Kaşıkçı nasıl öldürüldü, o an neler yaşandı?

Cemal Kaşıkçı 2 Ekim Salı günü saat 13.14’te Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’ndan içeriye giriyor.

Haberin Devamı

Doğrudan Başkonsolos Muhammed el Uteybi’nin makamına alınıyor. Herhangi bir sorguya dahi gerek duyulmadan Suudi Arabistan’dan gelen infaz timi tarafından boğularak öldürülüyor. Boğma işlemi 7-8 dakika sürüyor. Kaşıkçı’nın cep telefonu ile kolundaki akıllı saati Apple Watch’un eşleştiği bilindiği için çalıştırılmak isteniyor. Bunun için önce parmağı kesilip parmak izinden açılmaya çalışılıyor. Ama başarılı olamıyorlar. Suudilerin açıkladığı şekilde bir arbede veya sorgulama yaşanmıyor. İnfaz timinin kendisini etkisiz hale getirmeye çalıştığı sırada Kaşıkçı, doğal bir refleks olarak direnmeye çalışıyor. Bir poşet ya da ipi andıran plastik bir malzeme ile boğuluyor.

Sonra vahşetin ikinci bölümüne geçiyorlar. Adli tıp kurumu başkanı Al Tubaigy, müzik açıp cesedi 15 parçaya ayırıyor. Bunların hepsi başkonsolosun makamında gerçekleşiyor. Kaşıkçı’nın öldürülme anına ait ses kayıtları da o anda yaşanan vahşeti kaydediyor.

Haberin Devamı

Kaşıkçı’nın cesedi başkonsolosluk dışına çıkarılıyor ama İstanbul dışına çıkarılamadığı düşünülüyor. Bu sırada kimyasal maddeler kullanılarak delillerin yok edilmesi aşamasına geçiliyor. Adli tıp kurumu başkanı, 10 günden önce başkonsolosluk binasında bir arama yapılmasına izin verilmemesi talimatını veriyor. Çünkü kullandığı kimyasallarla birlikte delillerin 10 gün içinde yok olacağını hesap ediyor. Başkonsolos, polisin arama yapmasını engellemek için elinden geleni yaptı. Buna rağmen polisin titiz çalışması sonucunda bazı deliller kurtarıldı. Eğer önemli delillere ulaşılmasa Suudi Arabistan cinayeti kabul eden açıklamayı yapar mıydı?

İKİ NOKTA

Yazının girişinde Cemal Kaşıkçı’nın doğrudan başkonsolosun makam odasına yönlendirilmesine dikkat çekmiştim. İki nedeni var:

1) Cemal Kaşıkçı, medeni durumunu gösteren belgeyi almak üzere Suudi Arabistan Başkonsolosluğu’na 28 Eylül Cuma günü müracaat ediyor. İşlemlerin yetişmediği belirtilip kendisine 2 Ekim Salı gününe randevu veriliyor. Pazar ve pazartesi günü ise bulunduğu Londra’dan aranıp salı günkü randevusu hatırlatılıyor. “Geleceksiniz değil mi?” diye soruluyor. Kaşıkçı bu durumdan tedirgin oluyor. “Benim aramam gerekirken onlar beni arıyor” diyor. Peki, aradan geçen 4 günlük zaman zarfında Kaşıkçı’nın istediği evrak hazırlanıyor mu? Şu ana kadar böyle bir evrakın hazır olduğuna dair bir bulguya rastlanmadı.

Haberin Devamı

2) Kaşıkçı’nın başkonsolosluğa geleceği kesinlik kazandığı için ondan önce saat 12.25’te binaya giriş yapan infaz ekibi, hazırlık yapıp kendisini başkonsolosun makam odasına bekliyor. İçeri girdiği anda en ufak bir sorguya dahi gerek duyulmadan boğuluyor.

VELİAHT PRENS GİTMEDEN OLMAZ

Tüm deliller Kaşıkçı cinayetinin önceden planlanarak işlendiğini gösteriyor. Kaşıkçı soruşturmasını yürüten savcılığın Suudi Arabistan’a giderek gözaltına alınan 18 kişiyi ve başkonsolos Uteybi’yi sorgulaması gerekiyor. Yoksa bu cinayet aydınlatılamaz.

Çünkü burada Kaşıkçı olayından daha öte bir nokta var. Kaşıkçı cinayetinde veliaht prens suçüstü yakalandı. ABD ikili oynuyor. Kaşıkçı cinayetini kullanarak veliaht prensi köşeye sıkıştırıyor ama diğer yandan da kurtarmaya çalışıyor. Çünkü veliaht prens Muhammed bin Selman, Birleşik Arap Emirlikleri Veliaht Prensi bin Zayed Al Nahyan ve Trump’ın damadı Kushner, “şeytan üçgeni”ni oluşturuyorlar. Bu üçlünün en büyük hedefleri Erdoğan’ı devirmek. BAE Veliaht Prensi bin Zayed, 15 Temmuz darbe gecesi aktif olarak devredeydi. ABD, Suud veliaht prensini kullanacak. Kime karşı? Başta Türkiye’ye karşı. Henüz 33 yaşında olan veliaht prens 50 yıl boyunca Suudi Arabistan’ı yönetecek. Kaşıkçı cinayetinden sonra geri plana çekilen veliaht prens, aynı zamanda yeni istihbaratın oluşturulmasında görevlendirildi. Yani sadece konjoktürel bir geri çekiliş söz konusu. ABD ve Suud yönetimi veliaht prensi kurtarmaya çalışıyor. Veliaht prens hesap vermeden ve görevden alınmadan bu dosyayı kapatmamamız lazım. Yoksa 50 yıl boyunca Türkiye düşmanı bir veliaht prensle yaşayamayız.

Yazarın Tüm Yazıları