Geleceğin Türkiyesi’ni inşa ediyor

SADECE İzmir’in değil, Türkiye’nin en önemli üniversitelerinden olan Dokuz Eylül, 75 bine yaklaşan öğrencisi ve son yıllarda yaptığı atılımlarla gerçek bir dünya üniversitesi olma yolunda ilerliyor.

Haberin Devamı

Özellikle Ar-Ge ve inovasyona verdiği önemle geleceğin Türkiyesi’ni inşa ettiklerini söyleyen Rektör Prof. Dr. Adnan Kasman ile sohbet ettik.

Geleceğin Türkiyesi’ni inşa ediyor

 

ULUSLARARASI BAŞARILARA İMZA ATACAĞIZ
- Dokuz Eylül Üniversitesi özellikle son yıllarda büyük atılımlar içerisinde. Bugünkü durumunu özetleyebilir misiniz?
- Türkiye’nin en köklü kurumlarından birisi olan üniversitemiz, geçmişten aldığı gururlu mirasını geleceğe taşıyarak; yüksek öğretimde uluslararası başarılara imza atmak, ülkemizin de geleceğine ışık tutmak için çalışıyor. Atılım olarak adlandırdığınız olguyu biz süreci doğru yönetmek olarak değerlendiriyoruz. Amacımız, önümüzdeki dönemde yeni yatırımlarla eğitim kalitemizi daha da yükselterek AR-GE çalışmalarına hız vermek. İnovatif yaklaşımlarla hem öğrencilerimizin hem de akademisyenlerimizin bilime bakışını derinleştirmek ve geliştirmek istiyoruz.
- Dünya çapında yarışan bir üniversite olma yolunda ne gibi gelişmeler ve hedefleriniz var?
- Uluslararası alanda yüksek öğretim kavramı; yeni iletişim teknolojileri sayesinde interaktif hale gelmiş durumda. Bir anlamda üniversiteler bilginin üretilmesi, paylaşılması ve somut hale dönüştürülmesinde küreselleşti. Dokuz Eylül olarak biz de bilgi işlem altyapısının güçlendirilmesinden yabancı kaynaklara ulaşılmasına kadar birçok konuyu kısa sürede güncelledik. Sonuçta doğru bilgiye ulaşamadan yol alamazsınız. Hedefimiz, altyapımızı daha da geliştirmek.

Haberin Devamı

 Geleceğin Türkiyesi’ni inşa ediyor

GELECEK AR-GE VE İNOVASYONDA
- Teknopark, Depark, İş Kuluçka Merkezi gibi birçok yeniliğiniz var. Bu çalışmalardan bahseder misiniz?
- Türkiye’nin sağlık temalı ilk ve tek teknoparkı Dokuz Eylül Teknoloji Geliştirme A.Ş. (DEPARK), ülkemizin Ar-Ge potansiyelini yükselterek, inovatif yaklaşımlarla girişimciliği teşvik etmek istiyor. Uluslararası işbirliklerini destekten danışmanlığa kadar birçok konuda hizmet veriyoruz. DEPARK’ta 130’dan fazla firma ve bin 100 çalışan var. Bahsettiğiniz ‘kuluçka merkezi’ ise desteklediğimiz süreçlerden sadece bir tanesi. Geleceğin Türkiyesi’ni burada inşa ediyoruz çünkü gelecek AR-GE ve inovasyonda...
- İş dünyası, sivil toplum kuruluşları ya da diğer kurumlar ile ne gibi işbirlikleri yapıyorsunuz? Üniversitelerin bu şekilde iş birliği yapmalarının önemi nedir?
- Biz, ticari bir işletme ya da sivil toplum kuruluşu değiliz. Üniversitemizin temel amacı, bilimsel çalışmalar ışığında nitelikli iş gücünü yetiştirerek Türkiye’nin gelecek vizyonuna katkı koymak. Bu noktada elbette işbirliklerini önemsiyoruz ancak sadece kağıt üzerinde kalacak protokoller yapmak için de çabalamıyoruz. Kısa süre önce İlhan Onat Hastanesi’ni hizmete açtık. Burası, Ege Bölgesi’nin kemik iliği nakillerinde ciddi bir ihtiyacını karşılayacak. Ege Belediyeler Birliği (EBB) arasında imzaladığımız ‘Eğitimde İşbirliği’ protokolü ile üye belediyelerdeki personele, ihtiyaç duyulan alanlarda eğitim vereceğiz. Nevvar Salih İşgören Vakfı ile öğrencilerimize burs verilmesine ilişkin protokol imzaladık. Bunlar yaptığımız işbirliklerine somut örnekler. Önümüzdeki dönemde yurtdışındaki üniversitelerle işbirlikleri yaparak, öğrenci ve akademisyenlerimize yeni fırsatlar sunmayı hedefliyoruz.

Haberin Devamı

Geleceğin Türkiyesi’ni inşa ediyor

 

PROJELERLE BÜYÜYORUZ
- Öğrenci sayınız, fiziksel özellikleriniz, eğitim anlayışınız ile ilgili ne gibi hedefleriniz var?
- Üniversitemiz 2016-2017 itibariyle; Buca, İnciraltı, Alsancak, Narlıdere, Hatay Bölgesi, Urla, Seferihisar, Karşıyaka, Foça, Torbalı, Bergama ve Selçuk gibi farklı yerleşim bölgelerinde faaliyetini sürdürüyor. Devam eden projelerle birlikte yaklaşık 5.7 milyon metrekare alan üzerinde hizmet veren üniversitemizde bu yıl itibariyle; 74 bin 682 yerli, bin 305’i yabancı uyruklu öğrencimiz bulunuyor. Yine üniversitemizde 169 öğrenci topluluğu mevcut. Bu yıl başı itibariyle 3 bin 317 akademik, 3 bin 109 idari personel görev yapıyor. Eğitimdeki temel misyonumuz; insan haklarına saygılı, evrensel hukuka inanan, çevreye duyarlı, aklını kullanabilen, özgür düşünebilen, uluslararası alanda değer üretecek bireyler yetiştirebilmek.
- Eklemek istedikleriniz neler?
- Üniversitelerin odaklanması gereken konulardan bir tanesi de öğrencilerine sağladığı imkanları artırarak onlara destek olmasıdır. Geçtiğimiz günlerde YÖK tarafından tarihinde ilk kez planlanan ‘100/2000 YÖK Doktora Bursları’ projesinde üniversitemiz, 2 bin burs kontenjanından 95’ini almaya hak kazandı. Yine kısa süre önce gerçekleştirdiğimiz akademik atama ve yükseltmelerde, bilimsel yeterlilik ve eğitime katkıyı dikkate aldık. Kadro tahsislerini emeği dikkate alarak akademik performansa göre gerçekleştirdik. Üniversitelerin aynı zamanda kültür sanat etkinliklerinin merkezi olmasına önem verdik. Bu noktada Türkiye’nin ilk devlet üniversitesi senfoni orkestrası olan DESO’nun aylık konserler vermesine imkan sağladık. Üniversitemizin Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) Koordinasyon Birimi tarafından multidisipliner araştırmaları özendirmeye çalıştık. Bu kapsamda üç proje, 300 bin TL destek almaya hak kazandı. Kalkınma Bakanlığı tarafından desteklenen projemiz sayesinde önümüzdeki yıllarda 99 milyon TL’lik yatırımı hastanemize kazandıracağız. Mevcut yatakları akıllı yatağa, poliklinikler ve araç ekipmanların yenilenmesini sağlayacağız.

Yazarın Tüm Yazıları