İngiltere'de belediye başkanı bir Türk kadın

SARAY Karakuş, Londra Enfield Belediye Başkanı seçildi.

Haberin Devamı

Biz kadınların kendi ülkemizde bile temsil organlarında yer alması zorken, farklı bir kültürde böyle bir göreve gelmek son derece önemli. Sorumluluğunun bilincinde olan çalışkan ve azimli Karakuş, aynı zamanda bir sanatçı. Tiyatro eserleri yazan ve oynayan Karakuş, aynı zamanda Londra’da Türkçe Tiyatro Festivali’ni düzenliyor.

İŞÇİ PARTİSİ'NDEN

Buraya gelene kadar nasıl bir hikayeniz oldu?

KARAKUŞ: Anadolu’nun Kötre köyünde doğdum. Çocuk yaşta geldim Londra’ya. Burada evlendim, 2 çocuğum oldu. Kızım üniversiteye gidiyor. Çocuk doğurmak değil de yetiştirmek önemli. 17 yıl önce İşçi Partisi üyesi oldum ve aktivitelerine katıldım. Üye olunca sizi sürekli eğitmeye ve bilgilendirmeye başlıyorlar. Ben de fikirlerimi hep açıkça belirttim. Sonra oradaki insanlar beni başkan yapmak istedi. Edmunton İşçi Partisi Başkanı oldum. Sonra çeşitli görevlerde bulundum ve son yerel seçimlerde Belediye Meclis Üyesi seçildim. O zaman çeşitli pozisyonlara başvurabiliyorsunuz. Ben de arkadaşlarımın teşvikiyle Belediye Başkanlığı’na aday oldum ve seçildim.

Haberin Devamı

İngilterede belediye başkanı bir Türk kadın

TÜRKİYE'DE DAHA ZOR

Belediye Başkanı olarak neler yapmayı düşünüyorsunuz?

KARAKUŞ: Buradaki belediyecilik anlayışı Türkiye’den biraz farklı. Türkiye’de sanıyorum belediyecilik çok daha zor. Başkan, bir anlamda belediyenin yüzü, sözcüsü oluyor. Yani bir kurumu temsil ediyor. Zaten sistem mükemmel işliyor. Belediye başkanı olarak tamamen tarafsız olmalıyım. Herkese, her kesime eşit yaklaşıyorum. Dünya görüşüm de zaten bu yönde. Belediye başkanı olarak da bunu devam ettireceğim.

Burada yaşayan kadınlarımız ve çocuklarımız iki kültür arasında sıkışıyor. Bunlarla ilgili çalışmalar yapıyor musunuz?

KARAKUŞ: Aile içi şiddet ve kadını güçlendirme konusunda çalışmak, hedeflerim arasında. Sadece kadın değil, çocuklar da gündemimde. Bu konuda neler yapabileceksem çalışacağım. Mesela geçenlerde eşinden asit ve bıçaklı saldırı görmüş bir kadın geldi. Yani burada da bu sıkıntılar var. Özellikle göçmen aileler arasında. O nedenle özellikle yeni nesli yetiştirecek kadınlarımızla ilgili çalışmamam söz konu değil.

 

Haberin Devamı

SHAKESPEARE’İN TOPRAKLARINDA
İŞÇİ PARTİSİ’NDEN TÜRK ESERLERİ SERGİLİYORUZ

Aynı zamanda tiyatro da yapıyorsunuz değil mi?

KARAKUŞ: Hem kendim tiyatro yapıyorum hem de Türkçe Tiyatro Festivali yapıyoruz Ümit Baysal arkadaşımla. 10 yıldır İngiltere’de, Londra Emek Sahnesi adında bir grubumuz var. Oyunları ben yazıyorum, genelde toplumda gördüğüm olayları, iki kültür arasında sıkışmış gençleri yazdım. En çok tutulan eserimiz ‘Londra’da Acı Komedi’ oldu. İnsanların buraya ilk gelişinde İngilizce bilmeden yaşamaya çalışanları konu etmiştim. Bir başka oyunda ise 1600’lü yıllarda aydınlanmayı savunduğu için derisi yüzülen Suriyeli bir ozanı anlattım. ‘Barışa Sahne’ adlı oyunum ise Afrika ve Ortadoğu’da sürekli akan masumların kanı üzerine.

Haberin Devamı

Tiyatro Festivali’nden bahseder misiniz?

KARAKUŞ: Türkçe Tiyatro Festivali’ni ilk kez geçen yıl yaptık. Bu yıl da ikincisini düzenledik. Oktay Kaynarca, Meltem Cumbul, Rutkay Aziz, Cezmi Baskın, Müfit Can Saçıntı, Füsun Demirel gibi sanatçılarımız katıldı. Çok da güzel geçti. Burada çok güzel eserler sergiliyorlar. Hem buradaki kültür fonları hem de işadamlarımız destek oluyor. Shakespeare’in topraklarında Türkçe tiyatrolarımızı sergilemekten büyük mutluluk duyuyoruz. Tam bir sanat festivali oldu bizim için. Tiyatro kimliğimi hiçbir makama değişmem.

 

Yazarın Tüm Yazıları