O iki firmayı açıklıyorum

GEÇTİĞİMİZ günlerde “Türkiye’nin yeni yatırım merkezi” hedefiyle İzmir Bergama’da kurulan Batı Anadolu Serbest Bölgesi’ni (BASBAŞ) ziyaret ettim.

Haberin Devamı

“Aramızda kalmasın” diyerek, gördüklerimi, BASBAŞ Yönetim Kurulu Başkanvekili ve Yürütme Kurulu Başkanı Dr. Faruk Güler ile Genel Müdür Yardımcısı Ümit Murat Güner’den duyduklarımı satır başlarıyla paylaşıyorum:
* Yer arayışı tam 3 yıl sürmüş.
* Sonuçta; İzmir-Çanakkale Otoyolu, 18 Mart Çanakkale Köprüsü, Çandarlı Limanı, Aliağa limanları ve İZBAN da dikkate alınarak Bergama’da karar kılınmış.
* Bu tercihte Bergama’nın lojistik avantajlarının yanı sıra tarihi (Asklepion) ve doğal değerlere (Dikili-Ayvalık) olan yakınlığı da etkili olmuş.
* Düğmeye basmadan önce bölge halkı her konuda bilgilendirilmiş, ESBAŞ gezdirilip, “İşte sizin için böyle bir bölge inşa edeceğiz” denilmiş.
* Kendilerine, çocuklarına ve torunlarına sağlanacak iş potansiyeli anlatılmış.
* Sonuçta bir tek kişiden bile projeye itiraz gelmemiş.
* Aynı şekilde valilik, kaymakamlık, belediye, odalar ve meslek örgütleriyle de tam bir mutabakat sağlanmış,
* Toplam 2.5 milyon metrekare alana kurulacak bölge, iki etap halinde hayata geçirilecekmiş.
* İlk etaptaki 1.2 milyon metrekarelik alanın tüm altyapı çalışmaları tamamlanmış.
* Bölge 200 bin metrekareden 10 bin metrekareye kadar farklı büyüklüklerde parsellere bölünmüş. Yatırımcının potansiyeline ve ihtiyaca göre bu büyüklükler değiştirebiliyormuş. An itibariyle toplam alanın yüzde 10’u firmalara rezerve edilmiş.
* İnşa aşamasında ESBAŞ’taki deneyimlerden faydalanılmış, oraya sonradan yapılan eklemeler buraya şimdiden eklenmiş.
* Bölgede tüm etaplar tamamlandığında 120 firmada 20 bin kişinin (dolaylı olarak ise 120 bin kişi) çalışması hedefleniyormuş.
* 5G teknolojisiyle donatılan BASBAŞ’ta ilk fabrikanın ise Şubat 2024’te üretime geçmesi bekleniyormuş.
* Üç yatırımcı şimdiden hazırmış ve bunlardan ikisi bu ay inşaata başlıyormuş.
* Bunlardan biri Zenith, diğeri de Onursan Uluslararası Dış Ticaret A.Ş. imiş.
* Rusya’da 1960’tan bu yana faaliyet gösteren küresel perakende çözümleri üreticisi ve tedarikçisi Zenith, 2020’de raf ve market ödeme çıkış tezgahlarında lider üretici konumuna yükselmiş. Zenit’in önde gelen perakende zincirlerindeki pazar payı yüzde 80’lerin üzerindeymiş. Günümüzde 30 binden fazla mağaza Zenith’in ekipmanlarıyla donatılmış. 2022’de, dünyanın her köşesine ulaşma hedefiyle Ege Serbest Bölgesi’nde faaliyete geçerek üretim kapasitesini genişleten firma, dakikada 40 raf üretimi gerçekleştirme kapasitesine sahipmiş. Ana üretim konusu balata imalatında kullanılan sac ve metal malzemeleri olan Onursan ise 2011’den beri otomotiv sektörünün önde gelen firmalarına hizmet veriyormuş.
* 2024’ün ilk yarısında ise toplam 8 fabrikanın inşaatı tamamlamış olacakmış.
* Sektörel anlamda değil ama ihracata yönelik, teknolojisi sürdürülebilir, çevreye zarar vermeyecek firmalar tercih edilecekmiş.
* İzmir’de yenilenebilir enerjinin hem kullanım açısından, hem de kümelenme noktasında öne çıktığından hareketle bölgede yenilenebilir enerji firmalarına öncelik verilecekmiş.
* Doğalgaz 2024’ün ilk çeyreğinde yatırımcıların kullanımına sunulacakmış.
* İstihdam konusunda Bergama’daki meslek liseleri ve meslek yüksekokulları ile iletişime geçilmiş. Şu an 80 öğrenci mentörlük eğitimi verilerek iş hayatına hazırlanıyormuş.
* Bergama OSB’ye TOBB’un da desteğiyle bir okul inşa edilecekmiş.
* Bölgeye giriş-çıkışta gerek kurulu firmaların araçlarının, gerek TIR’ların geçişlerinde sıkıntı yaşanmaması için tam 35 metrelik kapı yapılmış.
* Gümrük ofislerinin de yer aldığı alanda yapımı süren bina ve operasyonların yürüteceği tesislerin 17 Aralık itibariyle tamamlanması hedefleniyormuş.
* Tüm bölgeye hizmet verecek şekilde 500 kişilik mutfak kurulmuş. Önümüzdeki 5-6 yıl boyunca yaklaşık 6 bin kişiye yemek üretecek gıda üretim tesisinin de inşaatına yakında başlanacakmış.
* BASBAŞ bünyesinde hizmet verecek ‘Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi’ binası da hizmete hazır hale getirilmiş.
* Bankaların da yer alacağı bölgede büyük firmalarla ciddi ortaklıklar kurularak ‘Teknoloji Merkezi’ hayata geçirilecekmiş.
* Bölgeye tepeden bakan ve içinde panoramik restoranın da olacağı bir sosyal tesis inşa edilecekmiş.
* Toplam 3.5 kilometrelik su kanalının yanındaki yeşil alanda, çalışanların zaman geçirip sosyalleşebileceği, yürüyüp koşabileceği, bisiklet kullanabileceği alanlar oluşturulacakmış.
* Bölgede 400 bin metrekarelik yeşil alan ve spor merkezi bulunacakmış.
* Toprak ve havanın kirlenmesini önleyecek tüm önlemler alınmış.
* Her binaya güneş enerjisi kurulacağı gibi yağmur suyu da toplanıp tek damlasının dahi boşa gitmemesi sağlanacakmış.
* Tüm süreçlerde sıfır atık hedefine uygun yapılar kuruluan BASBAŞ yüzde 100 doluluk oranına ulaştığında yılda yaklaşık 350 ton kağıt karton, 100 ton plastik, 30 ton ahşap ve 50 ton metal atığı geri dönüştürerek ekonomiye kazandıracakmış.
* ESBAŞ’taki genişleme alanından hiçbir şekilde zarar vermeden sökülen zeytin ağaçlarıyla BASBAŞ’ta bir zeytin park oluşturulmuş.
* Bölgenin peyjazında kullanılacak tüm bitki, çalı, ağaçlar burada kurulacak serada yetiştirilecekmiş.
(Daha yazacak çok şey var ama bana ayrılan yere ancak bu kadarını sığdırabildim.)

///

Haberin Devamı

Yurtdışında mağaza atağı

Haberin Devamı

DÜNYA Gazetesi’nde gözüme çarpan Özlem Sarsın imzalı habere göre, İzmirli Sun Tekstil bünyesinde faaliyet gösteren Jimmy Key, dünya markası olmak hedefiyle ivme yükseltmiş.
Bunun için mağaza sayısını artırmayı amaçlayan hazır giyim markası, Türkiye’nin yanı sıra yurtdışında da büyüme kararı almış.
2024’ün sonuna kadar Türkiye’de 100, yurtdışında ise 30 mağazaya ulaşmayı hedefliyormuş.
Avrupa’ya giriş kapısı olarak değerlendirdikleri Romanya’da derinleşme planları yapan firma önümüzdeki aylarda da Suudi Arabistan, Azerbaycan ve Kıbrıs’ta mağazalar açacakmış.

///

İtalya ve Portekiz’e de taşıyacak

NASIL Bir Ekonomi Gazetesi’nden Necla Dalan’ın haberine göre, Haziran 2017’de İzmir Özdere’nin Kesre Koyu’nda kapılarını açan Club Marvy’i yurtdışına açmak için ilk adım atılmış.
Paloma Hotels, Paloma Finesse ve Club Marvy markalarıyla sektörün en köklü gruplarından birine dönüşen aile otellerini yöneten Ece Tonbul, “İtalya ve Portekiz öncelikli olarak ele aldığımız ülkeler. 3-5 yıl içinde bu ülkelere gitmiş olacağız. Yer bakmaya başladık bile” demiş.
Disiplinli, dikkatli, üretken ve yatırım odaklı bir grup olarak dikkat çeken Tonbul ailesinin yolu açık olsun!

Yazarın Tüm Yazıları