Komşuda darbe korkusu

OBAMA, İran’la ilişkileri geliştirmişti, Trump ise İran’ı sıkıştıran lider oldu.

Haberin Devamı

İran bir süredir Irak’taki güçlerini tahkim etmeye başladı. Irak ve Suriye’deki Şii güçlerini organize eden Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin yardımcılarından Tuğg. İyreç Mescidi’nin Bağdat Büyükelçisi olarak atandığı söyleniyor.

Irak’taki durum ciddi. İran’ın, İbadi yönetimine karşı bir darbe girişiminde bulunmasından endişe ediliyor. “ABD İran’ı sıkıştırdıkça, İran da Irak’taki baskısını artırıyor. İran, Irak’ta darbe yapmaya hazırlanıyor. İbadi’yi devirip yerine Nuri el-Maliki’yi getirmeye çalışıyorlar”

Bu mesaj Türkiye ziyareti sırasında IKBY Başkanı Mesut Barzani tarafından verildi. “Bağdat’la hiçbir diyalog kanalımız kalmadı” diyen Barzani, Irak’ta İran destekli bir darbe gerçekleştiği anda bağımsızlık ilan etmeye hazırlanıyor.

Beş gün önce Şengal’de Barzani’ye bağlı Roj Peşmerge birlikleri ile PKK’lılar arasında çatışmalar yaşanmıştı. PKK’nın kayıplar verdiği çatışmalardan sonra ne mi oldu? Almanya, “DAEŞ’le mücadele kapsamında verdiğimiz silahları PKK ile mücadelede kullanamazsınız” diye Barzani yönetimini uyardı.

Vekalet savaşının yaşandığı bölgede herkesin kuyruğu birbirine değiyor. Türkiye Cumhuriyeti bakanlarının kapalı salon toplantılarını iptal eden Almanya, Şengal’de PKK’ya kurşun sıkılmasından ise rahatsız oluyor. Hatırlarsanız aynı Almanya, 90’lı yıllarda PKK ile mücadelemiz sırasında Leopard tanklarının satışını yasaklamıştı; PKK’ya karşı kullanırız gerekçesiyle.

Bölgedeki hareketlilik dikkate alındığında Genelkurmay Başkanı Org. Hulusi Akar’ın Rakka operasyonu öncesinde Rus ve ABD’li meslektaşlarıyla Antalya’da bir araya gelmesi yerinde bir hamle. Çünkü Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2 gün sonra Rusya Devlet başkanı Vladimir Putin’le bir araya gelecek.

Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar’ın Rus ve Amerikalı mevkidaşlarıyla görüşmesinde Menbiç ve Rakka başta olmak üzere iki başlık öne çıkıyor. 


YPG MENBİÇ’TEN ÇEKİLMELİ
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, “El Bab temizlendikten sonra hedef Menbiç” demesinden kısa bir süre sonra Menbiç, Rusya ve ABD’nin koruması altına alındı. Ankara’da Menbiç konusunda ABD ile Rusya’nın anlaştığı yönünde bilgiler var. Ayrıca sahadaki durum bu anlaşmayı doğruluyor.

Genelkurmay Başkanı Akar’ın Menbiç konusunda, “Rusya ve ABD’nin Menbiç’teki varlığının YPG’yi korumaya yönelik olmaması lazım. Türkiye’nin YPG’nin Menbiç’ten çekilmesi yönündeki kararlılığı sürüyor. YPG, Fırat’ın doğusuna çekilmeli” mesajını verdiği söyleniyor.

Üç genelkurmay başkanının en önemli gündem maddesi ise şüphesiz ki, Rakka operasyonu. Pentegon’un Rakka operasyon planının genel hatları belli oldu: Kuzeyden güneye doğru ABD ve YPG’nin belkemiğini oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri ile Irak cephesinden ABD Özel Kuvvetleri ve Roj Peşmerge birlikleri karadan girecek, ABD öncülüğündeki koalisyon ülkeleri ise etkin hava desteği sağlayacak.  


RAKKA PLANI DEĞİŞİYOR
Üç genelkurmay başkanının konuştuğu Rakka planı ise farklı. Öncelikli olarak Genelkurmay başkanı Akar’ın Antalya’da Rus ve Amerikan genelkurmay başkanlarını bir araya getirmesi zamanlaması ve içeriği açısından çok önemli bir adım. Türkiye bir süredir ABD ve Rusya ile diyalog halinde Suriye politikalarını etkilemeye çalışıyor. Obama yönetimi ile ilişkilerimizin limoni olduğu bir dönemde Rusya ile anlaşarak Cerablus operasyonunu başlatıp El Bab’a kadar ilerlemiştik. Rakka operasyonunu ABD-Rusya ve Türkiye’nin yapması için çaba gösteriyoruz. ABD-Rusya ve Türkiye’nin yoğun hava desteği vereceği Rakka operasyonunu, karadan ise ABD ve Türk Özel Kuvvetleri ile ÖSO, Roj Peşmerge birlikleri ve DSG’nin yerel Arap birliklerinin girmesini öngörüyoruz. Rejim kuvvetlerinin bağımsız olarak müdahale etme önerisi ise Rusya tarafından masaya getiriliyor. Bu durumda Pentegon’un hazırladığı Rakka planında değişiklik olacağı gözleniyor.

Masada alternatifli Rakka planları var. Bundan sonrası plandan ziyade irade işi. 

Haberin Devamı

SON 24 SAATTE NE OLDU? - HÜRRİYET TV

Haberin Devamı

Yazarın Tüm Yazıları