Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç YelçeYazarın Tüm Yazıları

“Ekim Zamanı”

Merhabalar sevgili okurlar.

Haberin Devamı

 

 

 

Kadınların, gençlerin ve engellilerin eşit fırsatlara sahip olmalarını ve topluma aktif katılımlarını destekleyen Sabancı Vakfı, gerçekleştirdiği Hibe Programları kapsamında; 14 yıldan beri, bu konularda çalışan sivil toplum kuruluşlarının projelerine destek veriyor. Desteklenen projeler ise, her yıl düzenlenen “Ekim Zamanı Buluşmaları” kanalı ile paylaşılıyor.

 

Geçtiğimiz yıllarda Sabancı Holding Toplantı Salonu’ nda düzenlenen söz konusu buluşma bu yıl 20 Ekim Salı akşamı saat 20.00’de, pandemi nedeniyle, Zoom üzerinden gerçekleştirildi. Online buluşma Sabancı Vakfı Youtube kanalından yayınlandı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı; toplumsal gelişmenin en etkili aktörleri olan için sivil toplum kuruluşlarının pandeminin getirdiği ek zorluklarla karşı karşıya kaldıklarına değinerek, böyle zorlu dönemlerde sivil toplumu desteklemenin daha büyük bir önem kazandığını ifade etti. 

 

Haberin Devamı

Şirin Payzın’ ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen “Ekim Zamanı, Online Buluşma Zamanı” etkinliğinde Sabancı Vakfı’nın 2019-2020 Açık Çağrılı Hibe Programı’ na gelen 256 başvuru arasından destek almaya hak kazanan sekiz projenin hikayeleri paylaşıldı. İlham veren bu hikayelerin daha geniş kitlelere ulaşması gereğine yürekten inanıyorum. Ve bu inançla, söz konusu projelerin konularını kısaca özetlemek ve yaratıcılarını tanıtmak istiyorum.  

 

Aksaray Üniversitesi Eğitim Fakültesi’ nin hazırladığı “Görme Engelli Öğrenciler için Engelsiz Fen Öğretimi” Projesi kapsamında; görme engelli öğrenciler, soyut kavramların ve görsel öğelerin ön planda olduğu ilköğretim fen derslerini üretilen materyallerle takip edecekler. Söz konusu materyaller öğrencilerin seviyelerine göre oluşturulmuş bulunuyor. İlköğretim üçüncü ve dördüncü sınıfta öğrenim gören kaynaştırma öğrencilerinin fen bilgisi eğitiminde karşılaştıkları zorlukları çözebilmek adına yola çıkılan proje kapsamında, içerikler, öğrencilerin görme düzeyine göre, Braille alfabesi veya büyük puntolarla yeniden hazırlanmış durumda.

 

Haberin Devamı

Alerji ile Yaşam Derneği kurmuş olduğu Alerji ile Yaşam Akademisi kanalı ile ihtiyacı olan herkese güvenilir bilgi desteği sağlıyor. Alerji çoğumuzun bildiğinin aksine basit kızarıklıklar veya hapşırmalardan ibaret değil. Bazı alerji türleri hızlı müdahale edilmediği takdirde hastanın hayatını tehdit edebiliyor. Alerjik hastalıkları tamamen ortadan kaldıran bir tedavi ise henüz yok. Bu yüzden, konu ile ilgili farkındalık ve erken tanı çok önemli. 16 alerjik çocuğun ailelerinin bir araya gelerek kurduğu Alerji Yaşam Derneği verdiği bilgilerle hem ebeveynleri bilinçlendiriyor hem de konu ile ilgili farkındalığı arttırıyor.

 

Genç İşi Kooperatif toplumun ihmal edilen kesimlerine sosyal refah hizmeti sunan kooperatiflerin çoğalıp kuvvetlenmesi için büyük emek sarf eden bir oluşum. Kooperatif; özellikle kadınların işgücüne katılımlarının düşük seyrettiği Gaziantep, Hatay, Isparta, İstanbul ve Konya’ da kadınlar tarafından kurulmuş ve yönetilmekte olan beş kooperatifi verdiği eğitimlerle güçlendiriyor.

 

Haberin Devamı

Madenci Kadınlar Dayanışma ve Sosyal Yardım Derneği, Eskişehir’in Nemli Köyü’ndeki manyezit ocağında çalışan madenci kadınlar tarafından kurulmuş bulunuyor. Toplumun kadınlar için uygun görmediği tüm koşullarla iç içe çalışan ve önce kendileri toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimleri alan bu özel kadınlar, bu bilgileri köylerindeki diğer kadınlarla da paylaşarak onların da bilinçlenmelerini ve yasal haklarını öğrenmelerini sağlıyorlar.

 

Nirengi Derneği’nin çocuk ve çocuk haklarını merkeze alarak İstanbul’da başlattığı “Çok Geç Olmadan-İstanbul!” eğitim projesi ile öğretmenlere ve okul idarecilerine çocukluk ve ergenlik yıllarında kişilik gelişimini en çok zedeleyen konular arasında yer alan akran şiddeti, okulda veya evde istismar ve flört şiddeti konularında rehberlik veriliyor. Derneğin İstanbul İl Millî Eğitim Müdürlüğü başta olmak üzere, İl Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğü, İl Emniyet Müdürlüğü, Sağlık Bakanlığına bağlı Çocuk İzleme Merkezleri ve Baro’ nun katkıları ile hazırlamış olduğu ‘Okul Temelli Standart Operasyon Prosedürü’ ile tüm okulların müdahale mekanizmaları sistematik hâle getirilmiş bulunuyor.

 

Haberin Devamı

Toy Gençlik Derneği; gençlik çalışanlarının hak temelli bakış açısına sahip olmaları gerektiğine, onların ancak bu sayede başta ayrımcılığa uğrayanlar olmak üzere tüm akranlarını destekleyebileceklerine, alandaki sorunlara çözüm üretebileceklerine, sahip oldukları farkındalıkla yerelden küresele toplumsal gelişme için katkı sunabileceklerine inanıyor. Derneğin bu inanç doğrultusunda kurmuş olduğu Gençlik Çalışmaları Akademisi tarafından düzenlenen kamplarda, gençlik çalışanlarına konu ile ilgili eğitim veriliyor.

 

Sağır çocuklar için küçük yaştan itibaren işaret dili ile birlikte yazılı dili de öğrenmelerine destek olacak eğitici malzemelerin geliştirilmesi gereğine inanan Türkiye İşitme Engelliler Derneği; Boğaziçi Üniversitesi Dilbilim Bölümü ve Gallaudet Üniversitesi’nin desteğiyle konu ile ilgili dijital bir uygulamayı hayata geçiriyor. Bu uygulama ile geliştirilen çocuk kitaplarında öyküler işaret dili, resim ve metinlerle birlikte hazırlanıyor.

 

Haberin Devamı

Yüksekova Kadınları Toplumsal Destekleme ve Kültür Derneği, toplumsal cinsiyet eşitsizliğini yenmek amacıyla bir araya gelen kadınlar tarafından kurulmuş bulunuyor. Bu kadınlara Sabancı Vakfı Hibe Desteği’ ni kazandıran ise; onların, önce kendilerini sonra tüm Yüksekovalı kadınları büyütüp gökyüzüne yükseltme konusundaki kararlılıkları.

 

Sabancı Vakfı’ nın “Ekim Zamanı” buluşmalarına aksatmadan katılmaya çalışıyorum. Bu buluşmalardan hep çok mutlu ve umutlu ayrılıyorum. Bu yıl değişen tek şey buluşmanın “online” olmasıydı. Hibe desteğine hak kazanan sekiz projenin sekizi de beni hem heyecanlandırdı hem de umutlandırdı. Ve bu kez, bilgisayar başından mutlu ayrıldım…

 

Engellerimizi hissettirmeyecek engelsiz günler dileği ile…

 

 

 

 

 

Yazarın Tüm Yazıları