Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç YelçeYazarın Tüm Yazıları

“Amgen Scholars Programı ile bilimsel eğitim teşvik ediliyor”

Merhabalar sevgili okurlar.

Haberin Devamı

Dünyanın lider biyoteknoloji şirketlerinden biri olan Amgen, aralarında Türkiye' nin de bulunduğu uluslararası alanda 100'den fazla ülkede, 20 binin üzerinde çalışanıyla; 1980'den beri insanlar için tedaviler keşfeden, geliştiren ve bunları tıbbın hizmetine sunan bir biyoteknoloji firması.

Amgen, “öncü bilim - hayati ilaçlar” felsefesi ile, bilim ve biyoteknolojinin sunduğu olanakları en üst düzeyde kullanarak gerçekleştirdiği araştırmalardan elde ettiği genetik bilgiler ve ileri analiz araçlarıyla DNA ile hastalık arasındaki bağlantıları kuruyor. Bu sayede onkoloji, hematoloji, nefroloji, romatoloji ve kardiyoloji alanlarında mevcut tedavilere farklılık getiren birçok biyoteknolojik ürünün keşfedilip geliştirilmesi ve tıbbın hizmetine sunulması süreçlerini gerçekleştiriyor.

Haberin Devamı

Amgen, stratejik önem taşıyan bölge ülkelerinde büyümeyi hedeflemiş ve Türkiye’yi de faaliyet göstereceği ülkelerden biri olarak belirlemiş bulunuyor. Amgen; inovatif ilaçlar keşfetme, geliştirme, üretme ve sunma yoluyla, ciddi hastalıklarla mücadele eden insanlar için biyolojinin potansiyelini çözmek üzere kararlı bir şekilde çalışıyor. Bu yaklaşım, hastalığın karmaşık yapısını aydınlatmak ve insan biyolojisinin temel ilkelerini anlamak amacıyla, ileri insan genetiği gibi araçların kullanılması ile başlıyor.

Amgen, karşılanmamış önemli tıbbi ihtiyaç alanlarına odaklanıyor. Kişilerin sağlığını ve yaşam kalitelerini belirgin şekilde iyileştiren çözümler geliştirmek üzere, biyolojik ilaç üretim uzmanlığından yararlanıyor. 1980 yılından beri biyoteknoloji alanında öncülük eden Amgen, dünyanın lider bağımsız biyoteknoloji şirketlerinden biri haline gelmiş durumda. Dünya genelinde milyonlarca hastaya ulaşan Şirket, kendi alanında çığır açacak ilaçlar geliştirmeyi sürdürüyor.

Merkezi Thousand Oaks, Kaliforniya olan Amgen, dünya genelinde 100'den fazla ülkedeki faaliyetleri ile kanser, böbrek hastalığı, enflamasyon, kemik hastalığı ve diğer ciddi hastalıklarla savaşan milyonlarca insana ulaşıyor.

Şirket’ in ilaçları, genellikle, etkili tedavi seçeneklerinin sınırlı olduğu zor hastalıklara yönelik ya da mevcut tedavilere uygun alternatif sunan tipte ilaçlar. İnsan genetiği alanındaki ilerlemeler hastalıkların moleküler temellerine ışık tutmaya devam ettikçe, Amgen de insanlardaki hastalık tehditlerini tespit etme ve doğrulama biçimini iyileştirmeyi hedefliyor.

Haberin Devamı

Dünya genelinde ciddi hastalıklarla savaşan milyonlarca hastanın tedavisi, enjeksiyonla ya da intravenöz olarak uygulanabilen biyolojik ilaçların güvenli ve güvenilir bir şekilde üretilmesine bağlı. Biyolojik ilaç üretiminde dünyanın öncü şirketlerinden biri olan Amgen; yüksek kaliteli ilaçlara ihtiyaç duyan hastalara, bu ilaçları güvenilir bir şekilde sunma konusunda gurur verici bir geçmişe sahip. Zira Amgen' da kalite kontrol süreçlerindeki titizlik ve hastalara güvenilir ilaç tedariği, en az bilimsel inovasyon kadar büyük bir öneme sahip.

Amgen; Amgen Vakfı aracılığıyla, 1991 yılından bu yana, geleceğin bilim insanlarına ilham vererek bilim okuryazarlığını güçlendiriyor. Aynı zamanda, fen eğitimini çağın ve geleceğin gereksinimlerine uygun olarak yeniden tasarlıyor. Amgen Vakfı’ nın finansal desteği ile yürütülen programlar ile, lokal liselerden dünyanın önde gelen eğitim kurumlarına kadar geniş bir öğrenci-öğretmen havuzuna ulaşılıyor.

Haberin Devamı

“Amgen Scholars Programı ile bilimsel eğitim teşvik ediliyor.”

Amgen’ ın, Amgen Vakfı aracılığıyla yürüttüğü global araştırma deneyimi programı Amgen Scholars’ ın bilim dünyasına katkısı her geçen gün artıyor. 2024 programı için başvurular, 1 Şubat’a kadar devam ediyor.

Dünyanın önde gelen üniversitelerinden üst düzey öğretim görevlileriyle bir araştırma projesine dahil olan öğrenciler; program süresince staj yaptıkları kurumlarda önemli araştırma projelerine katılıyor, uygulamalı laboratuvar deneyimi kazanıyor ve bilimin ilerlemesine katkıda bulunuyorlar. Ayrıca, kıymetli bilim insanları ve akademisyenler tarafından mentorluk alıyor; bilimsel seminerlere, atölyelere ve network etkinliklerine dahil oluyorlar. Bunlara ek olarak, öğrenciler; araştırma projelerini paylaştıkları, biyoteknoloji hakkında bilgi edindikleri ve kıymetli bilim insanlarından doğrudan bilgi alabildikleri sempozyumlara katılma şansı yakalıyorlar. Dünya genelinde 25 üst düzey enstitünün ev sahipliği yaptığı bu yaz araştırma programında, yine dünya genelinde 905 üniversite ve kolejden 5,300'den fazla Amgen Scholars mezunu bulunuyor.

Haberin Devamı

Amgen Türkiye Genel Müdürü Gülden Berkman, Amgen olarak gençlerde bilim tutkusu yaratmak için sürekli yenilikçi projelere imza attıklarını belirtiyor ve Amgen Scholars Programı bünyesindeki tüm çalışmaların da bu amaçla uyumlu olduğunu kaydediyor. Global olarak 2007 yılında çalışmalarına başlayan Amgen Scholars Programı’ na bugüne değin 5,300’den fazla öğrenci katılmış olduğunu ifade eden Berkman, katılımcıların %58’ inin kadınlardan oluşmasının kendileri için ayrıca mutluluk verici olduğunu söylüyor ve “Amgen Türkiye olarak Amgen Scholars Programı’nın önemli parçalarından biriyiz. Kurulduktan sadece iki yıl sonra, 2009’ da programın Türkiye ayağını devreye aldık. O günden bu yana 13 üniversiteden toplam 71 öğrencimizin, Avrupa’nın önde gelen eğitim kurumlarının yaz dönemi araştırma programına dahil olmasını sağladık. 2023’ te ise ülkemizden toplam 523 başvuru arasından 11 öğrencimiz, yine bu yolla programa kabul aldı. Önümüzdeki yıllarda bu sayının daha da artmasını amaçlıyoruz.” diyor.

Haberin Devamı

Amgen Scholars Programı, dünyanın önde gelen eğitim ve araştırma kurumlarından 24’ü ile ortak çalışarak; 700’den fazla kolej ve üniversiteyi temsil eden lisans öğrencisine, laboratuvar ortamında araştırma yapma fırsatı sunuyor. Hayata geçirildiği 2007 yılından bu yana, programa toplam 3,542 öğrenci katılmış durumda. Türkiye’ de ise, Amgen Scholars programı ile; son 10 yılda toplam 48 öğrenci, 8 hafta boyunca Avrupa’daki üniversitelerde çalışarak kariyer yolculuklarına heyecan verici deneyimler katmış bulunuyor.

Amgen Vakfı, Amgen Scholars Programı ile 16 yıl içinde genç bilim insanlarına toplamda 74 milyon dolarlık eğitim desteği vermiş durumda.

Lütfen unutmayın gençler! 2024 yılı Amgen Scholars Programı’ na başvurular “1 Şubat Perşembe günü” sona eriyor.

Engellerimizi hissettirmeyecek engelsiz bir yaşam dileği ile…

 

 

 

 

 

 

 

 

Yazarın Tüm Yazıları