Cücüğü kimseye kaptırmayalım

Sağlığa faydaları saymakla bitmiyor. Üstelik yemeklere kattığı lezzet cabası. Mutfağın baş tacı olan soğanı sofralardan eksik etmeyelim.

Haberin Devamı

Cücüğü kimseye kaptırmayalım
Soğan mutfaklarımızın vazgeçilmez lezzetlerinden biri olmanın ötesinde sağlığımız için çok faydalı bir besindir. İçerdiği vitamin, mineral ve antioksidanlarla dikkat çeker. Bu sebeple bugün sofralarımızın baş tacı olması gereken sebzelerden soğanı konuşacağız.

Birçoğumuz soğanın bağışıklık için ne kadar önemli bir besin kaynağı olduğunu biliyoruz. Özellikle kış aylarında soğan tüketmek, hastalıklara karşı direnci arttırabilir. Soğanın başka ne faydaları var derseniz size hemen şunları söylerim: Özellikle A vitamini, C ve
B vitaminleri açısından önemli bir kaynaktır. Ayrıca iyot, kalsiyum, demir, folat, magnezyum, fosfor, potasyum açısından da zengindir. Trigliserit ve kolesterol düzeylerini azaltan antioksidanlar içerdiği için kalp ve damar sağlığı üzerinde koruyucu etki gösterir. Kükürt ve kuersetinin içerdiğinden kan şekerinin dengelenmesini de sağlar. Yapılan çalışmalar soğandaki kuarsetinin yumurtalık, kolorektal gibi kanser türlerine yakalanma riskini azaltmaya yardımcı olduğunu gösteriyor. Ayrıca kuarsetin, alerjik reaksiyonlara yol açan histaminin bağışıklık hücrelerinden salınmasını engeller. Böylelikle soğanın astım veya alerjik problemleri olan kişilerde bağışıklığı desteklemeye yardımcı olduğu biliniyor. Yüksek lif içerdiği için sindirim sistemini de destekler. Ayrıca güçlü bir prebiyotik kaynağıdır. Yani bağırsaklardaki yararlı bakterileri besleyici özelliktedir. Kemik yoğunluğunu arttırır. O yüzden, osteoporoz riskini azaltıcı etki gösterebilir.

Haberin Devamı

Çiğ mi pişmiş mi?

Bir diğer merak edilen şeyse soğanın çiğ mi yoksa pişmiş mi yenmesi gerektiği. Çiğ soğanın içerdiği besin maddeleri, soğan piştiğinde bazı faydaları kaybolduğu için pişmiş olana göre daha belirgin olabilir. Soğan çiğ yenmelidir çünkü çiğ hali antioksidan ve antikanserojen özellik gösteren sülfürlü bileşiklerden daha zengindir. Salatalarda, sandviçlerde veya mezelerde soğanı çiğ kullanmak tüketme şekillerinden sadece birkaçıdır. Her iki şekilde de soğan sağlık için faydalıdır. Ancak çiğ soğan mide ve bağırsak hassasiyeti olan kişiler için rahatsızlık oluşturabilir. Reflü, gastrit veya bağırsak intoleransı gibi problemleri olanlar soğan tükettiği zaman bu hassasiyetleri artabilir.

Haberin Devamı

Bu durumda soğanı çiğ yerine pişmiş olarak yemenizi öneririm. Herhangi bir şikâyeti olmayan kişilerde yanma gibi hassasiyetlere yol açmaz.

Yani sağlığımıza sağlık katmak için soğanı sofralarımızdan eksik etmeyelim.

Her yemeğin yanına bir soğan kıralım, cücüğünü de kimseye kaptırmayalım.

Bu arada dilersek soğanı turşu olarak da beslenmemize ekleyebiliriz. O halde haydi gelin sizlere bayılacağınız bir soğan turşusu tarifi vereyim.Cücüğü kimseye kaptırmayalım
Bağışıklık güçlendirici soğan turşusu

NE LAZIM?

◊ 4 mor soğan
◊ 1 su bardağı elma sirkesi
◊ 1 su bardağı su
◊ 2 yemek kaşığı tuz
◊ Kişniş
◊ 3-4 diş sarımsak (isteğe bağlı)

NASIL YAPARIM?

Mor soğanları soyun ve ince dilimler halinde doğrayın. Doğranmış soğanları bir kaba alın. Elma sirkesi, su ve tuzu bir kapta karıştırın. Karışımı soğan dilimlerinin üzerine dökün. Kişniş tanelerini ve sarımsakları (isteğe bağlı) ekleyin ve tüm malzemeleri karıştırın. Soğanları örtecek kadar su ekleyin ve karışımı kavanoza dökün. Kavanozu sıkıca kapatın ve en az 1 gün, tercihen 2 gün buzdolabında bekletin. Yemeklerinizin yanında garnitür olarak veya sandviçlerde kullanabilirsiniz.

Yazarın Tüm Yazıları