Turizm yıldızı Türkiye

İstanbul’da düzenlenen Global Turizm Forumu’nda dört kıtadan turizm lideriyle bir araya geldim. Pandemi sonrası dönemin değerlendirildiği etkinlikte Covid-19’un dünya turizmine 3 trilyon dolar kaybettirdiğini öğrendik. Birçok turizm profesyoneline göreyse Türkiye, pandemi sonrasının yıldız ülkesi olacak...

Haberin Devamı

Turizm yıldızı Türkiye
Ralph Radtke

‘Hybrid etkinlik’ trendi

Dünyadaki turizm etkinliklerinin Davos’u diyebileceğimiz Global Turizm Forumu, “hybrid” denilen yani hem online hem de birebir katılım etkinlik trendine uydu. Birçok farklı kurumun Türk ve yabancı temsilcileriyle birlikte Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz ve Endonezya, İran, Malezya, Nijerya, Bangladeş, Pakistan turizm bakanları, ülkelerinde alınan Covid-19 önlemleri ve turizm konusunda gelecek öngörülerini anlattı. Herkes önemleri arttırmanın ve süreci sıkı tutmanın peşinde...
Pandeminin dünya turizminde yarattığı maddi kayıp ise Forum Başkanı Bulut Bağcı’nın belirttiğine göre tam 3 trilyon dolar!
Kısacası geri kazanılacak böylesine büyük bir pasta var. Birçok turizm profesyoneline göre ise Türkiye tüm turizm potansiyeliyle bu pastanın en büyük talibi.
Turizm yıldızı Türkiye
Bulut Bağcı

Haberin Devamı

Lüks evrim geçiriyor

Etkinliğin gerçekleştiği Çırağan Palace Kempinski’de otelin genel müdürü Ralph Radtke ile sohbet ettik. Karşımda, Covid-19’dan çekinen ama pandemiye rağmen yenilikler üretmek isteyen bir müdür gördüm.

Radtke’ye göre otellerin pandemi önemleri alması önemli ama abartıya kaçan her uygulama misafirde tedirginlik yaratıp konfor alanını bozuyor.

Misafirler bu önlemlerin, hissettirilmeden ve lüksten taviz verilmeden alınmasını istiyormuş. Bu sebeple Radtke’nin düşüncesi sektörde lüksün evrim geçireceği ve pandemi kurallarıyla lüksün barışıp aynı noktada buluşabildiği yeni uygulamalar             yaratılacağı yönünde.

Pandemi döneminde lükste bir adım daha öne gidebilmek için Londra’daki Savoy, Paris’teki Ritz gibi önemli oteller kendi ürünlerine dair bir marka kurmuş.

The Shop adlı dijital platform altında başladıkları bu girişimle tasarım eşyalardan sterilize edilmiş gastronomik ürünlere kadar özel bir ürün yelpazesi oluşturulmuş.

Otel personelleri de yüzleri maskeden tanınmadığı için yakasına resimlerinin olduğu rozetler takmış.

Haberin Devamı

Hatta günlük hayatımızda da böylesine bir trend başlasa hiç fena olmaz!

Turizm yıldızı Türkiye

Gemi seyahatinin 100 bin gönüllüsü

Pandemi odaklı trendleri ve yenilikçi seyahat önlemlerini duyacağımız bir diğer alan ise “cruise” denilen gemi seyahatleri olacak gibi duruyor.
Pandeminin başlangıcında turist gemileri karantinaya alınmış ve gemilerin rotaları teker teker iptal edilmişti.
Fakat sektördeki yenilikleri test etmek isteyen ve gemi seyahatlerinden pandemiye rağmen çekinmeyen 100 bin seyahat gönüllüsü mevcut. Cruise şirketi Royal Carribbean, “Volunteers of the Seas” (Deniz Gönüllüleri) isimli bir Facebook hesabı açarak pandemiye özel alınan önlemlerin test edileceği turlar için gönüllü turistlerin başvurularını toplamış.
Firmanın CEO’su Michael Bayley’ın açıklamasına göre 100 binin üzerinde kişi başvuru yapmış. Aynı projenin Türkiye’de yapılması durumunda başvuru sayısını hayal bile edemiyorum!Turizm yıldızı TürkiyeEnder Saraç’ın 10 önerisi

Haberin Devamı

Açıkçası gelen yabancı konukların gün boyu en çok kulak kabarttığı konuşmacılardan birisi de ünlülerin doktoru Ender Saraç oldu. Türkiye’nin şifalı bitkilerini ve alternatif tıp yöntemlerini ilk kez duyan çoğu yabancı misafirin not aldığına şahit oldum. Turizm dünyası oteldeki alanları Covid-19’dan nasıl arındıracağını sürekli konuşuyor fakat virüsü otellere sokma ihtimali olan personelin sağlığını nasıl koruyacağını konuşmuyor.

Herkesin pür dikkat dinlediği Dr. Ender Saraç’ın turizm liderlerine önerdiği 10 temel uygulama şunlar oldu:

◊ Obez olma

◊ Egzersiz yap

◊ Kekik yağı kullan

◊ Karanfil çiğne

◊ İyi uyu

◊ Tek eşli yaşa

◊ Zencefil tüket

◊ Zerdeçal kullan

◊ Ozon terapisi al

◊ Maneviyatını güçlendir

 

Yazarın Tüm Yazıları