New York Belediye Başkanı Adams: Ezan sözünü tutmak hiç kolay olmadı

New York’taki camilerde ezan okunması kararının alınmasını sağlayan şehrin belediye başkanı Eric Adams, bu devrim niteliğindeki karar sonrasında Türk basınından ilk kez Hürriyet-Kelebek köşe yazarı Arda Sayıner’e konuştu.

Haberin Devamı

Vefa borcu

 New York Belediye Başkanı Eric Adams’ı 10 yıla yakın süredir tanırım. Brooklyn Belediye Başkanlığı döneminde tanıştığımız Adams’ın Türkiye’deki birçok seyahatine eşlik ettim ve Türkiye sevgisine bizzat şahit oldum.
New York Belediye Başkanı Adams: Ezan sözünü tutmak hiç kolay olmadı
Yaklaşık 2 yıl önce Türk dostu Adams, ABD’deki Türk Amerikan toplumunun da desteğini alarak New York Belediye Başkanlığı’na seçildi ve siyasi kariyerinde önemli bir yükseliş sağladı.

Adams ile geçen hafta Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun The Marmara Oteli’nde yapılan International Sustainability Leaders (Uluslararası Sürdürülebilirlik Liderleri) yemeğinde bir araya geldim.

İlk sohbetimiz tabii ki devrim niteliğinde bir uygulama olan New York’ta cuma günleri ve ramazan ayı boyunca camilerde ezan okunmasına dair oldu.

Haberin Devamı

Eric Adams şöyle dedi: “Seçim kampanyam boyunca şehirde yaşayan Müslüman seçmenin dertlerini dinledim. Kendi dininin güzelliklerini yaşamak isteyen insanlarımızın ezan okunmasına dair talebini seçim döneminde gündemime aldım ve seçimden sonra hemen uygulamaya sokmak istedim. Açıkçası hiç kolay olmadı. Hem bürokratik hem de toplumsal engellerle karşılaştık. Ama hepsini aştık. Bana destek olan Müslüman Amerikalılara karşı sözümü tuttum. Türkiye’de duyduğum ezanın o güzel sesi artık New York semalarında da yankılanıyor. Bu uygulama, bana büyük destekte bulunan Müslüman vatandaşlarımıza vefa borcumdu.”

Doğa ikinci anne

The Marmara Oteli’nin Manhattan manzaralı terasında düzenlenen sürdürülebilirlik temalı akşam yemeğinde bir araya geldiğimiz Eric Adams, sürdürülebilirlik konusunda da anlamlı mesajlar verdi.
New York Belediye Başkanı Adams: Ezan sözünü tutmak hiç kolay olmadı
BM Genel Kurulu haftasında düzenlenen “Küresel Sıfır Atık Hareketine Doğru” etkinliğinde konuşmacı olan Emine Erdoğan’ı etkinliğe bizzat katılarak dinlediğini belirten Adams, iklim krizine ve sürdürülebilir bir şehir yaşamına dikkat çekti.

Eric Adams “İnsanın birinci annesi onu dünyaya getiren kadın, ikinci annesi ise doğadır. Geçtiğimiz günlerde bizzat dinlediğim sayın Emine Erdoğan’ın dediği gibi iklim krizi için kritik eşikteyiz. Tehlike kapımıza dayandı. New York Belediyesi olarak sürdürülebilir bir çevre ve daha yaşanabilir şehirler için sürdürülebilirlik kavramını süreçlerimizin her aşamasında sahipleniyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Eric Adams’ın onur konuğu olduğu etkinliğe Türkiye ve İngiltere’den iş insanları da katıldı.

Kurum temsilcileri sürdürülebilirlik faaliyetlerinden bahsederek fikir paylaşımında bulundu. New York’un meşhur gökdelenlerinin ışıl ışıl manzarası eşliğinde hem keyifli hem de anlamlı bir etkinlik oldu.

Gecenin sonunda ise The Marmara Oteli Genel Müdürü Gökhan Çakmak geçen haftaki doğum günüm için sürpriz bir pasta getirdi.

Pastamı beraber kestiğimiz Adams’tan doğum günü hediyesi olarak Türkiye’ye yıl bitmeden tekrar ziyaret sözü aldım.

Bakalım Eric Adams ilk kez New York Belediye Başkanı sıfatıyla ülkemizi ne zaman ziyaret edecek...

Yazarın Tüm Yazıları