Kılıçdaroğlu’na Demirtaş soruları

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Danıştay’ın Andımız’la ilgili kararına cumhur ittifakı ortağı MHP üzerinden tepki verdi. Cumhur ittifakında Andımız üzerinden bir çatlak meydana getirmek istedi.

Haberin Devamı

Bahçeli’ye “Muhatap alacaksan Erdoğan’ı muhatap alacaksın. Andımız’ın okunmasını istiyorsan bizim gibi, yapacağın basit bir şey var. Açarsın Erdoğan’a telefon, ‘Bu ant okunmadan kusura bakma bir daha bir araya gelemeyiz. Ben ülkemi, bayrağımı seviyorum, Andımız’ın okunmasını istiyorum’ dersin. Yapar mı? Göreceğiz” diye çağrı yaptı.

Ancak Bahçeli, Kılıçdaroğlu’nun tuzağına düşmedi. Andımız kararına sert tepki gösterdi. “Öğrenci andı kararı pimi çekilmiş bir bombadır” dedi. Ama bunu cumhur ittifakı içinde bir krize dönüştürmedi.

Siyaset bumerang gibi, iddianız dönüp sizi vuruyor.

DEMİRTAŞ’IN ANDIMIZ BAŞVURUSU

MHP’liler de Demirtaş üzerinden Kılıçdaroğlu’nu vurmaya başladılar.

Biri Andımız’la, diğeri ise Atatürk’le ilgili.

Kılıçdaroğlu çıktığı her yayında Demirtaş’ın serbest bırakılmasını gündeme getiriyor. Andımız konusunda yeri göğü inleten CHP Lideri’nin önünde ise bir sorun duruyor. MHP’liler, Selahattin Demirtaş’ın 2011 yılında kızı Delal’in Andımız’dan muaf tutulması için Diyarbakır Milli Eğitim Müdürlüğü’ne başvuruda bulunduğunu hatırlatıyorlar. Demirtaş, başvuru dilekçesinde, “Kızımın anadilde eğitim hakkı tanınmazken, her gün Andımız adı altında ırkçı söylemler içeren bir metnin okutulmasını kabul etmiyor, çocuklara yönelik bu şekilde bir uygulamayı insan hakkı ihlali olarak görüyorum” demişti.

Haberin Devamı

ATATÜRK’E HAKARET ŞEREF MADALYASI MI?

Kılıçdaroğlu, Demirtaş hakkında hazırlanan iddianameyi ise “Bu tür iddiaları Selahattin Demirtaş alacak, göğsüne şeref madalyası olarak takacaktır” diye değerlendirmişti. Demirtaş ise savunmasında, Andımıza göndermede bulunarak, “Kürdüm, anavatanım Kürdistan’dır. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyım. Bütün kimliklerimle barışığım. Öyle bir Kürt Jüpiter’e bedeldir filan da demiyorum” dedi.

Demirtaş’ın, Atatürk’ün, “Bir Türk dünyaya bedeldir” sözüyle dalga geçip “Öyle bir Kürt Jüpiter’e bedeldir filan da demiyorum” demesi ise CHP’de rahatsızlık meydana getirdi.

Bu kez de MHP’liler Kılıçdaroğlu’na, “Demirtaş, Atatürk’e hakareti de göğsünde şeref madalyası olarak taşıyor mu?” diye soruyorlar.

Haberin Devamı

BAHÇELİ’NİN HDP ÇIKIŞI

HDP hakkında açılan kapatma davasından dolayı MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin ne söyleyeceği daha çok önem kazanmıştı. Çünkü Bahçeli bir süredir HDP’nin kapatılması için çağrı yapıyordu.

‘BİR DAHA AÇILMAMAK ÜZERE’ VURGUSU

Bahçeli, HDP’nin kapatılması konusunda, “HDP, siyasi kisveye bürünmüş suç örgütüdür, herhangi bir isimle açılmamak üzere kapatılması tarihe, millete, adalete ve gelecek nesillere namus görevidir. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın HDP’nin kapatılma istemiyle hazırladığı iddianameyi dün itibariyle Anayasa Mahkemesi’ne göndermesi hakkın, hukukun ve adaletin sesidir ve bu gelişme milletin yüreğine su serpmiştir” dedi. Bahçeli’nin, “HDP’nin herhangi bir isimle açılmamak üzere kapatılması”na ilişkin sözleri üzerinde en çok durulan nokta oldu. Anayasa’nın 69. maddesinde “Temelli kapatılan bir parti bir başka ad altında kurulamaz” deniliyor. Ama AK Parti ve MHP, Siyasi Partiler Yasası ve Seçim Yasası üzerinde bir çalışma yürüttükleri için Bahçeli’nin sözleri, yeni bir düzenleme mi getirilecek sorusuna yol açtı.

Haberin Devamı

HDP’LİLERİN FEZLEKELERİ

Kobani olayları nedeniyle HDP’lilerin dokunulmazlıklarının kaldırılmasına dönük fezlekeler Meclis’e gelince İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, “İYİ Parti, o fezlekelerin önünü arkasını iyice okur. Çünkü İYİ Parti, o fezlekelerin önünde biri varsa, ardında da sizin olduğunuzu çok iyi bilir” demişti.

Bahçeli, fezlekeler üzerinden Akşener’i hedef aldı.

“TBMM’ye gelen fezlekelerin önüne arkasına bakalım demek siyaset değildir, adamlık değildir. Neyine bakacaksınız fezlekelerin; önünde hukuk, arkasında adalet vardır. Yetmiyorsa bu sizlere, önünde millet, arkasında da devlet olduğunu mutlaka göreceksiniz” dedi.

ANDIMIZ’I KRİZE DÖNÜŞTÜRMEDİ

Haberin Devamı

Bahçeli’nin Andımız üzerinden iktidara ültimatom vermesini bekleyenlerin hevesi kursaklarında kaldı.

Bahçeli, “‘Türküm’ deriz, ‘Çalışkanım’ diye sesleniriz; adımızdan, aklımızdan, anılarımızdan ve Andımız’dan şu bu istedi diye asla vazgeçmeyiz” diye konuştu.

Bahçeli Andımız konusunu bir siyasi krize dönüştürmedi ama Andımız, konuşmasının ruhuna sinmişti.

ERKEN SEÇİM

Bahçeli’nin konuşmasının satır aralarını iyi okumak lazım demeyeceğim. Çünkü MHP Lideri mesajlarını çok net bir şekilde veriyor. 3 Kasım 2002 ve 24 Haziran 2018 seçimlerinde olduğu gibi Türkiye’yi erken seçime götüren lider olduğu için Bahçeli’nin erken seçim konusundaki sözleri önemliydi. Çünkü CHP ve İYİ Parti cephesinde hesaplar, erken seçim üzerine yapılıyor.

Haberin Devamı

Bahçeli, “Erken seçim diye tutturanlar, ‘Erken seçimden başka seçenek kalmadı’ diye yutturmaya çabalayanlar, iyi bilsinler ki seçimler zamanında yapılacak” dedi.

MUHTEREM ERDOĞAN VURGUSU

Bahçeli’nin Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AK Parti’ye ilişkin kullandığı dil dikkat çekiciydi. Erdoğan için “muhterem isim” AK Parti için “AK Partili kardeşlerimiz” diye seslendi.

HDP NE YAPACAK?

HDP hakkında kapatma davası açılması sürpriz değildi. Hatta davul zurna ile geldi. O nedenle HDP yöneticileri bir şokla karşılaşmadılar. Ama zor durumda oldukları kesin.

HDP MYK dün izlenecek yol haritasını belirlemek üzere toplandı.

Önlerinde HDP’nin kendini feshedip, Meclis’te 1 milletvekili ile temsil edilen Demokratik Bölgeler Partisi’ne geçmek ya da kapatma davasına karşı Anayasa Mahkemesi’nde hukuki yoldan mücadele etmek gibi iki seçenek duruyor.

HDP kaynaklarından edindiğim izlenim, kapatma davasına karşı mücadele edecekleri yönünde. HDP’yi feshedip DBP’ye geçme seçeneği üzerinde durulmuyor. HDP, kapatma davaları ile büyüyen bir siyasi gelenekten geliyor. O nedenle kapatma davasını yeni bir mücadele zemini olarak kullanmayı düşünüyorlar.

ANAYASA MAHKEMESİ’NE DİKKAT

HDP hakkında kapatma davası açıldı diye otomatik olarak kapatılacağı anlamına gelmiyor. HDP geleneğinden şimdiye kadar 7 parti kapatıldığı için kapatma davasının açıldığı andan itibaren HDP’ye kapatılmış muamelesi yapılıyor. Ama Anayasa Mahkemesi’nin hak ihlaliyle ilgili verdiği kararlar dikkate alındığında, ‘Aç-kapa-ARTEMA’ reklamındaki gibi olmayabilir.

HDP kararı siyaseti yeniden şekillendirecek. Cumhurbaşkanlığı seçimine uzanan sonuçları olacak. O nedenle Anayasa Mahkemesi’ne dikkat diyorum. HDP’nin kapatılması güçlü bir olasılık olmasına rağmen sürpriz bir karar da çıkabilir.

Yazarın Tüm Yazıları