Süte kahve, kefire karpuz...

Tatları ve görünümleriyle iştah kabartsalar da şekerli ve gazlı içeceklerin zararları saymakla bitmez. Vitamin ve mineraller bakımından da fakir olan bu içecekler yerine su, maden suyu, kefir, ayran ve şekersiz bitki çaylarını ön planda tutmamız daha iyi olur. Serinletirken tok tutan, leziz mi leziz, sağlıklı ve bir o kadar pratik soğuk içecek tariflerimle geldim.

Haberin Devamı

Sağlıklı beslenme denince yiyecekleri konuşuyoruz ve sanki içecekleri biraz göz ardı ediyoruz. İçeceklerle aranız nasıl, düşündünüz mü hiç? ‘’Ben zaten gün içinde epey çay-kahve içiyorum, onlar da bana yetiyordur’’ mu diyorsunuz? Biliyorum, pek çok kişi bu hataya düşebiliyor. Özellikle kilo verme sürecinde yiyeceklere özen gösterilirken içecekler atlanabiliyor. Bu hafta kafamızda soru işaretleri oluşturan içeceklerden bahsedelim istedim. 

Süte kahve, kefire karpuz...

Tadı ve görünümüyle iştah kabartan, şekerli ve gazlı içeceklerin zararları saymakla bitmez. Bu tarz içecekler çok yüksek enerji değerine sahiptir. Aynı zamanda kaliteli besin kaynakları, vitamin ve mineraller bakımından da fakirdirler. Bununla da kalmayıp obezite başta olmak üzere insülin direnci, kalp ve böbrek hastalıkları gibi pek çok kronik rahatsızlığa davetiye çıkarırlar. Su, maden suyu, ayran ve şekersiz bitki çaylarını ön planda tutmamız diğerlerine kıyasla daha iyi bir seçenek olacaktır. Evimizde hazırladığımız, sağlıklı tariflerleyse hem tok kalabiliriz hem metabolizmamızı canlandırabiliriz. Şimdi sizlere vereceğim soğuk içecek tarifleriyle ferahlarken sağlıklı da kalacaksınız.

Haberin Devamı

En sevdiklerimden biriyle başlayalım... Yeşil ayran. Buna ‘sıvı kaybını önleyen içecek’ de diyorum ben. 2 salatalığı kabuklarını soymadan küp küp doğrayıp blender’a atıyorum, sonra 7 nane yaprağı, 10-15 fesleğen yaprağı ve bir tutam tuzu ekleyip yeniden çekiyorum. 2 su bardağı yoğurt ve 1 su bardağı maden suyu katıp bir tur daha... Bardaklara pay edip bekletmeden için. Yazarken bile içim ferahladı. Dilerseniz bebek ıspanak da ekleyebilirsiniz buna.

Süte kahve, kefire karpuz...

Bu sıcaklarda sevdiğim bir diğer içecek de ‘bağırsak dostu’ olarak tabir ettiğim karpuzlu mineral içeceği. 3 büyük dilim karpuz (çekirdekleri çıkarılmış), 5-6 yaprak taze nane, 1 su bardağı kefir, 1 limonun suyu ve 1 su bardağı maden suyunu blender’dan geçirin, hazır. Daha akışkan bir kıvam isterseniz biraz soğuk su da ekleyebilirsiniz. Ben bunu bazen süzgeçten geçirip servis ediyorum; canınız nasıl isterse...

Haberin Devamı

Süte kahve, kefire karpuz...

Limonata sevenlerin severek içeceği bir diğer önerimse limonlu soğuk çay. 300 ml suya 1 adet top karanfil ve 1 çubuk tarçın atıp kaynatın. Ocaktan alın, 1 yemek kaşığı beyaz çay ve 1 limonu kabuklarıyla birlikte dilimleyip içine atın. 2-3 dakika demlendirip süzün. Buzdolabına koyun, buz gibi olsun. Taze nane yapraklarıyla servis edin.

Kahve sevenleri de unutmadım.

Süte kahve, kefire karpuz...


400 ml soğuk süt, 4 adet buz küpü, 1 yemek kaşığı granül kahve, 1 ufak muz ve 1 tatlı kaşığı Hindistan cevizi tozunu blender’dan geçirip büyük bardaklara aktarın. Üzerlerine süsleme için yine biraz Hindistan cevizi serpiştirebilirsiniz. Bu içeceği elbette şekersiz, bitkisel sütlerle de hazırlayabilirsiniz. Aynı şey son tarifim için de geçerli. 200 gram yabanmersini ve 1 su bardağı sütü blender’dan çekin, ferah ferah, öğün niyetine içebilirsiniz.

Yazarın Tüm Yazıları