Erdoğan’ın konuşmasının şifreleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın iki önemli gündemi vardı.

Haberin Devamı

1-Değişmeyen gündem İsrail’in Gazze’deki katliamı

2-Gazze’ye rağmen CHP

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti grubunda Gazze’deki İsrail katliamı üzerinde konuşurken, diğer yandan da Şifa Hastanesi’ne giren İsrail askerlerinin üst katlara doğru ateş açmaya başladığı haberleri geliyordu.

Erdoğan, grup konuşmasının başını savunma sanayisinde yaptığı atılıma ayırınca doğrusu ilk başta sıcak gündemle ilişkisini kurmakta zorlandım. Ama ardından İsrail’e, Karabağ hatırlatması gelince mesajın adresini anladım.

KARABAĞ HATIRLATMASI NEDEN

Perde arkasında Erdoğan’ın Karabağ’ı hatırlatmasını gerektirecek ne oluyor onu bilmiyorum. Ama “Yıllarca, Ermenistan topraklarımızda ham hayaller peşinde koştu ve Karabağ savaşında dersini alıp yerine oturdu. Şimdi de İsrail benzer hezeyanları dile getiriyor. Bunların da sonu hüsran olacak” uyarısı önemliydi.

Haberin Devamı

İsrail sakın ha. Ham hayallere kapılma. Bu ülkenin adı Türkiye Cumhuriyeti...

NETANYAHU-GALANT SAVAŞI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, gereken uyarıları yaptıktan sonra doğrudan Netanyahu’yu hedef aldı. İsrail’in tarihinde Kudüs kasabı vardı. Netanyahu da Gazze kasabı olarak utanç tarihinde yerini aldı.

Erdoğan, imalı bir şekilde konuştu. ”Netanyahu iki tarafına bakan koymuş açıklama yapıyor. Zannediyor ki o bakanlar beni kurtaracak. Onlar da kendisi ile aynı istikamette yürümüyor. Netanyahu gidicidir” dedi.

Grup toplantısında Erdoğan’ı dinlerken geçen hafta yaptığım bir görüşme hatırıma geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın elindeki istihbaratı bilmiyorum ama itiraf edeyim çok merak ediyorum. Çünkü geçen hafta görüştüğüm bir kaynağım, “Savunma Bakanı Galant ile Netanyahu arasında büyük bir güç savaşı yaşanıyor. Netanyahu, Galant’tan daha şahin olmak için katliamın dozunu artırıyor. Ama Savunma Bakanı’nı destekleyenler tarafından her an devrilebilir. Onların hedefi Galant’ı savaş kabinesinin başbakanı yapmak. Eğer Netanyahu, Gazze’de barış anlaşmasına ikna edilirse Oslo Anlaşması’nı imzalayan Başbakan İzak Rabin gibi derin İsrail’in suikastine kurban gidebilir” demişti.

Haberin Devamı

ATOM BOMBAN VAR MI?

Medeni ülkelerin liderlerine ünlü markaları, insanlığın hizmetine sundukları ürünleri sorulur. Ama söz konusu Gazze kasabı Netanyahu olunca Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Netanyahu sende atom bombası var mı?” diye sordu.
Netanyahu’nun elinde binlerce masum insanın kanı var. O bir katil. Ama atom bombası sorusunun amacı farklıydı. Erdoğan, “Buradan sesleniyorum Netanyahu’ya, sende atom bombası var mı, yok mu? Sıkıysa açıkla ama açıklayamaz. Ey İsrail sende atom bombası var ve bununla tehdit ediyorsun. Ecelin geliyor. İstediğin kadar nükleer bombaya sahip ol, neye sahip olursan ol gidicisin” dedi.

Türkiye’nin çabaları sonucunda, İslam İşbirliği Teşkilatı’nın bildirisine, İsrail yetkililerinin tehdit olarak ima ettiği nükleer silahlarının araştırılıp dünya gündemine getirilmesi maddesi girdi. Netanyahu da bundan rahatsız olmalı ki, Arap liderlerini, ”Çıkarlarınızı korumak istiyorsanız susun” diye tehdit etti.

Haberin Devamı

TEHDİDE TEHDİT

Cumhurbaşkanı Erdoğan o nedenle Netanyahu’yu hedef aldı. Netanyahu’nun Arap liderler üzerinde tehditle bir korku iklimi oluşturmasına izin vermedi. Tehdide tehdit stratejisini izledi.

Ayrıca Gazze’ye karşı nükleer silah kullanılmasını Netanyahu’nun bakanı Eliyahu, kamereların önünde teklif etti. Ama Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu kılını bile kıpırdatmadı. Ama Netanyahu bilinen sırrı itiraf ederse durum değişir. Erdoğan, Netanyahu’yu buna zorluyor.

MİLLETVEKİLLERİNİN GÖZLERİ DOLDU

CUMHURBAŞKANI
Erdoğan konuşmasının bir bölümünde Gazze’de yaşanan soykırımla ilgili olarak bir video izletti. Video bitti milletvekillerinin yüzlerine baktım, birçoğunun gözleri dolmuştu. Gözyaşlarını gizlice silenler var. İnsan olanın yüreğinin dayanmayacağı katliam karşısında gözyaşı dökmemek mümkün mü?

Haberin Devamı

AYAKTA ALKIŞLADILAR

O nedenle Cumhurbaşkanı Erdoğan, ”Batı’nın desteğini alan İsrail, katliamlarına 40 gündür devam ediyor. Hastaneleri, okulları kasıtlı olarak hedef alan İsrail bir şehri topyekûn yok ediyor. Bir devlet terörü estiriyor İsrail. Gönlüm ferah olarak diyorum ki, İsrail bir terör devletidir” deyince milletvekilleri ayağa kalkarak alkışladı.

LİDER DİPLOMASİSİ BAŞLIYOR

CUMHURBAŞKANI
Erdoğan’ın yüreğindeki Gazze yangınını çok iyi anlıyorum. Çünkü duyarlı her insan Gazze ile ölüp, Gazze ile birlikte diriliyor. Bu duygu Erdoğan’da en üst seviyede. Ama Cumhurbaşkanı Erdoğan aynı zamanda bir dünya lideri. Yapabilecekleri var. Erdoğan, İslam İşbirliği Teşkilatı Bildirisi’ne ağırlığını koyarak tarihi bir rol oynadı. Gazze’ye yardımlar konusunda ise Türkiye ilk sırada geliyor. Ama bu vahşeti durdurmaya yetmiyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, dünya liderlerini harekete geçirmek için yeni bir inisiyatif üstleniyor. Geçen hafta “lider diplomasisi” diye bunu duyurmuştum. Cumhurbaşkanı grup konuşmasında da değindi. BM’deki oylamada çekimser kalan ülkelerin liderleri başta olmak üzere dünya liderlerini harekete geçirmek için bir eylem planını devreye sokacak.

Haberin Devamı

EMİNE ERDOĞAN GAZZE’NİN SESİ OLDU

Burada Emine Erdoğan’ın hakkını da teslim etmek gerekiyor. Emine Hanım dün lider eşleriyle birlikte Gazze’nin sesini dünyaya duyurdu.

ÖZGÜR ÖZEL’E EMANETÇİ

GÜNDEM
Gazze olsa dahi Cumhurbaşkanı Erdoğan, CHP’deki gelişmelere ilgisiz kalamıyor. CHP’nin çiçeği burnundaki Genel Başkanı Özgür Özel’e ilk günden ”emanetçi” damgasını vurdu.

Erdoğan, ”Genel başkanlık koltuğunda oturan, gerçekten genel başkan mı yoksa emanetçi mi belli değil. Onu oraya oturtanların bir sonraki adımı ne olacak meçhul. Son seçimler öncesinde ayyuka çıkan Kandil ile işbirliklerini sonlandırma adına hiçbir emare göstermediler” dedi.

Özgür Özel’in ciddiye alınabilmesi için öncelikle “emanetçi” imajını silmesi gerekiyor. Bu konuda sadece Erdoğan’dan değil kendi mahallelerinden de Özgür Özel’e önemli bir uyarı var. Onu yarın yazacağım. Sıkı bir kulis.

HANÇER SİYASETİ

Kılıçdaroğlu, kurultayda Meral Akşener’i hedef alıp, “Sırtımdaki hançerlerle seçime girdim” dedi. Meral Akşener, “Kimsenin sınrtından hançer vurmadım. Hak ettiği taktirde hançeri  kalbine vururum” diye yanıt verdi.

Bu durumda Cumhurbaşkanı Erdoğan, muhalefetin birbirini sırtından vurmak için elinde hançerle dolaştığını söylerken haksız mı?

Benden size bir sır; CHP’de o hançerler henüz kınına sokulmadı. Yerel seçime giderken kim kimi sırtından hançerleyecek göreceğiz.

Yazarın Tüm Yazıları