Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç YelçeYazarın Tüm Yazıları

“Engel Tanımayanlar” projesinin sunduğu fırsatlar

Merhabalar sevgili okurlar.

Haberin Devamı

10-16 Mayıs 2014 tarihleri arasındaki Engelliler Haftası’nın önemli etkinliklerinden biri, Turkcell’in "Engel Tanımayanlar" çatısı altında gerçekleştirdiği çalışmaları kamuoyuyla paylaşmak amacıyla düzenlediği basın toplantısıydı. Ancak, ne yazık ki, paylaşılan bilgiler o günlerde Soma’da yaşanan elim facia nedeni ile gerektiği gibi iletilemedi ilgili kitlelere.

Bağış veya iş imkânı sağlamanın ötesine geçerek çok daha fazla insana ulaşmayı, toplumda kalıcı bir farkındalık yaratmayı ve engelli bireyleri hayatın içine katmayı hedefleyen “Engel Tanımayanlar” hareketi kısa süre içinde büyük bir ilerleme kaydetmiş ve yaşamın her noktasına dokunan bir çözümler bütünü haline dönüşmüş bulunuyor. Turkcell, halen, biz engelliler için “istihdam”, “ürün ve çözümler”, “sosyal sorumluluk” projeleri başlıkları altında fark yaratan seçenekler sunuyor. Şu anda 500 engel tanımayan çalışan için istihdam yaratan teknoloji şirketi; engelli aboneleri için, avantajlı konuşma ve data tarifeleri, Görüntülü Çağrı Merkezi, Turkcell Hayal Ortağım, Görme Engellilere Özel Sesli Fatura, Görme Engellilere Özel Sesli Sözleşme, İşitme Engellilere Özel Çalarken Dinlet, Sesli Bilgi Servisi, Neredeyim Destek Servisi, Turkcell’in Parmakları Konuşuyor gibi ürün ve çözümlerin yanı sıra pek çok sosyal sorumluluk projesi de geliştiriyor.

Haberin Devamı

Turkcell, fırsat eşitliği sağlandığında insanların ufuklarını çok ötelere taşıyabileceklerine ve imkânsızı başarabileceklerine inanıyor. İnandığı bir diğer konu ise mobil iletişim teknolojilerinin sunduğu fırsatların istihdamda, bilgiye erişimde, sosyal hayata katılımda engellilerin önündeki pek çok engeli ortadan kaldırabileceği. Şirket, bu yüzden, “Engel Tanımayanlar” çatısını durağan bir imkânlar bütünü olarak değil, değişen teknoloji ve sosyal şartlara paralel olarak sürekli gelişen bir yapı olarak tanımlıyor. Sesli Fatura ve Sözleşme, Neredeyim Destek Servisi son bir yıl içinde hayata geçirilen uygulamalar. Turkcell Hayal Ortağım servisinin içeriği de, yine son bir yıl içinde, zenginleştirilmiş.

Haberin Devamı

“Turkcell Hayal Ortağım” görme engelli abonelerin bilgiye erişimini kolaylaştırmak için geliştirilmiş bir servis. Bu servis, GSMA 2014 Mobil Dünya Kongresi kapsamında düzenlenen Global Mobil Ödülleri’nde, “Toplumsal ve Ekonomik Gelişme” kategorisi “En iyi Mobil Ürün-Uygulama” başlığı altında dünya birincisi oldu. Turkcell Hayal Ortağım sayesinde görme engelli aboneler, Türkiye ve dünyadan güncel haberleri, köşe yazılarını, dünya klasikleri başta olmak üzere binlerce sesli kitap ve eğitimleri, hayatlarını kolaylaştıran bilgi servislerini ücretsiz dinleyebiliyor. Turkcell Hayal Ortağım Goller Cepte IVR özelliğiyle görme engelli aboneler, taraftarı oldukları takımın gollerini maç anında otomatik gelen çağrılarla dinleyebiliyor, maçtaki dakika ve skoru öğrenebiliyor. Konum bazlı servisler sayesinde ise görme engelli aboneler nerede olduklarını, en yakın hastane, eczane gibi bilgileri ücretsiz sorgulayabiliyor. Şu ana kadar 50 bin kişinin aradığı Turkcell Hayal Ortağım günde yaklaşık 10.000 dakika dinleniyor.

Haberin Devamı

Teknoloji şirketi, son bir yıl içinde, engellilerin bilgiye erişimde önlerine çıkan güçlükleri kaldırmak üzere stratejiler de geliştirmiş. Turkcell’in “dünyanın bilgisini milyonların erişimine açmak” hedefiyle kısa süre önce dijitalleştirdiği Turkcell Akademi, engelli aboneler için de önemli eğitim fırsatları sunuyor. “Engel Tanımayan Akademi” sayesinde teknolojiden kişisel gelişime, iş dünyasından liderliğe, inovasyondan girişimciliğe 30 farklı eğitim işitme engelliler için Turkcell Akademi’de yerini almış durumda. Eğitimler, işaret dili ve altyazılı olarak sunuluyor. Görme engelliler için ise Turkcell Akademi eğitimleri Turkcell Hayal Ortağım servisi içinde yer alıyor. Akademi, ayrıca, İşitme Engelliler Federasyonu işbirliğiyle Engelliler Haftası’ndan itibaren Türk işaret dili eğitimlerini de programına almış bulunuyor.

Haberin Devamı

Turkcell’in hedefleri arasında görme engelli sporlarını tabana yayarak engelli bireylerin sosyalleşmesine katkıda bulunmak da yer alıyor. Turkcell, geçtiğimiz yıllarda Türkiye’de bir ilke imza atarak Görme Engelli Bisiklet sporunu 9. paralimpik branşı olarak başlatmıştı. Halen Görme Engelli Spor Federasyonu’nun ana destekçisi olan Turkcell, Tokat, Denizli, Konya, Kayseri ve İzmir’de 50 sporcuya destek veriyor.

“Engel Tanımayanlar” projesinin sunduğu fırsatlar

Turkcell, görme engelli sporlarını tabana yayarak engelli bireylerin sosyalleşmesine katkıda bulunmak hedefi doğrultusunda, kısa süre önce Türkiye Futbol Federasyonu ve Türkiye Görme Engelliler Spor Federasyonu işbirliğine giderek görme engelli futboluna da destek vermeye başlamış bulunuyor. Görme Engelli Futbol Milli Takımı’nın yanı sıra Görme Engelliler Ligi’ne de adını veren şirket, Turkcell Sesi Görenler Ligi’nin ana sponsoru.

Haberin Devamı

Türkiye’nin en uzun soluklu sosyal sorumluluk projelerinden olan Kardelenler Projesi kapsamında Türkiye Engelliler Spor Yardım ve Eğitim Vakfı (TESYEV) ile işbirliği yapan Turkcell, maddi durumu yetersiz olan, üniversite öğrencisi ve engelli 100 Kardelen’in eğitimine destek oluyor. Kardelenler arasında işitme, görme ve ortopedik engelli öğrenciler bulunuyor.

Biz engelliler, Turkcell’in yürüttüğü sosyal sorumluluk projeleri ile ülkemizin tüm şirketlerine örnek olmasını ümit ediyoruz.

Engellerimizi hissettirmeyecek, engelsiz bir yaşam dileği ile...

Yazarın Tüm Yazıları