsiyet eşitsizliklerini daha da derinleştirdiğini bir kez daha kanıtlamış bulunuyor. Kadınlar ve kız çocukları ciddi sağlık ve güvenlik riskleri ile karşılaşıyorlar, krizlerin ekonomik ve sosyal etkilerinden derinden etkileniyorlar. 

 

Kızlarımız okumak, meslek sahibi olmak ve ülkelerine hizmet etmek istiyorlar. Onların hayalleri çok büyük ve bu büyük hayalleri gerçeğe dönüştürmek için var güçleriyle çalışıyorlar. Bize düşen ise, hayallerinin peşinden giden kız çocuklarının yanında olmak...  

 

Haberin Devamı

Engellerimizi hissettirmeyecek engelsiz günler dileği ile…

 

Yazarın Tüm Yazıları