Mavinin yatıştırıcı etkisinden faydalanalım

Soframızdaki tabağın rengi, yemeğin lezzet algısında önemli bir rol oynuyor. Nasıl mı? Gelin, anlatayım...

Haberin Devamı

Renklerin hayatımızı nasıl etkilediğini düşündünüz mü hiç? Peki, size bazı renklerin açlığı tetiklediğini, bazılarının da tam tersi, iştah baskılayıcı olduğunu söylesem ne dersiniz?

Mavinin yatıştırıcı etkisinden faydalanalım

Servis tabağının üzerindeki kabartmalar tahıl, protein ve sebzeleri dengeli bir şekilde porsiyonlamak için.

Ama önce Karaca’nın ‘Tabak Renk Alternatiflerini Değerlendirme’ başlıklı araştırmasından söz edeyim. Bu araştırma EmoSurvey yöntemiyle yapılmış. Bu yöntemde tüketicilere EEG (elektroensefalografi) aletleri takılıyor ve bilgisayar ekranında çeşitli resimler gösteriliyor. EEG aletleri bu resimlere verilen beyin tepkilerini ölçüyor. Resimlerin hemen arkasından da o resimle ilgili katılımcının yanıtlayacağı bazı sorular soruluyor. O resimlerde neler mi var? Farklı renk ve ebatta tabaklara konmuş yemekler... Sorularda ‘hoşlanma’, ‘lezzet beklentisi’, ‘doygunluk beklentisi’ ve ‘tekrar yeme isteği’ gibi özellikler test ediliyor. Her bir resim için bilinçaltında oluşan heyecan, ilgi ve sıkılma bilgileri kaydediliyor. Araştırmaya katılanların yüzde 50’si ‘yediğine dikkat eden ve fit olmak isteyen’, yüzde 50’siyse ‘normal’ yeme alışkanlığı olan kişiler...

Haberin Devamı

Mavinin yatıştırıcı etkisinden faydalanalım
İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayça Kaya

Sonuçlardan önce, gelin biraz lezzet konuşalım... Lezzetin iki ana bileşeni var. Tat ve koku. Beynimiz tat ve koku bilgilerini değerlendirerek yemeğin lezzeti konusunda yorum yapabiliyor. Ama lezzetle doğrudan ilişkili olmasa bile görsellik, lezzet algısına etki ediyor. Hatta sadece görsellik değil, yenen yemek hakkında önceden yapılan yorumlar dahi algıyı değiştirebiliyor.

Yemeğin sunulduğu tabağın rengiyle yemeğin rengi arasındaki ilişki de lezzet algısında önemli bir rol oynuyor. Araştırmaya göre yemeğin mavi tabakta sunulması lezzet algısında yüzde 7’ye yakın bir fark yaratıyor. Neden mavi diye soracak olursanız... Mavi renk sakinlik veriyor, bu da stres düzeyini azaltıyor. Dolayısıyla da kişinin yeme isteğini belirgin bir şekilde azaltıyor. Yani lezzet algısı, tabak rengine göre değişiyor.

Haberin Devamı

Mavinin yatıştırıcı etkisinden faydalanalım

Dahası da var: Katılımcılar beyaz ve mavi tabaklarda sunulan yemeğin miktarını yeterli olarak değerlendirmiş. Ama miktarı aynı olmasına rağmen, kırmızı tabaktaki yemek miktarını az bulmuşlar. Yani yemek yerken kırmızı tabak kullanmaktan kaçınmamız önemli.

Tabak büyüklüğü de yemek miktarıyla ilgili algımızda önemli bir unsur. Bu nedenle ana yemeklerimizi yerken daha küçük tabakları seçmeliyiz.

Bu arada bir önemli bilgi de içtiğimiz kahve fincanlarıyla alakalı... Kahvesini mavi fincanda içenler daha az şekere ihtiyaç duymuş, yani fincanlarda bundan böyle mavi rengi tercih edeceğiz. İşte tüm bu veriler değerlendirilmiş; tabağın illüzyon etkisinden faydalanarak, insanların yemeği daha fazla algılamasına ve doygunluk hissetmelerine yardımcı olacak bir ‘Fit Serisi’ tasarlanmış. Ağzımızın tadı eksik olmasın, sağlığımız hep yerinde olsun!

Haberin Devamı

ENGİNARLI BULGUR PİLAVI

(2-3 kişilik)

NE LAZIM?

2 enginar

1 su bardağı iri bulgur

1 soğan 

2 dal taze soğan (sadece yeşil kısımları)

2 domates

2 yemek kaşığı zeytinyağı

1 çay kaşığı tuz

Pul biber

Dereotu, maydanoz (ince ince doğranmış)

NASIL YAPARIM?

Enginarları buharda pişirin, sonra küçük küpler halinde doğrayın.

Kuru soğanı yarım ay şeklinde doğrayın, zeytinyağı ve az su koyduğunuz tencerede pişirin. Soğanlar pişince domatesleri rendeleyerek ekleyip karıştırın.

1.5 su bardağı su ilave edin, su kaynayınca bulguru da ekleyin, tencerenin kapağını kapatın.

Pilav pişince enginarları, ince kıyım taze soğanları, yeşillikleri ve baharat çeşitlerini ekleyip demlemeye bırakın.

Haberin Devamı

KABAK BÖREĞİ

(5 kişilik)

NE LAZIM?

2 yufka

3 kabak

3 havuç

1 orta boy soğan

2 yemek kaşığı zeytinyağı

1 su bardağı su

Üzeri için;

Sarımsaklı yoğurt

NASIL YAPARIM?

Kabakları ve havucu rendeleyin.

1 yemek kaşığı yağda yemeklik doğranmış soğanı soteleyin.

Soğanlar şeffaflaşınca rendelenmiş havucu ekleyin. Havucun rengi değişince de rendelenmiş kabağı ilave edin. Kabaklar suyunu salıp çekene kadar pişirin.

Yufkaları 4’e bölün.

Su ve kalan yağı karıştırın, yufkaların üzerine serpiştirin.

Kabaklı harçtan yufkalara koyup gül şeklinde sarın.  İşlem bitince artakalan suları böreklerin üzerine gezdirin,
170 derece önceden ısıtılmış fırında pembeleşinceye kadar pişirin.

Haberin Devamı

Üzerine sarımsaklı yoğurt gezdirerek servis edin.

Yazarın Tüm Yazıları