İzmirli Mozart!

Haberin Devamı

İZMİR’de ‘Mozart’ adında bir akademi kurmak... Belki pek çok sanatçının, ‘Hayali güzel ama ayakları yere basar mı?’ diye düşünerek vazgeçtiği bu fikri İzmirli opera sanatçısı İlhan Cinpir, meslektaşı ve eşi Fatma Cinpir’le hayata geçirdi. Alsancak’ta kurduğu ‘Mozart Akademi’ ile klasik müzikten şan derslerine, tiyatrodan baleye pek çok alanda her yaştan insana eğitim veriyor. Cinpir, ünlü müzik dehasının adından esinlenerek kurduğu akademide küçük yetenekleri akademik eğitimle yoğurarak başarılı sanatçılar, sanatseverler yaratabilmek ve kültürel düzeyi yüksek bir toplum oluşturmak hayaliyle yola çıkmış. Özellikle bu yıl Harry Potter Çocuk Operası’nın dünya prömiyerini İzmir’de gerçekleştirerek adından söz ettiren Mozart Akademi, bu kez yine çocuk ve gençlere yönelik Avrupa ve Amerika’da son yılların en çok ses getiren, şimdilik ismi sır gibi saklanan bir müzikale hazırlanıyor. İlhan Cinpir klasik bir opera sanatçısı imajından farklı bir portre çiziyor. Klasik otomobil kullanıyor, pastırmaya bayılıyor. Turnelerle dünyayı gezmesine rağmen İzmir’den vazgeçemeyen başarılı sanatçının favori mekanı ise Kemeraltı’ndaki balık çorbacısı. Ailesine çok düşkün olan Cinpir, piyano, saksafon ve gitarın yanı sıra bağlama çalıyor ve hobi olarak atölyesinde heykel yapıyor.

Haberin Devamı

İzmirli Mozart

HAYAT FELSEFESİ

Yaşam dolu, enerjik, çalışkan ve pozitif biri olduğumu düşünüyorum. Hümanistim. Paraya değil, insana önem veririm. Çocukları, hayvanları, doğayı ve sanatla ilgili olan her şeyi çok severim. Aileme ve işime de düşkünüm.

OTOMOBİL

Piyanomu da taşıyabiliyorum

* Kendi kazancımla aldığım ilk araba bir BMW 5.20 idi. Rengi beyazdı. Çocukluk hayalim olduğu için olsa gerek çok temiz kullandım. Sanırım bir daha hiçbir arabam o kadar temiz olmadı. Şimdi işimden dolayı bagajı geniş bir otomobilim (Fiat Fiorino) var. Rengi yine beyaz. Çoğu zaman koltuklarını yatırıp piyanomu taşıyorum. Araba kullanmayı çok seviyorum. Öyle ki, ‘Tutkunuyum’ diyebilirim. Bir araçtan beklediğim en temel özellik büyük, gösterişli ve konforlu olması. Hızı çok sevsem de konfor daha öncelikli benim için. Trafikte hızlı değil ama seri kullanmayı severim. Otomobil iyi değilse hız yapmam.

BESLENME

3 öğün yumurta yiyebilirim

Haberin Devamı

* Yemek yemeyi çok severim. Ama fiziğimi de korumaya çalışıyorum tabii. Operacı deyince insanların aklına ilk gelen fizikte biri değilim. Kahvaltıda ilk aradığım yiyecek doğal olmak şartıyla yumurta... Öğlen de, akşam da yiyebilirim. Diğer tutkum domates... Çocukken elma gibi yerdim. Tabii zeytin ve peynir çeşitleri de önemli. Bunların dışında ev reçeli, bal, doğal yapılmış sucuk ve pastırmayı da çok severim. Akşamları daha çok et tercih ettiğim için, öğlenleri zeytinyağlı lezzetler tüketiyorum. Etin ve deniz ürünlerinin her türünü çok seviyorum. Ancak çok dengeli beslenirim. Ara öğün tercihimi meyveden yana kullanıyorum. Kuru fasulye ve barbunyaya bayılırım. Fast-food asla tüketmem. Anneannemim yaptığı özel yemekleri onu kaybetmeden önce eşimin öğrenmesini sağladım. Ben sadece pastırmalı yumurta ve menemende iddialıyım.

MEKAN

Haberin Devamı

Sessiz, samimi, servisi
hızlı ve mütevazı olmalı

* Genelde et ve balığı iyi yapan mekanlara gidiyoruz. Kendime ayırdığım zamanlarda müzik sesi yüksek olmayan, gürültüsüz, tenha, mütevazı yerleri tercih ediyorum. Kemeraltı’nda bir balık çorbacım, aşurecim ve dönercim vardır, sürekli uğramaya çalışırım. Bir mekanda benim için lezzet çok önemli. Aceleci yapım olduğu için de hızlı servise dikkat ederim. Samimi ve sıcak bir ortam olmasını da isterim.

SPOR

Futbolda çok ünlü olabilirdim

* Uzun yıllar uğraştığım sporu iş yoğunluğundan neredeyse 15 senedir yapamıyorum, bu da beni çok üzüyor. Futbolda ünlü bir olabilirdim. Zira hocalarım çok beğenirdi. Ama ben konservatuvarı ve müziği seçtim. Dede ve babadan Beşiktaşlıyım. Fanatik değilim ama çocuklarım ve yeğenlerimin hepsini Beşiktaşlı yaptım. Hava sporlarını çok seviyorum, yamaç paraşütü yapmak isetirim. THK’nın paraşüt kursuna seçildiğimde konservatuvarın sınavlarıyla çakışmıştı, tekrar fırsat olmadı. Mutlaka deneyeceğim.

TATİL

Haberin Devamı

İzmirli Mozart

Kendimi yenilediğim zaman dilimi

* Aslında işimden dolayı çok tatil ihtiyacı duymuyorum. Yazın dinlenmek için bol zamanımız oluyor. Uzun süreli ve sabit yerde geçen tatilleri sevmiyorum. Yurt içinde Çeşme ve Dalyan’ı beğeniyoruz. Yurt dışında ise sanatsal alanlarda ünlenmiş şehirleri tercih ediyoruz. Viyana, Londra, Paris, Berlin en sevdiğim şehirler. Tatil benim için çocuklarımla vakit geçirebildiğim, iş düşünmediğim ve kendimi yenilediğim bir zaman dilimi. Tatilde iş düşünmek istemem, işim bitmediyse de tatile gitmem.

HOBİ

Araba, enstrüman ve
heykel tutkunuyum

* En büyük tutkum arabalar. Özellikle klasik arabalar. 76 model Mercedes sahibiyim. Hafta sonları mutlaka binip dolaşırız. Otomatik ve klimalı bir araba. Çocuklarım 2014 model arabamızdan daha çok seviyor. Enstrümanlar konusunda da bir merakım var. Evimizde hemen hemen her türlü enstrüman bulunuyor. Zaman zaman satıp yeniliyoruz, arkadaşlarımızla takas yapıyoruz. Resim ve heykelle de uğraşırım, özellikle yalnız kaldığımda atölyemde heykellerimle vakit geçirim. Okumayı da çok seviyorum. Konservatuvar eğitimimden sonra biraz şekil değiştirse de kendimi bildim bileli hayatımda hep müzik var. İlgilenmediğim türü kalmadı. Ancak şu an klasik müzik, caz ve opera dışında bir şey dinleyemiyorum. Piyano, bağlama, tenor saksafon ve gitar çalıyorum. Çocukken albüm ve sinema kasetleri koleksiyonum vardı.

KARİYER

Haberin Devamı

İzmirli Mozart

Opera Ana Sanat Dalı’nı bitirdim

* DEÜ Devlet Konservatuvarı Sahne Sanatları Opera Ana Sanat Dalı’nı bitirdim. Birçok sanat merkezinde eğitmen ve yönetici olarak çalıştım. Bir süre İzmir Devlet Tiyatrosu’nda sanatçılık, uzun süre TOBAV’da eğitmen ve yönetici olarak çalıştım. Aynı dönemde yaklaşık 10 yıl boyunca İzmir Devlet Opera ve Balesi’nde sanatçı olarak görev yaptım. 4 yıldır da kurucusu olduğum Mozart Akademi’de çalışıyorum. Kendimi bildiğim günden bu yana hep şarkı söyledim ve kendimi her zaman şarkı söylerken hayal ettim. Kazandığım ilk para dedemin tarladan topladığı tütünleri şişlere dizdiğimde aldığım 2.5 kuruşlardır.

MODA

Kısa kollu gömlek asla giymem

* Belli bir tarzım var, onun dışına pek çıkmam. Spor giyimi sevsem de iş gereği biraz daha gömlek ve pantolon kullanmak zorunda kalıyorum. Kısa kollu gömlek asla giymem. Uzun kollu gömleklerimin kollarımı kıvırarak kullanırım. Gömlekte mavi ve tonlarını severim.

SOSYAL MEDYA

Bugüne kadar hiç kullanmadım

* Çok anlamasam da teknolojideki yenilikleri takip etmeye çalışıyorum. Sosyal medyayı sıklıkla kullanıyorum ama sadece işimle ilgili olarak. Özel hayatıma ait konuları sanal ortamlarda sergilemeyi sevmiyorum. Kişisel olarak sosyal medya hesaplarım yok, bugüne kadar da hiç kullanmadım.

SEVİMLİ DOSTLAR

Bir atım olsun çok istiyorum

* Bahçeli evlerde oturduğumuz için çocukluğumdan üniversiteye kadar birçok köpeğim, kedim, tavuğum, koyunlarım oldu. Ama apartman dairesinde hayvan beslemek onlara eziyet etmek gibi geliyor bana. Bir atım olsun çok istiyorum. Sahip olmak kolay ancak bakımları pahalı. Yine de çocuklarıma bu imkanı sağlamak istiyorum.

ASTROLOJİ

Koçun tüm özellikleri bende

* Koç burcuyum. Özelliklerini neredeyse birebir taşıdığımı düşünüyorum. Annem çok ilgili olduğu için biliyorum. Pek inanmasam da burcumu ve özelliklerini seviyorum. Yönetici ruhlu, hareketli, aceleci, önce hareket edip sonra düşünme gibi özellikleri tam beni tarif ediyor. Sürekli yeni fikirler üretirler ve yaratıcıdırlar. Aynı zamanda çabuk sıkılırlar, paraya önem vermezler, övgü ve ün maddiyattan daha önemlidir koçlar için. Ve çok öfkelidirler, haklı veya haksız olsalar bile onlara karşı çıkanların işi zordur. Ben merkezcidir. Hepsi beni anlatıyor.

KİMDİR?

Adı ve soyadı: İlhan Cinpir
Doğum yeri ve yılı: İstanbul, 1975
Eğitimi: DEÜ Devlet Konservatuvarı Sahne Sanatları Opera Ana Sanat Dalı
İşi: Mozart Akademi’nin kurucusu
Medeni durumu: Opera sanatçısı ve koro şefi Fatma Cinpir’le evli. Kerem (8) ve Doğa (5) isminde iki çocuğu var.

Yazarın Tüm Yazıları