Vücudumuz da bayram etsin

Sevdiklerimizle bir araya geldiğimiz bayram günlerinde maalesef soframızı ağırlıklı olarak hamurişleri, pilavlar ve şerbetli tatlılarla donatıyoruz... Sizlere sağlıklı ve bir o kadar leziz tariflerimi anlatıp öyle güzel tüyolar vereceğim ki vücudunuz da bayram edecek...

Haberin Devamı

Bir ramazan ayını daha geride bıraktık. Kimilerimiz oruç tutarken kilo verebiliyor. Ancak oruç döneminden sonra eski yeme şekline dönülmesiyle birlikte verilen

o kilolar fazlasıyla geri alınabiliyor. Zira akabinde bizi bayram karşılıyor. Şeker Bayramı’nı çoğumuz oruç döneminin bitiminde bir ödül gibi düşünebiliyoruz. Sevdiklerimizle bir araya geldiğimiz bayram günlerinde de soframızı ağırlıklı olarak hamurişleri, pilavlar, kızartmalar ve şerbetli tatlılarla donatıyoruz. Sizlere öyle güzel tüyolar vereceğim ki bu bayram vücudumuza da bayram yaptıracağız ve kilo almayacağız.

Vücudumuz da bayram etsin
Tavuklu karnıyarık

“BİRAZDAN YİYECEĞİM” DERSENİZ...

Ben bayramda kendime günlük yemek planı yapmayı hiç atlamıyorum. Hangi öğünlerde daha fazla yiyeceğimi düşünüyorsam veya planlıyorsam önceki veya sonraki öğünü daha hafif yapıyorum. Tüm günü kalorisi yüksek yiyeceklerle geçirirsek kilo almamız kaçınılmaz olur çünkü...  Güne hafif bir kahvaltıyla başlamak en ideali. Çünkü çok fazla yemek hazırlanıyor ve her ikrama hayır demek de mümkün olmayabiliyor. Bu yüzden benim tavsiyem, gün içinde yiyeceklerimize yer açmak için kahvaltıda 1 kâse yoğurt, 2-3 yemek kaşığı yulaf ezmesi, 1 meyve ve 4-5 çiğ bademle hafif bir öğün geçirmeniz. Gün içinde fazla yerseniz akşam yemeğini 1 çeşit sebze veya et yemeği, 1 kâse yoğurt (veya cacık), bol salata ve 1 tahıl çeşidiyle tamamlayın. Ben bayramda eş-dost ziyaretlerine de asla aç karnına gitmiyorum ki yerken abartmayayım. Biliyorum, kontrolü sağlamak için çareyi “Diyetteyim” demekte bulanlar var. Ben bunu önermem çünkü bunu söylediğinizde herkes sözbirliği etmişçesine size yedirmeye çalışıyor. “Birazdan yiyeceğim” veya “Birazdan kendim alırım” dediğinizde kimsenin ısrar etmediğini görürsünüz. Siz de rahat rahat neyi, ne kadar yiyeceğinize karar verirsiniz.

Haberin Devamı

Madem bayram soframızı konuşuyoruz, sizlere birkaç tarif de önereyim. Örneğin tavuklu karnıyarık... 6 patlıcan, 300 gram küçük küçük doğranmış tavuk eti, 5-6 diş sarımsak, 1 soğan, 2 avuç çeri domates, 1 sivri biber, 3 domates, tuz, karabiber ve 1 yemek kaşığı zeytinyağı kullanıyorum. Patlıcanı pijama şeklinde soyup fırında pişirin. Sonra ortalarını bir kaşık yardımıyla açın. Tavuğu ve zeytinyağını tavaya alın; yemeklik doğranmış soğan, doğranmış sivri biber ve ezilmiş sarımsakla kavurun. Rendelenmiş domatesleri döküp, tuz ve karabiberle tatlandırın. Domatesler suyunu çekince patlıcanın içine doldurun. Üzerlerine 2’ye kesilmiş çeri domateslerden koyun. 180 derece önceden ısıtılmış fırında 25-30 dakika pişirin.

Haberin Devamı

İlla hamurişi isteyenler de kabaklı böreğimi deneyebilir. Ben 2 yufka, 3 kabak, 3 havuç, 1 soğan, 1 su bardağı su, 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı ve az tuz kullanıyorum. Kabak ve havucu rendeleyin. Soğanı yemeklik doğrayıp 1 yemek kaşığı zeytinyağında soteleyin. Havucu, havucun rengi değişince kabağı ve tuzu ilave edip kabaklar suyunu çekene kadar pişirin. Bu esnada yufkaları 4’er parçaya kesin. Su ve kalan zeytinyağını karıştırıp üzerlerine bir fırça yardımıyla sürün. Harcı yufkaların uzun köşesine yayın ve yufkaları uzunlamasına sarın. Her bir ruloyu içe doğru kıvırarak gül böreği şekli verin. Fırın tepsisine dizip artan suyu üzerlerine serpin. 170 derece önceden ısıtılmış fırında pembeleşinceye kadar pişirin. Sarımsaklı yoğurtla servis yapabiliriz, çok yakıştırıyorum. 

Haberin Devamı

Vücudumuz da bayram etsin
Portakallı muhallebi

Avokadolu patlıcan mezesini de çok seveceğinize eminim. 4’er adet közlenmiş patlıcan ve kapya biber, 1/4 adet olgun avokado, 2 sap taze soğan, 2-3 sap dereotu, 1/2 demet maydanoz, yarım çay kaşığı köri, yarım çay kaşığı karabiber, 3 diş ezilmiş sarımsak, 2 çorba kaşığı limon suyu ve az tuz gerekiyor. Taze soğan, dereotu ve maydanozu ince ince doğrayın. Közlenmiş patlıcan ve kapya biberi de kıyın. Ayrı bir kapta avokadoyu çatalla ezip tüm malzemeyle harmanlayın.

Tatlı içinse önerim, portakallı muhallebi. Bir tencereye 2 su bardağı taze sıkılmış portakal suyu koyun. 2-3 hurmayı 10 dakika suda bekletin, çekirdeklerini çıkarıp robotta püre haline getirin. 1 yemek kaşığı nişastayı bir kâsede 2 yemek kaşığı suyla karıştırın. Portakal suyuna püreyi koyup kaynatın. Nişastalı karışımı ekleyip karıştırın, bir taşım kaynatıp kâselere alın. Soğuyunca üzerine bir top dondurma koyup servise sunabilirsiniz.

Haberin Devamı

Bu leziz yiyecekleri yerken egzersize de ara vermeyin tabii. Bayramın tatil anlamına da geldiğini unutmadan her gün bir aktivite yapabilirsiniz. Ben bayramda yeme-içmeden çok gezmeye, görmeye ayırıyorum zamanımı.  Bazen sinemaya gidiyorum, bazen de uzun yürüyüşler yapıyorum...

Gün içinde her ikrama hayır demek mümkün olmayabiliyor. Kahvaltıyı hafif  geçirmeniz bu nedenle iyi olur.

Yazarın Tüm Yazıları