Bir ilişkinin 12 arketipli anatomisi

İlişkilerinizde aradığınızı bulamıyor, sağlıklı bir ilişki yürütmekte başarısız oluyor, eş seçimlerinizin altında yatan psikolojik sebepleri öğrenmek istiyorsanız, Metin Hara’nın hayat verdiği İnsana Güven Yaşam Merkezi’nde Hipno Terapi ve Regresyon Uzmanı Müzeyyen İşler ve Trusthuman Extreme Üyesi Alperen Canik ile ‘Bir İlişkinin Anatomisi’ Eğitimi başladı. Eğitimin her adımı şifalı ama ‘arketipler’ konusu benim özellikle ilgimi çekti. Siz hangi arketipsiniz, öğrenmek ister misiniz?

Haberin Devamı

NEDİR?

 

Arketip; en temel haliyle kalıp, şablon demek. Bir ömür depoladığımız bilgiler, inançlar; biz farkında olmadan hayat görüşlerimizi meydana getiriyor. Tüm bu inançların istiflendiği yere psikoloji, bilinçaltı diyor. Bilinçaltımızda insanlar hakkında görüşlerimiz yatıyor. Bu görüşler,  psikolojinin kurucusu Carl G. Jung’un bahsettiği 12 temel insan arketipine göre gruplanıyor.

 

12 TİP VAR

 

Şakacı Vale, cesur Şövalye, otoriter Kral, vizyoner Büyücü, tutkulu Âşık, özgür ruhlu Asi, şefkatli İyileştirici, mükemmeliyetçi Yaratıcı, hep bir arayış içinde olan Kâşif, erdemli Bilge, alçakgönüllü Sıradan İnsan ve romantik Saf... Bağlanma korkusu olanlar hep ‘kâşif’ arketipler. Aman diyeyim!

 

Haberin Devamı

ANLAYALIM, TANIYALIM

 

- 1. Vale: Şakalar yapar, oyun oynar, komik olmayı sever. İçinde olduğu anı eğlenceyle doldurmak ister. Dünyayı ışığıyla doldurur. Zamanını iyi kullanamaz.

 

- 2. Şövalye: Değerini cesaretiyle göstermeye çalışır. Korkak gözükmekten çekinir. Hep bir savaş içinde olmak ister. Rekabetçi ve cesurdur.

 

- 3. Kral: Kontrolcüdür, otoriterdir fakat görev dağılımında zorlanır. Sorumluluk sahibidir, liderdir.

 

- 4. Büyücü: Kimi zaman manipulatif olabilir, kazan-kazan çözümleri rahatlıkla bulur. Vizyonerdir.

 

- 5. Âşık:  Yakınlık ister, sevdiği insanlarla sık sık görüşmek ister. Hep daha da çekici olmak ister. Tutkuludur, değer bilir ve bağlıdır.

 

- 6. Asi: Yenilik veya intikam peşinde koşar. Sınırları aşar, özgür ruhludur.

 

- 7. İyileştirici: İnsanları korur ve iyileştirir. Yardım eder, herkes için bir şeyler yapmak ister. Kimi zaman sömürülebilir. Çok şefkatli ve cömerttir.

 

Haberin Devamı

- 8. Yaratıcı: Kendi görüşlerini yansıtarak bir kültür yaratır. Mükemmeliyetçidir. Sonsuza kadar değerli olacak ve tamamen orijinal eserler yaratmak ister.

 

- 9. Kâşif: Daha güzel, daha otantik ve tatmin edici bir hayat ister. Sürekli bir arayış içerisindedir, yeni deneyimler peşindedir. Göçebe gibi yaşayabilir.

 

- 10. Bilge: Doğruyu bulmaya adamıştır kendisini. Tüm hayatı boyunca detayları inceleyip hiç harekete geçemeyebilir. Erdemli ve zeki olur.

 

- 11. Sıradan İnsan: Alçakgönüllüdür, gerçekçidir, karşısındakini iyi analiz eder ve dinler. Herkesin eşit olduğu bir dünyada bu bütüne ait hissetmek ister.

 

- 12. Saf: Her şeyi doğru yapmak ister. İnançlıdır ve hep olumlu düşünür. Romantik, hayalperest, geleneksel ve mistiktir.

Yazarın Tüm Yazıları