Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç YelçeYazarın Tüm Yazıları

Engelliler için çalışan, “Mükemmellikte Kararlılık Belgesi” sahibi bir STK

Merhabalar sevgili okurlar.

Haberin Devamı

Kamu yararına çalışan Bedensel Engellilerle Dayanışma Derneği (BEDD), Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan tüm ortopedik engellilerin eğitim ve sağlık ihtiyaçlarına katkıda bulunarak sosyal dayanışmalarını sağlamak amacıyla kurulmuş bulunuyor. Söz konusu Dernek, çalışmalarını bünyesinde toplanan engelli vatandaşlar için din, dil, ırk, bölge ve cinsiyet ayırımı yapmaksızın sürdürüyor.

 

Türkiye’nin en çok bilinen ve güvenilen ilk yirmi sivil toplum kuruluşundan biri olan BEDD’in kuruluş tarihi 20 Temmuz 1993, kurucusu ise Kemal Demirel. 1970 yılında, henüz 10 yaşındayken geçirdiği yanlış omurilik ameliyatı sonucu belden aşağı felç olan ve on bir yılını hastanede geçiren Demirel, 1981 yılında hastaneden çıktığında güçlüklerle dolu bir hayat mücadelesinin içinde bulmuş kendisini. Önce okuma yazmayı öğrenmiş, ardından kendine has görüşlerini gazetelerin köşe yazarlarına ve radyolara göndermeye başlamış. Kazandığı başarılar onu engellilerin hayatında bir fark yaratabilmek için çalışmaya yöneltmiş. Bu amaçla 1993 yılında kurduğu BEDD’de uyguladığı yenilikçi çalışmalar sayısız devlet ödülü getirmiş kendisine.

 

Haberin Devamı

Gerçekleştirdiği çalışmalarla engellerin yıkılmasında Türkiye’de öncü bir dernek haline gelmiş olan BEDD; adını daha çok yaptırdığı ameliyatlar, burs, gıda, tekerlekli sandalye, hasta bezi yardımları ve moral amaçlı büyük organizasyonlarla duyurmuş bir sivil toplum kuruluşu.

 

Bedensel Engellilerle Dayanışma Derneği 1 Mart 2016 tarihinde, daha fazla engelliye ulaşabilmek ve diplomatik misyonlarla birlikte ortak projelere imza atarak faaliyetlerini yurtdışına taşıyabilmek amacıyla, BEDD Ankara Ofisi’ni açmış bulunuyor. Ankara Ofisi’nce geliştirilen “BEDD Destekleyici İşyeri Projesi” ile pek çok saygın kurum ve kuruluştan destek alınıyor. Bu proje sayesinde BEDD üyesi engelli bireyler ünlü bir restoranın konuğu olabiliyor, bir sanat tasarım atölyesinde eğitim alabiliyor, ücretsiz diş taraması ve diş temizliği yaptırabiliyor, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde ek tedavi görebiliyor, ya da pek çok kurum ve kuruluştan çeşitli indirimler sağlayabiliyor. Aynı uygulama geçtiğimiz günlerde İstanbul’da da başlatılmış durumda.

 

Haberin Devamı

BEDD, aynı zamanda EFQM (Avrupa Kalite Yönetimi Vakfı) Mükemmellik Modeli’ ni benimsemiş ve bu yönde stratejik gelişme ve iyileştirmelere de başlamış bulunuyor. 1988 yılında 14 üye ile kurulmuş olan EFQM’ in amacı; “Avrupa’daki kuruluşların sürdürülebilir mükemmelliğini sağlayabilmek için itici güç olmak”. Vizyonu ise; “Avrupa’daki kuruluşların mükemmel olduğu bir dünya”.

 

BEDD, Temmuz 2012’den beri, Avrupa Kalite Yönetimi Vakfı’nın Türkiye’deki ortağı olan Türkiye Kalite Derneği (KalDer) tarafından Mükemmellik Modeli uygulamalarının yaygınlaştırılması amacı ile başlatılan Ulusal Kalite Hareketi’nin katılımcıları arasında yer alıyor. Yapılan anlaşmayla, BEDD’in yönetim yapısı ve insan kaynaklarının geliştirilmesine yönelik eğitimler KalDer tarafından ücretsiz olarak veriliyor. Bu kapsamda aldığı eğitimler sonucunda BEDD, Avrupa Kalite Yönetimi Vakfı’nın Beş Aşamalı Avrupa Mükemmelliğe Yolculuk Programı’nın ilk aşaması olan “Mükemmellikte Kararlılık Belgesi” ile ödüllendirilmiş bulunuyor. Bundan sonraki aşamalar ise şöyle sıralanıyor: Mükemmellikte Yetkinlik, Avrupa ve/veya Ulusal Kalite Ödülü Finalisti, Avrupa ve/veya Ulusal Kalite Başarı Ödülü, Avrupa ve/veya Ulusal Kalite Büyük Ödülü. Bu yönetim modeli, engellilere ait bir STK için dünyada ilk kez uygulanıyor. 

 

Haberin Devamı

Bedensel Engellilerle Dayanışma Derneği’nin tüm bu olumlu özellikleri, İsviçre’de yaşayan Türk toplumunun oluşturduğu hayırsever birlik Help Factory BL’nin yurtdışında topladığı yardımın kendisine aktarılmasını sağlamış bulunuyor. Topladıkları 18.182.00 TL. tutarındaki bağışı aktarmak için detaylı bir araştırma gerçekleştirdikten sonra aradıkları kurumun BEDD olduğuna karar veren Help Factory BL, söz konusu tutarı dernek hesabına göndermiş durumda.

 Engelliler için çalışan, “Mükemmellikte Kararlılık Belgesi” sahibi bir STK


Bu cömert bağış ihtiyaç sahibi birçok engellinin akülü sandalyeye kavuşmasını sağlayacak. Sandalyeler 5 Şubat Pazar günü BEDD Ankara Destekleyici İşyeri Bera Otel’de gerçekleşecek törende Ankara Çubuk İlçesi’nde yaşayan engelli vatandaşlara dağıtılacak. Törende Help Factory BL’nin Ankara’da bulunan temsilcisi Eda Ercan Kuşçu da hazır bulunacak.

 

Haberin Devamı

Ocak 2017 sonu itibariyle BEDD’e 77 ilimizden gelen tekerlekli sandalye talebi 909 adet. (Listenin açılımı aşağıdadır) Gönül böylesi donanımlı sivil toplum kuruluşlarımızın çalışmalarını engelli haklarının kazanılması üzerinde yoğunlaştırabilmelerini arzu ediyor. Ancak, pek çok engellinin insanca yaşayabilmek için en temel ihtiyacı olan tekerlekli sandalye edinme hakkı bile olmayışı, bu kurumlarımızın engelliler için hak temelli olarak çalışabilmelerine olanak vermiyor.

 
Engelliler için çalışan, “Mükemmellikte Kararlılık Belgesi” sahibi bir STK

Türkiye’nin tam bir sosyal devlet olduğunu ve sivil toplum kuruluşlarımızın hak temelli çalıştığını göreceğimiz günlerin çok uzak olmadığını umuyorum. O günlere ulaşacağımıza inanmalı ve mümkün olan katkıyı vererek sabırla beklemeliyiz…

 

Haberin Devamı

Engellerimizi hissettirmeyecek engelsiz bir yaşam dileği ile…

Yazarın Tüm Yazıları