Ankette İstanbul ve Ankara seçimleri için ne çıkıyor

YUSUF Akın’ın genel müdürü olduğu Areda-Survey’in 6-9 Ekim tarihleri arasında 3 bin 30 kişi üzerinde yaptığı anket yerel seçimlere ilişkin ipuçları taşıyor.

Haberin Devamı

Bu veriler yerel seçimlerde siyasete yeni bir format atılacağını işaret ediyor. Özellikle muhalefet yerel seçimlerde bir deprem yaşayabilir.

Yine de henüz partilerin adayları ortaya çıkmadan yapılan anketler elbette ki şu andaki eğilimi yansıtıyor.

Yerel seçimlere giderken iki nokta hayati derecede önemli.

1- Yerel seçimlerde adaylar önemli. Başta AK Parti olmak üzere partilerin adayları açıklanmadan yapılacak olan değerlendirmeler yeterli olmaz. Bazı adaylar seçimin kazanılması açısından bazı adaylar ise seçimi kaybettirmek açısından önemli olacak.

2- Bu seçime özgü olarak ittifakların durumu da belirleyici olacak. İYİ Parti ve HEDEP kendi adaylarıyla mı seçime girecek yoksa İstanbul ve Ankara’da il bazlı ittifak mı yapılacak?

Bu çekinceleri düştükten sonra Areda-Survey’in araştırmasından önemli verileri paylaşmak isityorum.

Haberin Devamı

İMAMOĞLU GİDİYOR MU?

Yerel seçimlerde tüm gözler İstanbul’da olacak. CHP’de dahi konumu tartışmalı olan Ekrem İmamoğlu kazanacak mı kaybedecek mi? İYİ Parti ve HEDEP İstanbul’da aday çıkaracak mı? Tabii en önemli soru AK Parti’nin adayı kim olacak? Bu soruların cevabı seçimin kaderini belirleyecek. Ama bu belirsizliklere rağmen anketten çıkan İstanbul sonuçları Ekrem İmamoğlu’nun seçimleri kaybedebileceğini gösteriyor.

Sizce önümüzdeki yerel seçimlerde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nı hangi parti kazanır sorusuna ankete katılanların yüzde 45.2’si AK Parti yanıtını verirken CHP diyenlerin oranı yüzde 40.9’da kalıyor. Ekrem İmamoğlu’nun ikinci seçimleri yüzde 54’le kazandığı dikkate alınırsa bu veri İmamoğlu açısından tehlike çanlarının çaldığını gösteriyor.

İYİ Parti kazanır diyenler yüzde 3.4 çıkarken, Yeniden Refah Partisi yüzde 2.8’le dördüncü sırada. HEDEP ismini alan Yeşil Sol Parti kazanır diyenler 2.5 olurken, MHP yüzde 2.4’le altıncı sırada yer aldı.

İMAMOĞLU’NA KAYBETTİREN

Ekrem İmamoğlu’nun oylarının gerilemesinde cumhurbaşkanı adaylığı ve CHP içindeki mücadele nedeniyle İstanbul’a eserler kazandırmaması ön planda çıkıyor.

ANKARA FARKLI

ANKARA için de aynı uyarıları yapmak zorundayım. Henüz AK Parti’nin adayı belli değil. İYİ Parti ve HEDEP’in aday çıkarıp çıkarmayacağı netleşmedi. Ankara’da sancı yaşayan İYİ Parti’nin tavrı dengelerin belirlenmesinde etkili olacak.

Haberin Devamı

Areda-Survey’in araştırmasına gelince. Ankete katılanların yüzde 49.5’i CHP kazanacak derken AK Parti diyenlerin oranı yüzde 40.4’te kalıyor.

Yeşil Sol parti yüzde 2.8 çıkarken İYİ Parti diyenler yüzde 2.3’te kalıyor. Yeniden Refah Partisi yüzde 1.8 olurken MHP yüzde 1.7 çıkıyor.

MANSUR YAVAŞ’IN İMAJI

Cumhurbaşkanlığı seçiminde girdiği polemikler nedeniyle imajı zarar görse de seçimden hemen sonra kendisini geriye çekmeyi başaran Mansur Yavaş’ın, Ekrem İmamoğlu’nun aksine parti içi mücadeleden uzak durması, polemiklerden kaçınması ve iş odaklı olması, imajının yeniden toparlanmasını sağladı. Ama Yavaş’ın da Ankara’ya yeni eserler kazandırma konusundaki sorunu sürüyor.

Haberin Devamı

AK PARTİ’YE MESAJ

İstanbul ve Ankara sonuçları AK Parti’ye önemli bir mesaj niteliği taşıyor. AK Parti aday konusunda dikkatli hareket etmek zorunda. Kazanacak aday çıkardığı takdirde seçimleri alabilir ama aday konusunda yapılacak olan yanlış bu şehirlerin yeniden CHP tarafından kazanılmasına imkân sağlayabilir.

YENİDEN REFAH MI SAADET Mİ?

Bu arada dikkatinizi çekti mi? Fatih Erbakan’ın genel başkan olduğu Yeniden Refah Partisi, milli görüşün diğer partisi Saadet’in önüne geçmiş durumda. Saadet Partisi İstanbul’da yüzde 1.5, Ankara’da ise yüzde 0.7 çıkıyor. Yeniden Refah İstanbul ve Ankara’da ciddi bir varlık gösteriyor.

PARTİLERİN OY ORANI

Yerel seçimlere giderken partilerin oy oranında ise değişiklikler gözleniyor.

Haberin Devamı

AK parti yüzde 37.3 çıkarken CHP yüzde 24.4 oluyor. HEDEP yüzde 9.5 olurken İYİ Parti yüzde 9.3’e ulaşıyor. MHP’nin yüzde 5.5 çıktığı ankette Yeniden Refah Partisi yüzde 5.4’e ulaşıyor. Ankete göre diğer partilerin sıralaması şöyle:

Saadet Partisi yüzde 2.5, Zafer Partisi yüzde 2, Memleket Partisi 1.2, TİP yüzde 1, BBP yüzde 0.9, DEVA yüzde 0.7, HÜDAPAR yüzde 0.2.

KILIÇDAROĞLU CEPHESİ

AREDA Survey, CHP kurultayı öncesinde Kemal Kılıçdaroğlu’nun istemediği bir ekip CHP’nin başına gelebilir mi sorusunu sormuş. Ankete katılanların yüzde 36.9’u evet derken yüzde 63.1’i hayır yanıtını veriyor. Bu tabloya göre İstanbul seçimleri kaybetmesine rağmen Kılıçdaroğlu kurultayı kazanabilir.

Haberin Devamı

ÖZGÜR ÖZEL NASIL DEĞERLENDİRİLİYOR

Ankette Özgür Özel’in bir partinin genel başkanı olarak nasıl değerlendirildiği de sorulmuş.

Ankete katılanların yüzde 40.7’si uygun bir aday derken yüzde 59.3’ü uygun bir aday değil görüşünü belirtmiş. Bunda Özgür Özel’in polemikçi bir milletvekili profiline sahip olması, parti liderliği için gerekli olan karizmatik ve etkileyici bir yönünün olmaması etkili gözüküyor.

AKŞENER’E GÜVEN DUYUYOR MUSUNUZ?

SEÇİM sürecinde imajı en çok zarar gören liderlerin başında Meral Akşener geliyor. Bu durum anket sonuçlarına da yansımış. Bir parti genel başkanı olarak Meral Akşener’e güven duyuyor musunuz sorusuna ankete katılanların ancak yüzde 17.1 evet demiş. Ankete katılanların yüzde 82.9’u hayır güven duymuyorum yanıtını vermiş. Seçim öncesinde 6’lı Masa’dan kalkıp sonra tekrar oturması ve seçimden sonra yaptığı çıkışlar Akşener’in kamuoyu nezdinde ciddi bir güven sorunu ile karşı karşıya olduğunu gösteriyor. Seçimleri liderler kazandırır, liderler kaybettirir. O nedenle Akşener’in güven sorununu ciddiye almasında yarar var.

İYİ PARTİ SEÇİMLERE TEK BAŞINA GİRECEK Mİ?

Areda-Survey’in araştırmasında İYİ Parti’nin seçimlere tek başına girme kararı da sorulmuş. Ankete katılanların yüzde 30.5’i buna inanıyor. Ama yüzde 69.5’i ise kamuoyuna açıklamasına rağmen İYİ Parti’nin seçimlere tek başına gireceğine inanmıyor.

CHP’YE BLÖF MÜ?

Ankete katınların yüzde 69.3’ü İYİ Parti’nin seçimlere tek başına girme kararını CHP’ye yönelik bir blöf olarak değerlendiriyor. İYİ Parti’nin bu konuda kararlı olduğunu düşünenler ise yüzde 30.7 seviyesinde çıkıyor.

GÜVEN SORUNU

İYİ Parti’nin bazı il ve ilçe belediye başkan adaylarını açıklamasına rağmen inandırıcı olmaması, sadece Akşener’in değil partinin de bir güven sorunu ile karşı karşıya olduğunu gösteriyor. 

Yazarın Tüm Yazıları