Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç YelçeYazarın Tüm Yazıları

“Canım Kardeşim”

Merhabalar sevgili okurlar.

Haberin Devamı

Lösemili Çocuklar Sağlık ve Eğitim Vakfı (LÖSEV) 1998 yılında Pediatrik Hematolog, Onkolog Dr. Üstün Ezer tarafından Ankara’da kurulmuş bulunuyor. Vakfın kuruluş amacı ise lösemili ve kan hastası çocukların, sağlık ve eğitim başta olmak üzere her türlü ihtiyaçlarının giderilmesi.1998 yılında lösemi ve kanser “amansız hastalıklar” olarak görülüyor, hasta olan 10 çocuktan 8’i kaybediliyordu. Dr. Üstün Ezer bu durumun bir çözümü olacağına inanarak bir masa bir sandalye ile yola çıktı. Ve o günlerde ancak 15–20 çocuğa destek verebilirken artık 30.000’in üzerinde hastaya ulaşabiliyor.

“Canım Kardeşim”

Dr. Üstün Ezer

LÖSEV 2000 yılında, henüz iki senelik bir vakıfken, ülkemizin ilk ve tek LÖSANTE Lösemili Çocuklar Hastanesi’ni hayata geçirdi. 2006 yılında yoğun tedavileri nedeniyle eğitimlerinden uzak kalan çocuklar için ülkemizin ilk Lösemili Çocuklar Okulu, 2008 yılında da lösemili çocuklar ve ailelerinin ücretsiz konaklayabilecekleri dünyanın ilk LÖSEV Köyü açıldı.

Haberin Devamı

LÖSEV kurulduğu yıllarda bir avuç gönüllünün desteğini alırken, bugün 5 milyona yakın gönüllü ve bağışçısı ile kocaman bir aile kurmuş bulunuyor. Sürekli kalıcı projeler ve eserler üreterek herkesin umut ve yaşam kaynağı olmuş durumda.

2–8 Kasım tarihleri arası Lösemi Farkındalık Haftası. Lösemili çocukları Türkiye ve dünya gündemine getirebilmek, dünyanın çeşitli yerlerinde aynı kaderi yaşayan çocukları buluşturabilmek, löseminin tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu vurgulamak, aileler arasındaki dayanışmayı arttırmak için Türkiye’den çıkmış uluslararası bir proje bu.

Bu yıl LÖSEV’in 20. kuruluş yılı. Vakfın geride bıraktığı 20 yılda lösemi tedavisinde kaydettiği başarılara dikkat çekmek amacıyla merhum Ertem Eğilmez’in unutulmaz eseri ”Canım Kardeşim” filminin LÖSEV’e özel bir versiyonu hazırlandı. Başrollerini merhum Tarık Akan ve merhum Halit Akçatepe’nin paylaştığı filmin yeni versiyonunda Akan’ın rolünü büyük oğlu Barış Üregül canlandırdı. Yönetmenliğini Bahadır Karataş’ın üstlendiği beş dakikalık kısa film, 2–8 Kasım Lösemili Çocuklar Haftası kapsamında ilk kez 7 Kasım Çarşamba günü basın ve kamuoyu ile paylaşıldı. Bu gösterime ilk çekimde Kahraman rolünü oynayan Kahraman Kıral da katıldı.

Haberin Devamı

“Canım Kardeşim”in orijinal versiyonunda Tarık Akan ve Halit Akçatepe’nin lösemi olan kardeşleri Kahraman, trajik hikâyesi ile yürekleri dağlıyordu. Zira Kahraman’ın ömrü ağabeylerinin söz verdikleri televizyonu görmeye yetmiyordu.

Yıllardır “Onlar bizim gerçek kahramanlarımız” diyerek on binlerce hastasını hayata bağlayan LÖSEV 20. yılında yüreklere dokunacak çok özel bir çalışmaya imza atarak filmin sonunu değiştirdi. “Canım Kardeşim”in yeni versiyonunda Kahraman’ımız ölmüyor, ağabeylerinin kendisine aldıkları televizyonu görüyor ve çok mutlu oluyor. (Filmin her bir çekiminin sonunu https://www.youtube.com/watch?v=o_3C2zcUTvg&feature=youtu.be adresli linkten izleyebilirsiniz.)

Haberin Devamı

Filmin ilk çekildiği yıllarda lösemili çocuklarda iyileşme oranı yüzde sekizlerdeyken, bu oran LÖSEV’in de katkılarıyla günümüzde yüzde 92’ye çıkmış bulunuyor. Filmin sonundaki değişiklik de bunun ifadesi.   

1973 yılında “Canım Kardeşim” filmi çekildiğinde iki yaşında bir çocuk annesiydim. Kahraman’ın trajik hikâyesini izlerken hüngür hüngür ağlamıştım. 7 Kasım 2018’de ise ağlamama fırsat vermeyecek bir sonla karşılaştım. Bu sefer gözümden süzülen yaşlar yaşadığım süre içinde böylesi güzel değişimlere şahit olabildiğim içindi.

Engellerimizi hissettirmeyecek engelsiz bir yaşam dileği ile…

Yazarın Tüm Yazıları