Alaçatı’nın 'sultanı'

SEMA Güredin Şentay aslında dil bilimci. İstanbul Alman Lisesi’nden sonra İstanbul Üniversitesi Alman Dili ve Edebiyatı, devamında da Amerikan Dili ve Edebiyatı okumuş. Dolayısıyla çok iyi Almanca ve İngilizce biliyor. 20 yıl Swissair’de, 5 sene de Türk Hava Yolları’nda önemli görevlerde bulunmuş. Daha sonra yabancı dil danışmanlığı yapmak üzere bir firma kurmuş ve çalışmalarına devam etmiş. 2008’de gazeteci eşi Bilgin Bey’in ani vefatının ardından 2 oğluyla birlikte Alaçatı’ya taşınmış. “Ne yaparım?” diye düşünürken, ortaya, Alaçatı’nın en güzel butik otellerinden biri olan ‘Sultan Konak’ çıkmış.

Haberin Devamı

İnşaatından dekorasyonuna her şeyiyle bizzat ilgilenmiş. “Hayalimi sandığımdan çıkardım. Oya oya işledim. Her taşında, her köşesinde izlerimi bıraktım. Sevgiyle bezedim. Dostlarımın müşterek kavramıyla huzur ektim” diyor. Küçük, samimi, zevkle döşenmiş. Her birine ayrı isim verilmiş toplam 7 odası var. Alaçatı’daki birçok otelinin aksine kışın da hizmet veriyor. Kendi eliyle hazırladığı otlu omlet, pişi, tereyağlı ekmek, reçel (ki, özellikle karpuz reçeli), Ayvalık’taki zeytinlerinden sıktırdığı zeytinyağı ile zenginleştirdiği kahvaltısıyla iddialı. Enginarı, pazı sarması, makarna ve pilavları, tas kebabı, sotesi, keki ve suflesi de son derece başarılı. Son derece sıcakkanlı, neşeli, güler yüzlü, dürüst, doğru sözlü, iyi kalpli, yardımsever, (kendi deyimiyle) biraz da dik kafalı, aniden parlayıp sönen bir kişilik. Konuklarını müşteri değil de misafiri gibi görüyor. Öyle ki, “Buyurun bu huzuru birlikte paylaşalım. Zira her şey paylaşıldıkça güzel. Bir dostumun ifadesiyle kollarını açmış, sizleri kucaklamak için bekliyor evim. Taşların arasında, evimin salonunda, misafir odalarında geçmişime olan vefamı, çok sevdiğim aileme olan şükranlarımı bulacaksınız” diye de ekliyor. Ve ayrılırken tekrar gelesiniz diye arkanızdan su bile döküyor. Fırsat buldukça yüzüyor, yürüyor ve kayak yapıyor. Tespih ve mini kadehler biriktiriyor. Dünyadaki bit pazarlarını dolaşıp ilginç objeler topluyor. Sema Güredin Şentay, renkli dünyasının kapılarını siz ‘Sıradışı’ okurları için açtı. İşte ayrıntılar...

Haberin Devamı

Alaçatı’nın sultanı

OTOMOBİL
Kamyon kullanarak öğrendim

* Araba kullanmayı babama ait 1960 model açık bej renginde Mercedes kamyonla öğrendim. Şu an Ford ve VW Golf’üm var. Otomobil alırken öncelikli olarak dizaynına, rengine ve iç donanımına dikkat ederim. Trafikte Türkiye için fazlasıyla iyi ve kesin kuralcı bir sürücü olduğumu düşünüyorum.

BESLENME
Peynir, domates, biber
üçlüsü mutlaka olmalı

Haberin Devamı

* Kahvaltıyı atlamam. Tercihimi klasikten yana kullanırım. Peynir, domates ve biber mutlaka olsun isterim. Öğlenleri yemek yemem. Akşamları et/tavuk ya da balık/sebze/salata tüketirim. Ara öğün almam. Yer elması, kereviz ve bamya sevmem. Mutfakla aram çok iyidir. Omlet çeşitlerim, enginarım, pazı sarmam, makarna ve pilavlarım, tas kebabım, sotem sevilir. Kek, sufle ve reçelde de iddialıyım.

Alaçatı’nın sultanı

MEKAN
Bazen salaş, bazen lüks

* Bazen salaş ama lezzeti meşhur, bazen de çok şık yerlere gitmekten hoşlanırım. İstanbul’da Yeşilköy’deki tüm balık ve et, Etiler’deki et lokantalarını çok severim. Bağdat Caddesi’ndeki Papalina’yı da öneririm. Gittiğim işletmelerde temizlik, sunum ve güler yüz ararım. 

Haberin Devamı

Alaçatı’nın sultanı

SPOR
Ralliye katılmak isterim

* Fırsat buldukça yüzerim, yürürüm ve kayak yaparım. Galatasaray taraftarıyım. Ralli ve ata binmek hayalimdeki sporlar.

TATİL
Zor ulaşılan yerler
daha çok ilgimi çeker

* Yılda 3-6 kez tatile çıkarım. Genelde 3 ile 20 gün arası olur. İnsanların daha zor ulaşabildikleri yerler ilgimi çeker. Peru, Meksika, Uzakdoğu, Asya, Afrika, Güneydoğu Anadolu ve Karadeniz bu anlamda gitmekten keyif aldığım yerlerin başında gelir. Deniz kıyıları ve tarihi yerlerden hoşlanırım. Tatili işimin dışında bilgimi, görgümü, ufkumu açabileceğim bir fırsat olarak değerlendiririm. Kesinlikle boş oturmam. Mutlaka bir şeyler yaparım. Zaten bu benim yaşam şeklim.

Haberin Devamı

Alaçatı’nın sultanı

HOBİ
Tespih ve mini
kadeh topluyorum

* Başlıca hobilerim bulmaca çözmek, seyahat etmek, tespih ve mini kadehler biriktirmek, dünyadaki bit pazarlarını dolaşıp ilginç objeler toplamak, dil öğrenmek, yemek çeşitleri denemek, dekorasyon ve hatta inşaat (veya renovasyon) yapmak. Ayrıca; tarihi, polisiye, biyografi, klasik ve yaşanmışlıklar içeren kitaplar okumayı severim. Caz ve pop müzik dinlemekten hoşlanırım. Bir zamanlar piyano da çaldım. Konsere gitmekten de keyif alırım. Son olarak Antik Efes Tiyatro’da Viyana Flarmoni Orkestrası’nı dinledim.

KARİYER
Yıllarca Swissair
ve THY’de çalıştım

* İstanbul Üniversitesi Alman Dili ve Edebiyatı ile Amerikan Dili ve Edebiyatı Sanat Tarihi mezunuyum. Bugüne kadar İsviçre Hava Yolları (Swissair) ve Türk Hava Yolları’nda görev yaptım. THY’de eğitim müdürüydüm. THY’nin yurt dışında indiği alanlarda yerel personele Almanca ve İngilizce olarak havacılıkla ilgili dersler verdim. Sonra yurt dışına dil öğrenmek amaçlı öğrenci gönderdim. Şimdi de Alaçatı’da butik otel (Sultan Konak) işletiyorum. Çocukken doktor olmak isterdim.

Haberin Devamı

GÜNE BAŞLANGIÇ
Günüm çalışmak ve
okumakla geçiyor

* İşim gereği yatış kalkış saatim sabit değil. Otel işletiyorum ve aynı yerde yaşıyorum. Günüm çalışmakla ve fırsat buldukça okumakla geçiyor.

MODA
Göz alıcı renkler hoşuma gider

* Kendi tarzım var. Oranj, cam göbeği, nar çiçeği kırmızısı gibi göz alıcı renkleri severim. Ve tabii siyah, kahverengi ile antrasit. Modayı kendime çalıştırmaya çalışırım. Kıyafetleri kendim alırım.

TEKNOLOJİ
Günde ortalama 1 saat

* Teknolojiyle aram şöyle böyle... Sosyal medyada sadece Facebook’ta varım. Günde ortalama 1 saatimi ayırırım. Genelde sosyal içerikli iletiler ve otelime ait fotoğraflar paylaşırım.

SEVİMLİ DOSTLAR
2.5 yaşında şirin mi Şirin!

* Golden ve Labrador ile Akbaş karışımı bir köpeğim var. Adı ‘Şirin’, 2.5 yaşında.

ASTROLOJİ
Aniden parlayıp sönerim
biraz da dik kafalıyım

* Koç burcuyum. Çok ilgili değilim. Ancak elime gazete ve dergi geçtiğinde merak eder okurum. Bu burç kadınları için dürüst, doğru sözlü, aniden parlayıp sönen, iyi kalpli, yardımsever, dik kafalı tanımlamaları yapılır. Ben de aynen öyleyim. Bir de şıpsevdi oldukları söylenir ki, o bana hiç uymuyor.

KİMDİR?
Adı ve soyadı: Sema Güredin Şentay
Doğum yeri: İstanbul
Eğitimi: İstanbul Üniversitesi Alman Dili ve Edebiyatı ile Amerikan Dili ve Edebiyatı Sanat Tarihi Bölümü
İşi: Alaçatı Sultan Konak’ın sahibi
Burcu: Koç
Medeni durumu: Merhum gazeteci Bilgin Şentay’ın eşi. Baki Çınar ve Ali Irmak adında iki erkek çocuk annesi.

Yazarın Tüm Yazıları